پیش بینی بورس امروز ۳ بهمن ۱۴۰۱ / شاخص در مسیر نزولی و اصلاحی

ارزش معاملات بورس تهران در انتهای معاملات روز گذشته به رقم ۸ هزارو ۱۰۰ میلیارد تومان رسید و ارزش بازار بورس نیز در محدوده ۶ هزار و ۸۱ (هزار میلیارد تومان) بود. گروه انبوه سازی و گروه غذایی از نظر ارزش معاملاتی در بین ۷ گروه برتر دیده میشدند و بعد از گروه بانکی در رتبه ششم و هفتم قرار داشتند.
رشد تقاضا در ساعت پایانی
تقریبا در یک ساعت پایانی معاملات، موجی از تقاضا در برخی صنایع و سهام ایجاد شد و نماگرها نیز از کفهای روزانه خود به سمت بالا حرکت کردند تا امید به بازار امروز افزایش یابد.
خبرهای روز
دیروز ابراهیم رئیسی برای دفاع از بودجه سال ۱۴۰۲ به مجلس رفت تا در مقابل نمایندگان مردم از بودجه نوشته شده برای سال ۱۴۰۲ دفاع کند. نکته جلسه روز گذشته مجلس عبارت «در بودجه ۱۴۰۲ حمایت از بازار سرمایه مورد توجه قرار گرفته است» بیشتر مورد توجه قرار گرفت، چرا که فعالان بازار سرمایه از ابتدای انتشار لایحه بودجه سال آتی نسبت به آن واکنشهای منفی نشان دادند و این بودجه را به زیان بازار سرمایه میدانستند.
رئیسی در صحن علنی مجلس این موضوع را هم عنوان کرد که با توجه به ظرفیت و امکانات و منابع کشور آینده را بسیار روشن میبیند و معتقد است همه آمارها نشاندهنده رشد اقتصادی، رشد تولید، رشد سرمایهگذاری و رشد اشتغال است.
اما خبر دیگر که در رسانهها انعکاس پیدا کرده است خبر ورود اولین محموله صادراتی سایپا به ونزوئلا است. اولین محموله صادراتی خودروهای صادراتی سایپا شامل خودروهای کوییک و ساینا که به سمت ونزوئلا ارسال شده بود به بندر مقصد رسیده و با حضور وزیر حمل و نقل این کشور کانتینرها در حال تخلیه خودروها هستند.
در حالی که در بازار داخل خیلی از افراد به دنبال خرید این خودروها هستند و در فرآیندهایی مثل قرعه کشی با عناوین مختلف شرکت میکنند تا شاید با بخت و اقبال صاحب یکی از این خودرو ها شوند.
نکته دیگر این موضوع عدم شفاف سازی فروش این تعداد دستگاه توسط سایپا است که هنوز موردی را در سامانه کدال مطرح نکرده است. اما سایپانیوز نوشته که بر اساس قرارداد منعقده بین سایپا و ونزوئلا، و با توجه به حجم بالای درخواست ۲۰۰ هزار دستگاهی محصولات سایپا از سوی ونزوئلا، دو طرف خواهان راه اندازی مجدد خط تولید خودروهای سایپا در این کشور هستند و به زودی خط تولید خودرو ونیراتو، در آن کشور مجددا راه اندازی خواهد شد. (اقتصادنیوز)
اصلاح خودخواسته یا پایان روند صعودی؟
شرایط نوسانی معاملات بازار سرمایه به گونهای است که معاملهگران کوتاهمدت بازار سعی در کسب سودهای کوچک داشتند و ترس ادامه اصلاح باعث خروج سرمایه این دسته از فعالان بازار سرمایه از جمع سهامداران شد. از سوی دیگر اما سرمایهگذاران با تکیه بر شرایط مطلوب گزارشهای ۹ ماهه شرکتها به آینده بازار خوشبین هستند.
از سوی دیگر براساس نامه رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس، از بهمن ماه سال جاری شکر دو نرخی شده است و دیگر خبری از تعیین نرخ مصوب برای مصرف کنندگان عمده نخواهد بود.
بدین ترتیب نرخ شکر برای مصرف کنندگان عمده و خرد از هم جدا خواهد شد و مصرف کنندگان عمده باید شکر مورد نیاز خود را در سامانه بازارگاه به نرخ توافقی از تولیدکنندگان خریداری کنند.
به همین واسطه میتوان انتظار داشت که میانگین نرخ فروش تولیدکنندگان با افزایش مواجه شود و همچنین شاهد بهبود حاشیه سود آنها نیز باشیم. بنابراین میتوان شاهد افزایش تقاضا در گروه قند و شکر که نمادهایی چون قصفها، قچار، قثابت، قنیشا، قجام و قشیرین و قشیر را داراست، باشیم.
مسیر جدا شده بورس از دلار؟
نرخ دلار از پایان هفته گذشته با تصویب قطعنامه پارلمان اروپا علیه جمهوری اسلامی ایران، موج صعودی جدیدی را آغاز کرد. همچنین از سوی دیگر تلاش ایالات متحده آمریکا برای بستن مسیر تبادل دلار میان ایران و عراق جهش نرخ دلار را در پی داشت. این جهش به دنباله انتظارات جمعی مبنی بر کاهش ورود دلار به کشور از طریق عراق و تبعا پیش بینی کاهش عرضه در بازار رخ داد.
برای پیش بینی بورس باید تحولات سامانه نیما را به دقت زیر نظر داشت. تقریبا سه هفته پیش، فرزین، رئیس بانک مرکزی، بلافاصله پس از انتصاب، اعلام کرد دلار در سامانه نیما با نرخ ثابت ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان معامله خواهد شد و همه متقاضیان واردات کالاهای اساسی، مواد اولیه و تجهیزات می توانند ارز مورد نیاز خود را با این نرخ تامین کنند.
سیاست سرکوب نرخ ارز در سامانه نیما در شرایطی اتخاذ شد که نرخ دلار در بازار آزاد در آن زمان به ۴۴ هزار تومان رسیده بود. حال پس از گذشت تقریبا سه هفته نرخ دلار در بازار آزاد گامی فراتر از این قیمتها برداشته است و فاصله میان نرخ ارز آزاد و دلار نیمایی به بیش از ۵۸ درصد رسیده است.
به نظر میرسد جیب بانک مرکزی، پاسخگوی افزایش تقاضای ایجاد شده در جواب به ارزان فروشی دلار نباشد. در حالی که میانگین حجم مبادله دلار در سامانه نیما پیش از این حدود ۱۵۰ میلیون دلار بود، حال به بیش از ۵۰۰ میلیون دلار رسیده است و در مقابل دست عرضهکننده خالی شده است.
تجربه دلار ۱۲۲۶ تومانی و دلار جهانگیری که هرکدام در کنار رانتزایی و زیان گسترده، تاریخ مصرف داشتند نشان میدهد دلار فرزین نیز محکوم به شکست است. در صورت حذف دلار فرزین انتظارات برای نزدیک شدن مجدد نرخ دلار نیما به دلار آزاد افزایش مییابد و میتوان انتظار رشد بازار سرمایه را داشت.
پیش بینی بورس امروز
بررسی روند معاملات روز گذشته بازار سرمایه نشاندهنده افزایش سطح تقاضا در ساعات پایانی بازار است. بنابراین انتظار میرود شرایط معاملاتی، دوشنبه کمی بهتر از دو روز ابتدایی هفته پیش رود. (تجارت نیوز)
پیش بینی میشود که بورس فردا با شرایط بهتری نسبت به دو روز گذشته مواجه شود و شاهد رشد قیمتها البته با شیبی ملایم باشیم.
با توجه به معاملات دیروز در نیمه دوم بازار و همچنین رشد نرخ دلار، به نظر میرسد فردا بازاری سبزرنگ را شاهد خواهیم بود. (نبض بورس)