پایگاه خبری و تحلیل بازار

Bazaar News Agency

سه شنبه ۲۷ آذر ۱۴۰۳
- ۶:۰۶ ق٫ظ
cropped-image-11.png
بازار نفت و انرژیجهان
موضوعات داغ

سکوت اوپک در برابر تعجیل اروپا برای تحریم نفت روسیه

اوپک در دیدار اخیر وزیران این گروه و متحدانش، بدون این که به موضوع تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه روسیه بپردازد، افزایش اندک تولید برای ماه میلادی آینده را تصویب کرد.

به گزارش ایسنا، اوپک و متحدانش شامل روسیه پنج شنبه هفته گذشته تصمیم گرفتند تولیدشان را در ماه ژوئن بیشتر از توافق قبلی، افزایش ندهند. این تصمیم اوپک پلاس در واقع، سیلی به صورت اتحادیه اروپا بود زیرا به معنای آن بود که نفت بیشتری برای جایگزینی با نفت تحریمی روسیه، به اروپا نخواهد رفت. کمیسیون اروپا هفته گذشته تحریم نفت و فرآورده های نفتی روسیه را در راستای ششمین بسته تحریم‌ها پیشنهاد کرد. اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا گفت: تحریم نفت روسیه ظرف مدت شش ماه و تحریم فرآورده‌های نفتی تا پایان سال میلادی جاری اجرا خواهد شد.
اتحادیه اروپا حدود ۳.۵ میلیون بشکه در روز نفت و فرآورده‌های نفتی از روسیه وارد می کند که حدود نیمی از صادرات نفت و فرآورده‌های نفتی روسیه و حدود یک چهارم واردات نفت این بلوک است. دوره شش ماهه‌ای پیشنهاد شده است تا اعضای اتحادیه اروپا تامین کنندگان دیگری را پیدا کنند. با این حال در این فاصله زمانی، شمار تولیدکنندگان محدود است و تولیدکنندگان برنامه‌ای برای افزایش تولید به منظور کمک به اتحادیه اروپا ندارند.
طبق گزارش رویترز به نقل از منابع آگاه، نمایندگان اوپک کاملا از بحث درباره تحریمها علیه روسیه اجتناب کردند و مذاکراتشان را ظرف مدت ۱۵ دقیقه به پایان بردند.
کالوم مک فرسون، مدیر تحقیقات کالای شرکت اینوستک گفت: اوپک پلاس این مسئله را مشکلی می داند که خود غرب ایجاد کرده است و ارتباطی به عوامل بنیادین ندارد که این گروه بخواهد واکنش نشان دهد.
محمد بارکیندو، دبیرکل اوپک در مارس هشدار داد: هیچ ظرفیت مازادی در دنیا برای جبران تاثیر تحریم کامل صادرات نفت روسیه که به حدود هفت میلیون بشکه در روز نفت و فرآورده‌های نفتی بالغ می‌شود، وجود ندارد.
بارکیندو در کنفرانس انرژی سراویک در مارس گفته بود: مسئله این است که چطور این بحران را پشت سر بگذاریم. در حال حاضر هیچ ظرفیتی که بتواند جای هفت میلیون بشکه در روز صادرات نفت و فرآورده‌های نفتی را بگیرد، وجود ندارد. وی این اظهارات را هفته گذشته پیش از نشست وزیران اوپک پلاس تکرار کرد.
با این حال در داخل خود اوپک، ظرفیت کافی برای گرفتن جای نفت روسیه در اتحادیه اروپا وجود دارد. شرکت ریستاد انرژی برآورد کرده است که عربستان سعودی، امارات متحده عربی، کویت و عراق به اتفاق حدود چهار میلیون بشکه در روز ظرفیت مازاد تولید دارند.
به گفته لوییس دیکسون، تحلیلگر این شرکت مشاوره نروژی، اکثر این کشورها، ظرفیت ذخیره‌سازی وسیعی دارند که می‌توانند از آن استفاده کنند و چند میلیون بشکه نفت را حداقل در مدت چند هفته برای صادرات اختصاص دهند.
این خبر خوبی برای اتحادیه اروپا درخصوص تامین نفت خواهد بود اما درباره قیمتها، وضعیت کاملا فرق می کند. زیرا اتحادیه اروپا باید بداند که قرار نیست منابع نفتی دیگر را با قیمت نسبتا ارزان تامین کند.
با این حال در این وضعیت، کشورهای عربستان سعودی، امارات متحده عربی، کویت و عراق هیچ انگیزه‌ای برای دادن تخفیف ندارند. برعکس، تمایل دارند در مقطع فعلی به سیاستی که اجرا می کنند، ادامه دهند و تولید را به صورت تدریجی افزایش داده و از صعود قیمتهای نفت بهره‌مند شوند و می گویند درمان قیمتهای بالای نفت، قیمتهای بالای نفت است.
اگرچه تولیدکنندگان اوپک حاضر نیستند درباره این موضوع صحبت کنند، اما تحریمهایی که اتحادیه اروپا قصد دارد علیه نفت روسیه اعمال کند، به نفع این تولیدکنندگان بوده و اثر فوق العاده‌ای روی قیمتهای نفت و گاز داشته است به خصوص که بسیاری از تولیدکنندگان اوپک از نظر فنی قادر به افزایش تولید نیستند و این موضوع از قیمتهای نفت پشتیبانی کرده و سود تولیدکنندگان را تقویت کرده است.
با در نظر گرفتن واکنشهایی که اوپک به درخواستهای انگلیس و آمریکا برای تولید بیشتر پیش از جنگ در اوکراین داشت، جای شک است که اوضاع در شش ماه آینده با فرض رای اتحادیه اروپا به تحریم نفت روسیه، تغییر کند. احتمال این که آمریکا بتواند شکاف ایجاد شده در تامین نفت اروپا را پر کند هم بعید است.
طبق گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا، تولید نفت در این کشور، امسال به میزان ۸۰۰ هزار بشکه در روز افزایش پیدا خواهد کرد. شاید آمریکا بتواند از ذخایر خودش برای ارسال مقداری نفت به متحدان اروپایی خود استفاده کند اما واشنگتن پیش از این، برداشت ۱۸۰ میلیون بشکه نفت از ذخایر نفت استراتژیک برای پایین بردن قیمتهای داخلی سوخت را اعلام کرده بود.

گزارشها حاکی از آن است که آزادسازی نفت از ذخایر استراتژیک در سال گذشته نتوانست حمایت رای دهندگان از دولت فدرال را جلب کند. از همین رو، ممکن است این بار دولت آمریکا محتاطانه‌تر رفتار کند و در واقع محتاط هم بوده است. کاخ سفید اعلام کرده که قصد دارد ۶۰ میلیون بشکه نفت برای پر کردن ذخایر استراتژیک در چند سال آینده خریداری کند.

اتحادیه اروپا می خواهد به خود شش ماه مهلت دهد تا پیش از توقف کامل واردات از روسیه، منابع نفتی دیگری را پیدا کند. روسیه می تواند از این مهلت شش ماه برای تغییر مسیر صادرات نفت خود به شرق استفاده کند.
بر اساس گزارش اویل پرایس، بدون همراهی اوپک، اتحادیه اروپا ممکن است مجبور شود به شهروندانش این خبر بد را بدهد که قیمت بنزین، دیزل و هر چه که با خودروهای دارای موتور احتراق داخلی حمل می شود، برای مدت طولانی گران خواهد شد./ایسنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن