پایگاه خبری و تحلیل بازار

Bazaar News Agency

سه شنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴
- ۱۰:۲۵ ق٫ظ
cropped-image-11.png
ایرانتحلیل صنایع و بازارها

بررسی نیروگاه‌های برق ایران

نیروگاه‌ها مکان‌های صنعتی هستند که به منظور تولید برق و توزیع نیرو در مقیاس‌های گسترده تاسیس می‌شوند. اغلب قبل از نام نیروگاه‌ها از چند هزار وات استفاده می‌کنند که نشان دهنده حداکثر ظرفیتی است که نیروگاه دارد.
همچنین معمولا در مناطق حومه یا چند کیلومتر دورتر از مراکز شهر نیروگاه‌ها احداث می‌شوند. زیرا نوع فعالیت‌های آنها محدودیت‌هایی را مانند نیاز به فضا‌های پهناور، آب و حتی ذخیره زباله در نیروگاه‌ها را به همراه می‌آورد.
تولید برق به روش‌های مختلف انجام شده و در شبکه انتقال به پایگاه‌های مصرف منتقل و در مرحله آخر بین مصرف‌کنندگان مختلف توزیع می‌شود.

 

 

 

 

انواع نیروگاه های برق

نیروگاه‌های بادی

یکی از انرژی های تجدید پذیر و پاک، انرژی باد است. در مناطقی که پتانسیل استفاده از این انرژی وجود داشته باشد، از باد برای تولید برق یا انجام کارهای دیگر مثل به راه انداختن پمپ و … استفاده می شود.

استفاده از باد علاوه بر سالم بودن در مقایسه با سوخت های فسیلی، نسبت به سایر انرژی های تجدید پذیر، ارزان تر نیز هست.

نیروگاه‌های خورشیدی

تأسیساتی که با استفاده از آنها انرژی جذب شده حرارتی خورشید به الکتریسیته تبدیل می‌شود نیروگاه حرارتی خورشیدی نامیده می‌شود.

نیروگاه های هسته ای

گرچه این نوع نیروگاه ها به گروه نیروگاه های بخاری تعلق دارند، نیروگاه های هسته ای در اینجا جداگانه نامبرده شده اند زیرا بجای استفاده از سوخت های فسیلی برای تولید بخار از شکافت اتم ها برای تولید انرژی حرارتی استفاده می شود.

نیروگاه‌های مجهز به توربین گازی

در نیروگاه‌های گازی، از گازهای قابل اشتعال برای رانش توربین ها استفاده می شود، این توربین ها به مولد های برق متصل هستند که در واقع تولید الکتریسیته می‌کنند.

نیروگاه های سیکل ترکیبی

در نیروگاه های سیکل ترکیبی، از گاز و بخار برای تولید برق استفاده شده و ازگرمای تولید شده به وسیله توربین‌های گازی ، برای تولید بخار به منظور استفاده در توربین های بخار استفاده می‌شود.

نیروگاه های گازی

در این نیروگاه‌ها از یک موتور احتراق داخلی به جای توربین، برای رانش مولد (ژنراتور) استفاده می‌کنند. از این نیروگاه ها، اغلب برای تولید الکتریسیته در اوقات اوج مصرف در شبکه برق رسانی استفاده می‌شود تا نیاز مازاد مشترکین شبکه برق را پوشش دهند.

نیروگاه های بخاری

نیروگاه‌هایی هستند که با بخار آب کار می‌کنند و از انرژی حرارتی محصور شده در بخار آب برای به حرکت درآوردن توربین بخار که به یک مولد (ژنراتور) متصل است بهره می‌گیرند.

در این فرآیند برای گرم کردن دیگ بخار ، از سوخت های متعارف: مانند نفت ، گاز طبیعی ، ذغال سنگ سخت یا ذغال سنگ قهوه ای استفاده می‌شود.

نیروگاه های برق آبی

در نیروگاه های برق آبی، انرژی مکانیکی آب با استفاده از توربین ها متصل به مولد ها (ژنراتورها) به جریان برق تبدیل می‌شوند. در این روش تولید الکتریسیته ، نیروگاه های برق آبی به سه گروه ، نیروگاه های کم فشار، فشار متوسط و فشار قوی، تقسیم می شوند.

 

 

 

نیروگاه های برق بورسی

بررسی سهام شرکت توسعه مولد نیروگاهی جهرم

یکی از سهام گروه عرضه برق، گار و بخار و آب گرم در بورس کشور، سهم بجهرم است که احتمالا افزایش تعرفه ها، خبر خوبی برای این سهم در سال ۱۴۰۰ شمسی باشد. بجهرم، ۲۴ میلیارد برگه سهم است و ۱۶٫۵ میلیون حجم مبنا دارد.

۵۶ درصد سهم بجهرم در اختیار بانک سپه و ١۶.٨ درصد در اختیار بانک تجارت است. شرکت گروه مالی ملت نیز ۷ درصد بجهرم را در اختیار دارد. بجهرم  از نمادهای جا مانده از رشد بوده که افزایش تعرفه های آب و برق و رشد شاخص به  سمت سقف قبلی (۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحدی) و بین المللی شدن بورس  انرژی ایران، می تواند سبب قیمت های ۴ تا ۵ رقمی برای این سهم ارزشمند شود.

سهم تولید نیروی برق دماوند

سهم دماوند در بازار دوم فرابورس قرار دارد. از سهام نیروگاهی کشور که ۲ میلیارد و ۷۶۰ میلیون برگه سهم بوده و حجم  مبنای ۱ میلیون سهمی دارد. سال ۱۴۰۰ را با قیمت ۴۷۶۶ تومان آغاز کرد و بازه سال ۹۹ دماوند، حوالی ۱۰ هزار تومان بود.

بانک دی، از سهامداران عمده جنجالی نیروگاه دماوند است. در افشاگری های بانک دی در سال ۹۹، مرتب درباره  بانک دی اطلاعاتی روانه کدال شد. سازمان اقتصادی کوثر، ۴.۵ درصد سهام دماوند را در اختیار دارد و صندوق سرمایه گذاری ارزش آفرینان دی نیز ٢.٣ درصد سهام دماوند را در پرتفو خود قرار داده است.

سهام شرکت برق و انرژی پیوند گستر پارس

از دیگر سهام مربوط به صنعت برق و آب کشور در سال ۱۴۰۰ شمسی، بپیوند است که در بازار اول فرابورس قرار دارد. بپیوند، ۲ میلیارد برگه سهم است و ٣.۵۶ میلیون حجم مبنا دارد. قیمت  بپیوند در هفته اول بورس ۱۴۰۰ روی ۱۴۰۴ تومان قرار گرفت که ۵۰ درصد پایین تر از بازه سالانه در سال ۹۹ است.

شرکت نفت بهران با ۴۲ درصد، سهامدار عمده بپیوند است. شرکت صنایع برق و انرژی صبا با ۲۱ درصد و شرکت تولید نیروی مرکزی صبا با ۱۷ درصد، سهامداران عمده  بپیوند در سال ۱۴۰۰ محسوب می شوند. شرکت توسعه خدمات دریایی و بندری سینا نیز از سهامداران عمده بپیوند به شمار می رود.

بررسی سهم تولید برق ماهتاب کهنوج

یکی از سهام ارزشمند صنعت آب و برق در سال ۱۴۰۰ شمسی، بکهنوج است که در در هفته اول بورس ۱۴۰۰ با ۱۷۲ تومان کار خود را آغاز کرد و فعلا با EPS منفی ۲۱۸ و میزان P/E منفی ۸  است.

بکهنوج در سال ۹۹، افزایش سرمایه ۲۴۳۶درصدی را از محل تجدید ارزیابی دارایی ها ثبت کرد. گویا قرار است در نیمه نخست سال ۱۴۰۰ شمسی نیز افزایش سرمایه ۱۳۷ درصدی را ارائه کند.

شرکت تولیدی آرین ماهتاب گستر

یکی از غول های نیروگاه سازی کشور است و بخشی از سهام بورس انرژی را در اختیار دارد، ۶۶ درصد سهام بکهنوج را در پرتفو داشته و مابقی در اختیار شرکت توسعه و مدیریت انرژی پارسیان و صندوق سرمایه گذاری اکسیر سودا می باشد.

سهم تولید نیروی برق آبادان

سهم آبادا در بازار دوم بورس ایران، از سهام ارزشمند گروه عرضه برق و گاز و بخار و آب گرم است. ٢.۵ میلیارد برگه سهم دارد و ٣.۵ میلیون حجم  مبنایش است.

۱۵ درصد شناوری داشته و قیمت هر سهمش در نخستین هفته معاملاتی بورس ۱۴۰۰ به ۱۴۰۴ تومان رسید که ۵۰ درصد پایین تر از سقف سالانه ۹۹ است.  از نیروگاه های غیر زیان ده بوده و EPS حوالی ۳۰۰ و میزان P/E حوالی ۴۷ را در نخستین هفته معاملاتی بورس ۱۴۰۰ ثبت کرد.

شرکت مهندسی ری نیرو با دارا بودن ۶۳ درصد سهام و شرکت گروه اقتصاد مفید با داشتن ۲۱ درصد سهام، سهامدار عمده آبادا است. شرکت صندوق سرمایه گذاری تدبیرگردان فردا نیز ٢.٢ درصد آبادا را در اختیار دارد.

نکته ای که باید درباره نیروگاه آبادان قابل توجه است، شرکت توسعه حفاری تدبیر و توسعه صنعت نفت و گاز پرشیا از اعضا هیات مدیره هستند. این نیروگاه در کیلومتر ۹ جاده آبادان-ماهشهر قرار دارد. واحد دوم بخار نیروگاه سیکل ترکیبی آبادان در سال ۹۹ تحویل شد.

سهام توسعه مسیر برق گیلان

بگیلان از دیگر سهام این گروه صنعت آب و برق کشور است. زیان ده نبوده و قیمت هر سهمش در نخستین هفته معاملاتی بورسی ۱۴۰۰ به ۲۲۳۹۱ ریال رسید که حدود ۵۰ درصد پایین تر از سقف سال ۹۹ بود.

میزان EPS سهم بگیلان به ۴۹۹ ریال و میزان P/E نیز به ۴۵ رسید. شرکت سرمایه گذاری برق و انرژی غدیر، ۵۱ درصد بگیلان را در اختیار دارد. شرکت سرمایه گذاری اهداف با ۲۱ درصد بگیلان، شرکت مدیریت انرژی امید تابان هور با ۲۰ درصد بگیلان و شرکت سرمایه گذاری زرین پرشیا با ١.۶ درصد بگیلان، رتبه دوم تا چهارم را در اختیار دارد.

نیروگاه سیکل ترکیبی استان گیلان در پانزده کیلومتری جنوب شرقی رشت قرار دارد و شهریور سال هفتاد و یک به بهره برداری رسید و ۱۳۰۵ مگاوات توان دارد.

سهم نیروگاه زاگرس کوثر

شرکت نیروگاه زاگرس کوثر با نماد بزاگرس در بازار دوم فرابورس قرار دارد. با افزایش تعرفه های آب و برق در سال ۱۴۰۰ می توان شاهد رشد قیمت معقولی این سهم باشیم.

میزان EPS حدود ۱۲۰ و P/E حوالی ۶۰ برای آن در نخستین هفته معاملاتی سال ۱۴۰۰ بورس ثبت شد. قیمت بزاگرس در اولین هفته معاملاتی بورس ۱۴۰۰ به ۷۱۷ تومان رسید. ۱۰۰ درصد در مرداد ۹۹، افزایش سرمایه داد. سازمان اقتصادی کوثر  و بانک دی، مالک عمده سهام نیروگاه زاگرس کوثر هستند.

 

منبع:https://bazaar-news.ir/

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن