ایرانبازار سرمایه
تحلیل جامع شرکت باما ( سهامی عام)
مقدمه
شرکت باما یکی از معدود تولیدکنندگان کنسانتره سرب و روی در ایران است. این شرکت، بیش از نیم قرن سابقه فعالیت دارد و تمامی مراحل تولید، از اکتشاف گرفته تا استخراج، فلوتاسیون و کلسیناسیون به دست کارکنان این شرکت انجام میشود؛ این فعالیتها در یک مجتمع عظیم معدنی و صنعتی به وسعت حدود ۴ هزار هکتار در استان اصفهان صورت میگیرند.
تاریخچه
گروه باما شامل شرکت باما(سهامی عام) و شرکتهای فرعی آن است. باما در تاریخ ۱۳۳۰ در اداره ثبت شرکتها ومالکیت صنعتی شهر اصفهان به ثبت رسیده و در تاریخ ۰۹/۱۱/۱۳۳۴ شروع به بهره برداری نموده است. به استناد تصمیم مجمع عمومی فوق العاده مورخ ۰۷/۱۰/۱۳۳۵ دفتر مرکزی شرکت از اصفهان به تهران منتقل و به شماره ۲۲۶۸۰ مورخ ۲۶/۱۱/۱۳۳۵ در اداره ثبت شرکتهای تهران ثبت شده است. مجددا” به استناد تصمیم مجمع عمومی فوق العاده مورخ ۲۵/۰۱/۱۳۷۰ محل شرکت از تهران به اصفهان منتقل و به شماره ۸۲۲۱ در اداره ثبت شرکتهای اصفهان به ثبت رسیده است. بر اساس قانون حفاظت و توسعه صنایع ایران، شرکت مشمول بندهای (ب) و(ج) قانون مذکور شده و در سال ۱۳۷۵ و ۱۳۷۶ عمدتأسهام شرکت به گروه صنعتی و معدنی امیر ، شرکت تولید مواد اولیه آلومینیوم (ایرامکو) و کارکنان شرکت باما منتقل گردیده و بعد از آن هیئت مدیره منتخب مجامع، اداره امور آنرا بعهده گرفته است. برابر صورتجلسات مجمع عمومی فوق العاده و هیئت مدیره مورخ ۰۱/۰۶/۱۳۸۰نوع شخصیت حقوقی شرکت از سهامی خاص به سهامی عام و شرکت از اسفندماه ۱۳۸۲ در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شد.
ساختار شرکت
ترکیب سهامداری
اعضاء هیات مدیره
معادن شرکت
معدن گوشفیل: تامین کننده اصلی ماده معدنی سولفوره کارخانجات می باشد و با عمق ۲۵۰ متر، به عنوان عمیق ترین معدن روباز ایران شناخته شده است. استخراج از این معدن از سال ۱۳۵۶ تا اوایل ۱۳۸۷ به روش روبار صورت گرفت و پس از آن استخراج به روش زیرزمینی (ساب لول) ادامه یافت که سبب افزایش هزینه استخراج به میزان ۲ میلیارد تومان گردید. در مجموع تا کنون حدود ۱۲ کیلومتر حفاری شامل ۴ کیلومتر تونل اصلی و ۸ کیلومتر تونل فرعی صورت پذیرفته است.
معدن تپه سرخ: این معدن، مهم ترین معدن فعال روباز شرکت و دومین منبع دارای ذخایر ارزشمند در مجتمع ایرانکوه می باشد و در یال شمالی رشته کوه ایرانکوه واقع گردیده است. کانی های اصلی آن همانند معدن گوشفیل سولفورهای سرب و روی می باشد. استخراج در آن تا سال ۱۳۹۶ به روش روز باز و از سال ۱۳۹۷ به صورت زیر زمینی در حال انجام می باشد
معدن رومرر: از جدیدترین معدن دارنده ذخایر ارزشمند می باشد که در مجاورت معدن تپه سرخ قرار داشته و دارای ذخایر ۴ میلیون تن ماده معدنی می باشد که استخراج آن از سال ۱۳۹۱ به صورت زیرزمینی آغاز گردیده است. حفاری های صورت گرفته در این معدن در مجموع شامل ۱۵ کیلومتر بوده که شامل ۳ کیلومتر تونل اصلی و ۱۲ کیلومتر تونل های فرعی می باشد
معدن کلاه دروازه: این معدن در یال جنوبی ایرانکوه واقع گردیده و از قدیمی ترین معادن شرکت محسوب می شود. این معدن ابتدا به صورت زیر زمینی مورد بهره برداری قرار گرفته و بعدها به صورت روباز استخراج گردید. کانی های اصلی آن کربنات سرب و روی می باشد. ذخیره مواد این معدن ۱۰۰ هزار تن برآورد گردیده است.
روش تولید در کارخانجات کانهآرایی و فلوتاسیون
کارخانجات تولیدی از دو بخش کانه آرایی و واحد فلوتاسیون تشکیل شده است. در واحد کانهآرایی مجموعه عملیات لازم بر روی ماده معدنی استخراجشده جهت دستیابی به کنسانترههای سرب و روی انجام میشود. سنگ شکنی، هوی مدیا، آسیاکردن، فلوتاسیون و کلسیناسیون از این عملیات هستند.
فرآیند عملیات در این کارخانه به این صورت است که کانههای استخراجشده از معادن پس از بارگیری و حمل به بونکر سنگشکن توسط فیدر وارد سنگشکن فکی میشوند، سپس دو سنگ شکن به ظرفیت ۵ هزار تن فید در روز ماده معدنی را خرد میکنند. این مواد، به ابعاد زیر ۱۰ سانتیمتر تبدیل میشوند سپس بر روی سرند ریخته شده با ابعاد کمتر از ۱۵ میلی متر از زیر سرند به سیلوی کارخانه هدایت میشوند.
در واحد هوی مدیا، کانیهای پرعیار از کانیهایی کمعیار جداسازی و استخراج میشوند. سپس کانیهای جداسازی شده که دارای عیار مناسب هستند به فرایند فلوتاسیون هدایت میشوند. واحد دیگری هم تحت عنوان کورههای ولز در این کارخانه، وجود دارد که در این واحد کربنات روی کمعیار به عنوان خوراک در کورههای ولز استفاده میشود که محصول نهایی آن اکسید روی ۴۵ درصد است.
در واحد فلوتاسیون کانههای خرد شده در واحد سنگشکن، وارد میشوند که شامل دو قسمت جداگانه است؛ ابتدا توسط آسیا میلهای خرد، سپس به سیکلون جداسازی منتقل میشوند. محصول نهایی این قسمت کنسانتره سرب با عیار ۶۰ درصد است که از مدار کارخانه به حوضچه های کنسانتره انتقال پیدا میکند. ظرفیت دو کارخانه فلوتاسیون شرکت ۲ هزار تن فید در روز است که محصولات آن عبارت از سولفور سرب و روی،کربنات سرب و کربنات روی هستند.
طرح های توسعه ای و اهداف شرکت
درخواست پروانه بهره برداری جدید برای معادن باما به سازمان صمت ارسال گردیده است. همچنین ساخت کارخانه فلوتاسیون سیار از مرحله خردایش تا انتهای فلوتاسیون برای معادن در حال راه اندازی ودور از دسترس در برنامه می باشد.
سرمایه گذاری های شرکت
سرمایه گذاری در سهام شرکت سرزمین جلگه های آسمانی بابت ۳۰ درصد سهام قدرالسهم مربوط به محدوده معدنی، معروف به صاحب دیوان می باشد که در کمربند جهانی مس (آندزیتی آلپ – هیمالیا) و درون کانی سازی آذربایجان – قفقاز و بین شهرستان های اهر و مشگین شهر واقع شده است. سهام این شرکت در سال ۱۳۹۶ خریداری و اکتشافات سیستماتیک در محدوده معدنی فوق آغاز شد. سرمایه شرکت فوق طی چند مرحله به ۴۷۵ میلیارد ریال افزایش یافت و به استناد مصوبه مجمع عمومی فوق العاده، شرکت برنامه افزایش به ۵۳۰۰ میلیارد ریال را دارد.
فعالیت های اکتشافی شامل، زمین شناسی عمومی، نقشه های زمین شناسی، پردازش داده های ماهواره ای، نقشه توپوگرافی با پهباد، اکتشاف لیتو ژئوشیمی، رسوب آبراهه ای و کانه سنگین جمعاً با بیش از ۵٠٠٠ نمونه، عملیات ژئوفیزیکی در بیش از هزار ایستگاه، حفاری اکتشافی تا عمق ۱۰۸۰متر و بیش از ۶۰ هزار متر حفاری با بیش از ۵۸ هزار مورد لاگ، حفر ترانشه به طول بیش از ده کیلومتر، احداث بیش از ۵۵ کیلومتر جاده دسترسی انجام پذیرفته است.
پس از ارائه درخواست گواهی کشف، صورتجلسه نهائی کشف در تاریخ ١۴٠٠/٠٧/١٢ با ذخیره ۶۹ میلیون تن ذخیره قطعی و ١٩ میلیون تن ذخیره احتمالی کانسنگ مس، طلا و مولیبدن هم ارز حدود ۰.۵ % مس اخذ گردیده است. همزمان اقدامات به منظور توسعه اکتشافات و تهیه طرح استخراج معدن در دست اقدام است. در حوزه بهره برداری نیز، پس از مکان یابی محل کارخانه، جواز تاسیس کارخانه تولید کنسانتره مس، طلا و مولیبدن در سال ۱۳۹۹ اخذ شده است.
در حال حاضر جاده و راه های دسترسی پس از پرداخت هزینه های مرتبط به ادارات دولتی، توسط شرکت ایجاد و زمین کارخانه تسطیح گردیده است. تاکنون ۱۵ ماشین آلات معدنی توسط شرکت تامین گردیده است. مجوز برق اخذ شده است و خط انتقال آن تا کارخانه و معدن اجرا شده است. مجوز مخابرات اخذ شده و خط انتقال آن تا کارخانه ٧٠ درصد اجرا شده است. برداشت ماده معدنی از معدن جهت تست پایلوت در حال انجام است. زمین کارخانه بصورت تحویل موقت دریافت شده است. اخذ مجوز آب مورد نیاز کارخانه با انتخاب مشاور درحال انجام است. مهندسی ساخت کارخانه و مذاکرات جهت سفارش گذاری خرید ماشین آلات معدنی و تجهیزات کارخانه درحال انجام و پیمانکار عمرانی مقدماتی نیز تعیین گردیده و فعالیت خود را آغاز نموده است.
پیش بینی راه اندازی شرکت جلگه های آسمانی
مفروضات: قیمت مس در هر تن ۹۵۰۰ دلار – با نرخ تنزیل ۱۳ درصد دلاری ارزش فعلی (npv) پروژه حدود ۱.۳ میلیارد دلار می باشد. با در نظر گرفتن سهم ۳۰ درصدی شرکت باما ارزش فعلی این سرمایه گذاری برای باما حدود ۴۰۰ میلیون دلار می باشد .
روش تامین مواد اولیه هلدینگ باما
فروش محصولات
قیمت فلز روی در بازار بورس لندن
پیش بینی سود و زیان
تحلیل تکنیکال نماد کاما