پیش بینی بورس دوشنبه ۱ خرداد ۱۴۰۲ / بورس در نقطه تعادل
به گفته برخی کارشناسان و با اشاره به آمار موجود در بورس تهران و اقتصاد کلان کشور از جمله نسبت قیمت به درآمد (P/E ttm) ۱۰ واحدی بازار سهام، نرخ بهره بین بانکی نزدیک به ۲۴ درصدی و همچنین تورم بیش ۶۰ درصدی اقتصاد کشور می توان عنوان کرد که بورس تهران اکنون به محدودهای رسیده است که نیاز به استراحت دارد و همین موضوع به روند متعادلی در بازار منجر میشود. به نظر میرسد که با انتشار گزارشهای سالانه و ثبت عملکرد شرکتها در فصل زمستان و در ادامه نیز فصل بهار، نسبت قیمت به درآمد تعدیل خواهد شد و سهامداران با توجه به شرایط سهام، خریدهای خود را انجام خواهند داد. به صورت کلی پیشبینی میشود که پس از یک توقف کوتاهمدت تا انتشار گزارشهای فصلی و سالانه و به روز رسانی برآورد سودآوری شرکتها، بورس تهران بتواند شرایط بهتری را مهیا کند.
نقدینگی به سمت کدام بازار خواهد رفت؟
احسان رضاپور، کارشناس بازار سرمایه پس از دومین روز مثبت بازار در هفته جاری گفت: پس از ریزشهایی که در هفتههای گذشته شاهد بودیم، اکنون احتیاط بیشتری از جانب سرمایهگذاران دیده میشود.
وی افزود: عرضههای بیش از حد و نداشتن شتابی که قبلا شاهد آن بودیم باعث میشود که سرمایهگذاران استقبالی از خرید نداشته و همچنان بر روی سهام صفر و منفی تمرکز کنند. ارزش معاملات نیز نسبت به هفته گذشته کاهش پیدا کرده و میزان خروج پول همچنان جبران نشده و جمیع این مسائل باعث کم نشاطی در بازار شده است.
رضاپور ادامه داد: انتشار اخبار مثبت از طرف بازار و بعضی از شرکتها به رشد بازار کمک خواهد کرد، بعضی از شرکتها نیز مانند پالایشگاهها و خودروسازان تجاری اخبار خوبی از صورتهای مالی منتشر کردند؛ همچنین از مجامع توقع میرود که اخبار خوبی به همراه داشته باشند. برای تصمیمگیری در مورد سایر شرکتها باید منتظر عملکرد اردیبهشت باشیم چرا که فروشهای فروردین ماه ملاک مناسبی نیست.
اینکارشناس بازار سرمایه گفت: در مجموع جنبه نگران کنندهای از گزارشات به گوش نمیرسد، قیمتهای فروش اجناس در بورس کالا مشکل جدی نداشته و برآیند قیمتها کاهشی نیست که این مسایل انتظار پیشرفت را ایجاد میکند.
رضاپور خاطر نشان کرد: ریسک در سایر بازارها میتواند بازار سرمایه را تحت تاثیر قرار بدهد چرا که جذابیتهای قیمتی در این بازار به واسطه اخبار پیرامون، مانند واردات خودرو و گشایشهای حوزه خودرو و نداشتن انتظار جهش ارز در کوتاه مدت در کنار کاهش حجم معاملات مسکن و مالیات بر عایدی سرمایه که اخیرا تصویب شد، بیشتر کرده است. مجموع این موارد در کوتاه مدت بر واکنش سرمایهگذاران اثر خواهد داشت و باعث میشود که سایر بازارها تمایل به جذب سرمایه را نسبت به بازار سرمایه نداشته باشند و نقدینگی بیشتری به سمت بورس سرازیر شود.
پیش بینی بورس دوشنبه
با وجود اینکه بازار سرمایه در طول دو سال و نیم گذشته، عقبماندگی محسوسی نسبت به بازار های موازی دارد، به علت عدم وجود اعتماد به بازار سرمایه در نتیجه سو مدیریتها، نگاه به بازار کوتاه مدت است. کمتر سرمایهگذاری پیدا میشود که حتی در شرایط فعلی که ارزندگی بازار سهام بر همگان آشکار است اقدام به سرمایهگذاری چند ساله در بورس کند. البته که در بلندمدت بازدهی بازار سرمایه همواره بالاتر از بازارهایی نظیر ارز، ملک و خودرو قرار گرفته است.
در چنین شرایطی ناپایداری کوچکی در بازار، طوفان عرضه به پا میکند و باعث میشود در شرایطی که هیچکدام از فاکتورهای اقتصادی تغییری نداشتهاند، بازار در بازگشت به روند اصلاحی خود ضعف نشان دهد.
البته باید در نظر داشت، به عقیده کارشناسان تکنیکال بازار سرمایه، وجود موج میانی در روندهای صعودی، برای سلامت روند بلندمدت بازار مفید است و با دست به دست شدن سهام و ورود سهامداران تازه نفس، موج بعدی صعود از پایداری بیشتری برخوردار خواهد بود.
در نهایت با چرخش شاخص کل از سوی منفی به مثبت به نظر میرسد از این پس اصلاح قیمتی شدیدی در پیش نباشد و سهام به قیمتهای تعادلی خود رسیده باشند. در این شرایط دو سناریو پیش روی بازار خواهد بود. حالت اول، شارژ سمت تقاضا با ورود پولهای کلان به بازار است که در این حالت خیلی زود به روند صعودی قبلی باز خواهیم گشت.
در سناریوی دوم که محتملتر نیز است، اصلاح زمانی در همین محدودهها و خروج سهامدارانی که گین خود را از موج صعودی قبلی گرفتهاند و همزمان ورود آن دسته از بازار که از موج قبلی صعودی جاماندهاند. در این حالت باید منتظر افزایش ارزش معاملات به عنوان اندیکاتور تشخیص پایان روند اصلاحی بود.