بررسی بازار در هفته سوم مهر؛
بازار هفته گذشته بیش از هر چیزی تحت تاثیر تحولات و درگیری بین فلسطین و رژیم صهیونیستی قرار داشت که...

بازار هفته گذشته بیش از هر چیزی تحت تاثیر تحولات و درگیری بین فلسطین و رژیم صهیونیستی قرار داشت که منجر به تشدید رکود در بازار توام با کاهش ارزش معاملات و خروج نقدینگی شد. در حالی که شاخص کل در عدد ۲.۰۶۹ میلیون واحدی به کار خود پایان داده بود در انتهای هفته این عدد به کمتر از ۲.۰۲۰ میلیون واحدی به کار خود پایان داد. ارزش متوسط روزانه معاملات خرد در هفته مورد گزارش به ۳.۲ همت رسید که نسبت به هفته قبل از آن ۵۰۰ میلیارد تومان کاهش را نشان میدهد. خروج هفتگی پول افراد حقیقی از بازار هم به حدود ۹۰۰ میلیارد رسید که بیش از دو برابر هفته قبل است.
فعالان بازار هفته را با خبری مبنی بر حمله شبه نظامیان حماس به شهرکهای اسرائیلی نشین در روز شنبه آغاز کردند ولی این خبر در صبح شنبه توجه بازار را به خود جلب نکرد و روند معاملات طبیعی بود ولی با نزدیک شدن به انتهای بازار و روشن شدن شدت این حمله به مرور شدت عرضهها افزایش یافت. در روز یکشنبه با توجه به اخبار رسیده و رشد ریسک سیتماتیک بازار یک دست منفی بود و افت بیش از ۵۰ هزار واحدی روز تلخی را برای بازار به جا گذاشت این در حالی بود که قیمت دلار در بازار آزاد در این روز به بیش از ۵۳ هزار تومان رسید. روز دوشنبه با توجه به شدت منفیهای روز قبل با فشار فروش همراه بود ولی هر چه به پایان بازار نزدیک شدیم شدت منفی بودن بازار کم شد و با کمک شرکتهای حقوقی بازار با حمایت مناسبی همراه شد.
حرکت دست به عصا
هفته گذشته بازار در دامنه مثبت ولی کم رمق دنبال شد. نرخ دلار بعد از فتح کانال ۵۳ هزار تومانی روند کاهشی به خود گرفت و به کمتر از ۵۲ هزار تومان رسید. این اتفاق در آخرین روز هفته نیز تکرار شد. نکته قابل توجه اینکه ارزش معاملات این روز کمترین میزان در ۱۰ ماه گذشته بود. از مهمترین اخبار هفته گذشته که میتوان به آن اشاره کرد، خبر منتفی شدن خروج فولاد و سیمان از بورس کالا در جلسه ستاد اقتصادی دولت بود هر چند که در این جلسه مقرر شد با همکاری سه وزارتخانه مرتبط راهکارهایی برای تامین آهن آلات و سیمان مورد نیاز پروژههای مسکن ملی با قیمت ترجیحی صورت پذیرد. دولت سرانجام اقدام به شروع ساخت مینی آپارتمانهای ۲۵ متری با هدف کاهش کسری مسکن در کشور کرد. خبر مهم دیگر اینکه مجلس در حال تدوین برنامه ۷ توسعه است و روز چهارشنبه مصوب کرد که قیمت گذاری دولتی به استثنای برخی کالاها باید لغو شود.
همچنین مجلس با ورود شورای رقابت به حوزه پتروشیمیها مخالفت کرد. مجلس همچنین ۳۰ درصد تخفیف خوراک را به صورت پلکانی و در خلال ۵ سال آینده تصویب کرد که به نظر میرسد به دلیل تشویق سرمایه گذاری در زنجیره تولید است. همچنین مجلس دولت را مکلف به وضع عوارض صادراتی خام و نیمه خام کرد به نحوی که صادرات بر مصرف داخلی رجحان نداشته باشد و همزمان منجر به توقف تولید اقتصادی نشود. هفته گذشته وزیر صمت، شورای رقابت را به اهمال کاری در قیمت گذاری خودرو متهم کرد و خواستار واگذاری این وظیفه به صمت شد. ایران خودرو در نامهای به شورای رقابت خواستار خروج خودرو از قیمت گذاری و همچنین عرضه مجدد خودرو در بورس کالا شد.
با بررسی سایت کدال مهمترین اخبار کدال عبارت بودند از: آگهی دعوت به مجمع نمادهای «فارس» و «شستا» که به نظر میرسد تقسیم سودهای تقسیمی جذابی را نصیب سهامداران کنند. شایعاتی پیرامون دادگاه مجدد در شرکت فراب به گوش میرسد که این نماد اقدام به شفاف سازی پیرامون این مهم کرده است. مجوز برگزاری مجمع نماد «شپلی» برای افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی ارزیابی ۶۸۰ درصدی از طرف سازمان بورس صادر شد. معدن طلای «تاصیکو» با نام شرکت پروژه استحصال طلای تفتان توسط فرابورس پذیرش شد و نماد «ابنیه» از زیرمجموعههای «گشان» در بازار توافقی درج شد.
«زملارد» از پیشرفت محسوس پروژه ملایر خبر داد و «زگلدشت» اقدام به راه اندازی شیردوشی در شهر همدان کرد. در بازارهای موازی با رشد قابل توجه چند روزه به نظر میرسد فضای رکود همراه با افت قیمتها در بازارهای مختلف تا حدی کاهش یافت به نحوی که سکه طلا چند ساعتی را در قیمت ۳۰ میلیون تومانی تجربه کرد و قیمت انواع خودرو هم اندکی افزایش یافت. در بازارهای جهانی با شدت گرفتن درگیریها در سرزمینهای اشغالی شاهد رشد قیمت کامودیتیها از جمله نفت و طلا بودیم که با مرور زمان اندکی از رشد قیمتهای جهانی کاسته شد و قیمتهای مذکور شروع به نزول کردند. مهمترین اتفاق در هفته گذشته رشد بیش از ۲۰ درصدی قیمت گاز طبیعی در هابهای بین المللی با افزایش تقاضای LNG و مناقشه نظامی مذکور است.
نگاهی به بازار
بازار هفته سوم مهرماه را پرعرضه شروع کرد برخلاف انتظارات با تحرکات مثبت دلار بازار واکنش منفی نشان داد. با افت حدود ۰.۸۱ درصدی به کانال ۲ میلیون و ۵۲ هزار واحد رسید. از دلایل ریزش آخرین روز بازار می توان به ناآرامیها رخ داده در خصوص حملات رژیم صهیونیستی و فلسطین اشاره کرد. قیمت نفت در بازار های جهانی نیز با کاهش ۱۰ دلاری به ۸۴ دلار رسید. ارزش معاملات خرد نیز در محدوده ۳۴۰۰ میلیارد تومان قرار گرفت. با توجه به معاملات این روز حدود ۶۴۸ میلیارد تومان خروج پول از بازار داشتیم.
هراس از بحران
در دومین روز هفته بازار با شوک و ترس از تشدید درگیریها میان رژیم صهیونیستی و فلسطین شاهد فشار عرضهها از ابتدای بازار بود. دلار در بازار آزاد به واسطه اخبار تنشها بین فلسطین و رژیم صهیونیستی و عدم لغو تحریمها از سوی اتحادیه اروپا به بالای ۵۲ هزار تومان رفت. با توجه منفی بودن بیش از ۹۰ درصد سهم ها در بازار، خروج پول حقیقی حدود ۱۵۰۰ میلیارد تومان از بازار را شاهد بودیم. شاخص کل با ریزش بیش از ۵۰ هزار واحد در محدوده ۲ میلیون و یک هزار واحد قرار گرفت. شاخص هم وزن نیز افت ۳.۶۷ درصدی را تجربه کرد. ارزش معاملات خرد با توجه به خریدهای صندوق های حمایتی از صف فروش ها حدود ۵۶۰۰ میلیارد تومان ثبت شد.
بازگشت به مسیر صعود
در سومین روز هفته بازار وضعیت بهتری داشت و با حمایتهای صورت گرفته توانست با رشد ۶ هزار واحدی سطح ۲ میلیون واحد را حفظ کند. در ساعات ابتدایی بازار رنجهای مثبت از سمت حقوقیها و صندوقهای حمایتی در بازار دیده شد. از سوی دیگر به بازارگردانها اعلام شد که می توانند تعهد فروش خود را انجام ندهند. ارزش معاملات خرد نیز نسبت به روز گذشته کاهشی و حدود ۴۲۰۰ میلیارد تومان ثبت شد. دلار در بازار آزاد همچنان صعودی و در کانال ۵۳ هزار تومان قرار گرفت.
نگرانیها فروکش کرد
در روز سهشنبه هیجانات و نگرانیها از تنشهای میان فلسطین و رژیم صهیونیستی با سخنان رهبری و تکذیب هرگونه دخالت در عملیات حماس، فروکش کرد و سبب شد که فروشندگان جای خود را به خریداران بدهند و شاخص با رشد ۸۴۰۰ واحدی به سطح ۲ میلیون و ۱۴ هزار واحد قرار بگیرد. ارزش معاملات خرد نیز ۳۴۰۰ میلیارد تومان ثبت شد. در بازار این روز نمادهای کوچک و متوسط که در روزهای اخیر با افت سنگین همراه شده بودند مورد تقاضا قرار گرفتند. باتوجه به فروکش کردن ترس و نگرانی، قیمت دلار در بازار آزاد روند کاهشی پیدا کرد و از سقف ۵۳ هزار تومان اصلاح کرد. از اخبار مثبت این روز میتوان به لغو رسمی خروج سیمان و فولاد از بورس کالا، اعمال قطعی تخفیف ۵ درصدی خوراک پالایشگاهها در برنامه هفتم و الزام عرضه تولید برق نیروگاهها در بورس کالا اشاره کرد.
سبز کمجان
در آخرین روز هفته بازار بی رمق و کم حجمی را شاهد بودیم و شاخص کل با رشد حدود ۵۶۰۰ واحدی در سطح ۲ میلیون و ۱۹ هزار واحد قرار گرفت. از اتفاقات مهم این روز میتوان به مصوبات مجلس در برنامه هفتم از جمله حذف قیمتگذاری دولتی به استثنای کالاهای اساسی و همچنین قیمت گذاری خودروها توسط شورای رقابت که سبب شد این گروه با عرضه همراه شود. در بازار روز چهارشنبه گروه بیمهای با تقاضا همراه شدند که نزدیک شدن به انتشار گزارش های ۶ ماهه این صنعت میتواند نشان از توجه بازار به این گروه باشد.