آشنایی با بازارهای جهانی
بازارهای جهانی در حالت کلی به ۵ دستهی بازار سهام، بازار کالاها، بازار اوراق قرضه ، بازار تبادلات ارزی و بازار ارزهای دیجیتال تقسیم میشوند.
۱. بازار سهام
بازار سهام یکی از انواع بازارهای جهانی به حساب میآید بازار سهام محلی برای خرید و فروش سهام برخی از شرکتهاست، به عبارتی این بازار، بازاری است که معامله گران با سرمایه گذاری و خرید سهم یا سهامی از یک شرکت یا مجموعه ای از شرکتها و کارخانهها در سود و زیان تفاوت قیمت سهام آن بنگاه اقتصادی و یا در سود و زیان حاصل از فعالیت آن بنگاه شریک میشوند، معمولا بازار سهام هر کشور، نقش بسزایی در اقتصاد آن ایفا میکند.
برای معیارسنجی ارزش یک گروه از شرکت ها، معامله گران و سرمایه گذاران، به شاخص ها مراجعه می کنند. شاخص ها در واقع میانگینی از قیمت و ارزش سهام چند شرکت می باشند. از مهم ترین شاخص های بین المللی می توان به شاخص NAZDAQ ،S&P500 و DOW اشاره نمود.
۲. بازار کالا
بازار کالا جزئی از بورس جهانی است و شامل بورسهایی است که قیمت تبادلات کالاها به صورت جهانی یا منطقه ای بر اساس عرضه و تقاضا ارزش گذاری میشود. بازار کالا نیز محل مبادلهی منطقهای یا جهانی کالاهایی نظیر طلا، نقره، فلزات، مواد خوراکی، نفت، گاز، برق، زغالسنگ و …. است.
دسته بندی کلی:
دسته Hard یا کالاهای سخت مانند طلا، نقره، سیمان و سایر فلزات گرانبها.
دسته Soft مانند قهوه، غلات و انواع اقلام خوراکی.
دسته Energy مانند نفت، گاز، بنزین، برق و زغال سنگ.
۳. بازار اوراق مشارکت
در این بازار، اوراق مشارکت و سایر اوراق تامین مالی از طریق این بازارها بین سرمایهگذاران مبادله می شود. در این بازار سرمایه گذار می تواند در یک پروژه با محوریت خاصی که معمولاً از طرف دولت و یا هولدینگ های قدرتمند برای آن یک اوراق بهادار یا قرضه صادر می شود، مشارکت کند. این اوراق می توانند در خصوص اجرای یک پروژه اشتغال زایی، زیرساخت شهری و یا حتی تکنولوژی باشند. در مجموع این بازار بیشتر مناسب برای افرادی است که قصد سرمایه گذاری بلند مدت دارند.
۴. بازار تبادلات ارزی
بازار تبادلات ارزی که به اختصار Forex نامیده می شود، بازار تبادلات ارزی فارکس بازاری است که در آن ارزش گذاری پول ملی کشورها بر اساس عرضه و تقاضا در مقابل سایر ارزها سنجیده میشود. مانند نرخ برابری یورو به دلار. به عبارت دیگر، بازار تبادلات ارزی یا بازار فارکس، محلی برای ارزشگذاری واحدهای پولی دنیا بر اساس یکدیگر و مبادله آنهاست. این بازار بزرگترین بازار مالی حال حاضر جهان است. در این بازار بزرگترین شرکت های چند ملیتی، بانک ها و موسسات مالی بزرگ، انواع شرکت های بیمه و صادر کنندگان و وارد کنندگان فعالیت می کنند.
بخشی از این معاملات با هدف تأمین یک ارز صورت می گیرد. اما بیشترین حجم معاملات در این بازار متعلق به معامله گران بوده که با هدف کسب سود از نوسانات میان دو ارز انجام می شود. واسط مالی بین معامله گران در این بازار مانند بازار سهام کارگزاران هستند که با دریافت مبلغی به عنوان کارمزد، امکاناتی نظیر معاملات آتی، پوزیشن شورت و یا مارجین تریدینگ را در اختیار معامله گران قرار می دهند.
۵. بازار ارزهای دیجیتال
(رمز ارز) یا (ارز رمزنگاری شده) یک نوع ارز دیجیتال است که به وسیله تکنولوژی رمزنگاری امنیت آن تضمین میشود. در طی سالهای اخیر، افزایش شدید قیمت بیتکوین باعث ایجاد تعداد زیادی رمزارز شده است. بازار ارزهای دیجیتال نسبت به سایر بازارهای مالی جهانی از وسعت و سرمایه کمتری برخوردار بوده که البته یک امر کاملاً طبیعی است. پیدایش بازار سهام به بیش از ۲۰۰ سال قبل باز می گردد در حالی که از تولد این بازار تنها کمتر از یک دهه گذشته است.
اما دلیلی که این بازار را نسبت به سایر بازارهای مالی متمایز کرده و باعث شده تا تبدیل به آینده دارترین بازار مالی بین المللی شود، خود اقلامی هستند که در این بازارها معامله می شوند.
موضوع مهم دیگر مبحث کاربرد رمزارزها می باشد که روز به روز درحال پیشرفت بوده و بنا به سهولت در استفاده و انتقال آنان، از آینده درخشانی برخوردارند. شاید امروز شما نتوانید با در اختیار داشتن یک ارزدیجیتال به سوپرمارکت محلتان رفته و مایحتاج روزانه خود را تهیه کنید، اما با توجه به رشدی که این بازار و حتی تکنولوژی پشتیبان آن در حال تجربه است، هیچ بعید نیست که در ده سال آینده این امکان نیز برای شما فراهم گردد.