با وجود اینکه وزیر ارتباطات و مسئولان ذیربط در ۴ ماه گذشته، بازگشت به شرایط عادی اینترنت را منوط به آرامش جامعه اعلام میکردند، اما به نظر میرسد که قرار است برخی از اپلیکیشنهای محبوب فیلتر شده در روزهای آینده رفع فیلتر شوند.
کدام پلتفرمها رفع فیلتر میشوند؟
به تازگی عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات و فناوری اعلام کرده است: «کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه، متولی فیلترینگ است و حدود ۱۳ عضو دارد که دولت یکی از اعضای آن است. تلاشمان این است محدودیتهایی که قابلیت برطرف شدن را دارند، برداریم و انشالله طی دو روز آینده خبرهای خوشی در این زمینه خواهید شنید.»
البته زارعپور درباره رفع فیلترینگ دو پلتفرم محبوب اینستاگرام و واتساپ که با مصوبه نهادهای امنیتی مسدود شدند، گفت: «فعلا مشمول این اتفاق نیستند و در این زمینه نهادهای امنیتی تصمیم گرفتند اما سرویسها و خدماتی هستند که از نظر ما قابلیت بازنگری دارند و اکنون مسیر را دنبال میکنیم که این اتفاق رخ دهد. مشخصا کلاب هاوس طی روزهای آینده رفع فیلتر میشود.»
همچنین پیش از این وزیر ارتباطات درباره رفع فیلتر فروشگاه گوگل پلی که بسیاری از کاربران اندروید از آن استفاده میکند، گفت: «سرویسهایی که مورد نیاز مردم است که مشکل ویژهای ندارند، مثل گوگل پلی که تا شهریور ماه باز بود و استفاده میشد و با توجه به شرایط امنیتی کشور و بنا به نظر مراجع امنیتی، محدودیت هایی روی آن اعمال شد، باز شود.»
این درحالیست که طی روزهای گذشتهها برخی از گزارشها از فعالیت مجدد برخی نرمافزارهای گوشیهای همراه در داخل کشور حکایت داشت. با وجود اینکه مسئولان آن را تکذیب کردند وکارشناسان این اتفاق ناشی از نقض فنی در سیستم فیلترینگ کشور میدانستند.
همچنین، در هفته گذشته شبکه زیرساخت اینترنت کشور با مشکلات متعددی روبه رو و حتی فعالیت روزمره کاربران با اختلال مواجه شد. با وجود اینکه وزیر ارتباطات اعلام کرده بود با اقدامات زیرساختی ویژهای که در چند ماه اخیر صورت گرفته، زیرساختهای کشور ارتقا پیدا کردهاند. حالا باید دید که وعده رفع فیلتر پلتفرمها نیز مانند وعدههای گذشته است؟
تلاش برای کاهش نیاز به فیلترشکنها!
این اخبار ضد و نقیض درباره فیلترینگ و بازگشت به شرایط عادی اینترنت، درحالیست که در چند ماه اخیر استفاده از فیلترشکنها و ویپیانها در میان کاربران ایرانی به اوج خود رسید.
در پی استفاده زیاد از فیلترشکنها، سرعت اینترنت کاهش مییابد و دستگاههای تلفن همراه فشار زیادی را متحمل میشوند و در نهایت آسیب مالی و زمانی به کاربران وارد میشود، اما در چند وقت اخیر به این مشکل کمتر توجهی از سوی مسئولان شد.
حالا به نظر میرسد که وزیر ارتباطات وعده داده تا با رفع برخی محدودیتها، نیاز مردم به استفاده از فیلترشکن کاهش یابد. چرا که به دنبال آن کیفیت اینترنت نیز افزایش خواهد یافت.
نزدیک به چهار ماه است که از فیلتر اینستاگرام و واتساپ میگذرد و این موضوع آسیبهای اقتصادی به کشور و کسبوکارها وارد کرده است. هرچند برخی از مسئولان این آمارها را کاذب میدانند، ولی تا به امروز هیچ نهاد دولتی درباره آمار دقیق این ضرر و زیانها گزارشی منتشر نکرده است.
با وجود این انتقادات، بیشتر مصاحبهها از سوی مقامات دولتی و نهادهای تصمیمگیر در راستای ادامه فیلتر این دو پلتفرم است؛ اگرچه عضو هیاترئیسه مجلس چندی پیش مدعی شده بود که اکثر نمایندگان خواهان رفع فیلتر اینستاگرام و واتساپ هستند و در این باره اعلام موضع کردهاند. اما همه مسئولان برای تصمیم به رفع فیلترینگ و برداشتن محدودیتهای اینترنت اتفاق نظر ندارند.
این در حالیست که آسیبهای فیلترینگ به صنایع و صنوف دیگری به جز کسبوکارهای مجازی هم منتقل شده است. از اتحادیه فروشندگان آجیل و خشکبار گرفته تا حتی اتحادیه گلفروشان درباره ضررهای وارد شده در پی قطعی اینترنت آمارهایی را در خصوص خسارتها ارائه دادهاند و ادامه این وضعیت برای یک ساعت هم میتواند به این خسارتها بیافزاید.
در نهایت باید دید که آیا صحبتهای وزیر ارتباطات درباره رفع فیلترینگ به حقیقت میپیوندد یا ممکن است این بار هم عملی کردن این وعده، چهار ماه به طول بیانجامد؟