نماگر اصلی تالار شیشهای از ابتدای روند صعودی که در آبان ۱۴۰۱ آغاز شد، تا پیش از اصلاح هفته جاری، در ۱۲۲ روز کاری، نزدیک به ۱۰۵ درصد رشد را برای اهالی بازار سرمایه به ارمغان آورده است. در سوی دیگر، در مدت مشابه، نماگر هموزن بورس، که نماینده سهام کوچک و متوسط بازار است، رشدی ۱۴۵ درصدی را تجربه کرده است.
در این میان، تعداد زیادی از نمادها یافت میشود که بیش از مقادیر میانگین بازار و حتی بالای ۲۰۰ درصد رشد داشته اند. از طرفی از ابتدای سال جدید تا اینجا، رالی صعودی بازار سرمایه یک نفس و بدون استراحت صورت گرفته است. تمام این موارد در کنار هم باعث شده است تا ایده حبابی بودن رشد سهام در میان اهالی بازار شکل گیرد. اما این تئوری تا چه حد به واقعیت نزدیک است؟
خاندوزی، وزیر اقتصاد طی مصاحبهای بیان داشت:« برآوردهای کارشناسی شده و شاخصهای تحلیلی بازار سرمایه، هیچکدام نشانی از نگرانی در رابطه با حبابی بودن بورس تهران ندارد.»
وی همچنین گفت:«بورس در حال طی کردن مسیر طبیعی خود است و وجود موجهای اصلاحی پس از رشد خوب بازار منطقی است.»
با بررسی پارامترهای بنیادی شرکتهای حاضر در بازار سرمایه نظیر تراز بانکی و افزایش کارمزدها در این گروه یا سودسازی شرکتها در کنار پارامترهای اقتصاد کلان مانند نرخ تورم ماهیانه و رشد نقدینگی، متوجه ارزندگی بازار خواهیم شد.
p/e ttm بازار در حال حاضر در کانال ۱۱ تا ۱۲ در نوسان است و اصلاح جاری بورس باعث تعدیل این نسبت مالی شده است.
البته نمیتوان انکار کرد که همانند رشد بازار در ۶ ماهه ابتدایی سال ۹۹، برخی نمادها در بازار وجود دارند که با انگیزه سفتهبازی بالا رفتهاند و حباب دارند اما کلیت بازار اینگونه نیست.
جواب سوالات در دست سرمایهگذاران است
محمد بختیار نصرآبادی، کارشناس بازار سرمایه در مورد چندمین روز متوالی ریزش بازار گفت: در مورد نوسانات بازار باید از نهادهای نظارتی، ناشران و سرمایهگذاران در مورد شرایط بازار در هر برهه زمانی سوال شود. روی صحبت من با سرمایهگذارانی است که تا چند روز پیش در صفهای طولانی خرید و فروش سهم انجام میدادند و حتی در صف میماندند؛ در حال حاضر کدام متغیر اقتصادی تغییر کرده که از خرید سهم پشیمان شدهاند، درست در حالی که قیمتهای چند روز اخیر نسبت به هفته گذشته پایینتر است.
وی افزود: اگر ترس و هیجانات باعث تصمیمگیری سرمایهگذاران میشود، نشاندهنده این موضوع است که شاید سرمایهگذاران نباید خودسرانه اقدام به خرید سهم کنند و با توجه به مسئله نداشتن آگاهی کافی یا توانایی تحلیل بازار بهتر است به صورت غیرمستقیم سرمایهگذاری کنند و از ابزارهایی مانند صندوقها و سبدگردانها استفاده کنند.
نصرآبادی ادامه داد: در مورد پیشبینی بازار باید با دیدگاهی که در دو هفته اخیر حاکم بود، وضعیت بازار را بررسی کنیم. یعنی اگر شرایط دو هفته گذشته خوب بود، اکنون نیز باید به شرایط بازار خوشبین باشیم.
چقدر نگران ریزش بازار باشیم؟
بسیاری ریزش سنگین سه شنبه شاخصهای بورسی را به عنوان نقطه پایان رشد سهام و شروع روند نزولی دیگری عنوان کردند. این در حالی است که بدون توجه به متغیرهای بنیادی نمیتوان چنین نتیجهای گرفت. آن هم در شرایطی که پس از یک رالی صعودی و ثبت رشدهای بی وقفه، بازار به یک استراحت و توقف نیز نیاز دارد. در سه ماه اخیر شاخص کل بورس رشد بیش از ۶۶ درصدی را تجربه کرد و نماگر هموزن حتی حدود ۸۰ درصد افزایش ارتفاع داد. ضمن آنکه ورود پول ۲۰ همتی به جریان دادوستد سهام را شاهد بودیم. با این حال الگوی رفتار گلهای، این استراحتها را به ریزشی شدید با تسری به همه صنایع تبدیل میکند که همین موضوع نیز موجب ترس سهامداران از پایان روند صعودی قیمتها میشود. بهترین استراتژی در چنین شرایطی، به نظر بهینهسازی پرتفو و خرید سهام پرپتانسیلتر باشد. ضمن آنکه سرمایهگذاری غیرمستقیم آن هم پس از تجربه سال ۹۹ برای سرمایهگذارانی که از دانش کافی برای دادوستد مستقیم سهام برخوردار نیستند، میتواند بهترین استراتژی برای کسب سود از بازار سرمایه باشد.
پیش بینی بورس چهارشنبه
با توجه به تمام این موارد و اصلاح ۱۰ درصدی کلیت بازار در روزهای گذشته به نظر میرسد در دو روز انتهایی هفته، شیب عرضهها به مرور کاهش یابد و در نهایت در موج بعدی صعود، هیجان از تصمیمات اهالی بازار سرمایه حذف شود. این اتفاق به معنی آن است که راه سهام ارزنده از سهامی که ارزندگی کمتری دارند، جدا خواهد شد.