پایگاه خبری و تحلیل بازار

Bazaar News Agency

جمعه ۰۲ خرداد ۱۴۰۴
- ۱۰:۴۹ ق٫ظ
cropped-image-11.png
ایرانبازار سرمایه
موضوعات داغ

پیش بینی بورس یکشنبه ۱۸ تیر ۱۴۰۲ / اثر ادامه‌دار شوک‌های منفی بر بازار

بازار سهام در سایه رکود حاکم بر بازار‌های دارایی، نوسان منفی محدودی داشت. در همین حال حرکت مخالف نماگر‌های تالار شیشه‌ای حکایت از اوضاع بهتر در سهام متوسط و کوچک بازار دارد. در این شرایط سوال اصلی اهالی بازار حول محور شناسایی صنایع کم‌ریسک و ارزنده بازار می‌چرخد.

کاهش چشمگیر حجم معاملات از میانه اردیبهشت‌ماه و همچنین عدم وجود پول قدرتمند در بورس باعث شده تا سهام شاخص‌ساز در سایه قرار گیرند. در چنین شرایطی پول‌های خرد بازار به سمت سهام متوسط و کوچک بازار خواهد رفت تا مشمول تحرکات سهام شود و کمی از شرایط رکودی حاکم بر جریان دادوستد‌ها رها شود.

سیگنال‌های تورمی و ضدتورمی به بورس تهران

تحولات رخ داده در حوزه سیاست کلان و به خصوص روابط با آمریکا، این پیش بینی را قوت بخشیده بود که احتمالا نرخ دلار در بازار آزاد روندی افزایشی به خود بگیرد و این اسکناس در روزهای گذشته بار دیگر به بالای کانال ۵۰ هزار تومانی افزایش یافت که خود این موضوع نشان از بالا بودن انتظارات تورمی دارد زیرا با وجود انتشار خبرهای مثبت در هفته‌های گذشته هم کاهشی جدی در نرخ دلار تجربه نشد و نشان می‌دهد که احتمال افت شدید قیمت آن فعلا کمی دور از ذهن است. روند افزایشی قیمت دلار هم به هرحال بر مسیر بورس تهران اثرگذار خواهد بود و می‌تواند به افزایش تقاضای تورمی بازار سهام منجر شود.

از سمت دیگر انتشار آمار نقدینگی کشور از سمت بانک مرکزی برای خرداد ماه نشان می‌دهد که سیاست‌های پولی و بانکی ایجاد شده از سمت سیاستگذاران تا حدی توانسته موفقیت‌آمیز باشد و عطش شتاب رشد نقدینگی تا حدی کنترل شده هرچند که فعلا به صورت کامل مهار نشده است. طبق آمار منتشر شده، نرخ رشد نقدینگی ۱۲ ماهه کشور در ماه خرداد با کاهش ۸.۸ درصدی همراه بوده و عدد ۲۹ درصد را به ثبت رسانده که عمده دلیل آن نیز به تدوین و اجرای برنامه‌های پولی در کنار پیگیری جدی سیاست کنترل مقداری رشد ترازنامه بانک‌ها و جریمه بانک‌های متخلف بوده است. این موضوع نیز سیگنالی ضدتورمی منتشر می‌کند که می‌تواند تا حدی مانع از تقاضای تورمی در بازارها باشد که می‌تواند اثری مشابه در بازار سهام نیز داشته باشد. بنابراین از دو سیگنال متناقض بالا می‌توان اینگونه برداشت کرد که احتمالا فعلا بازارها اغلب در فاز انتظار و تعادل قرار داشته باشند و بازدهی‌ها به نوسانات کوچک روزانه محدود شود.

چسبندگی بورس به شوک‌ها

بیش از یک هفته از حواشی مصوبه افزایش نرخ خوراک صنایع پتروپالایشی و تاثیری که روی اعتماد سهامداران نسبت به بورس داشت، می‌گذرد. در حالی که با مثبت شدن نماگر‌های تالار شیشه‌ای در هفته گذشته، برخی اعتقاد به کم‌رنگ شدن اثر آن داشتند، عملکرد بازار سهام در روز ابتدایی هفته نشان داد اگرچه تب‌وتاب آن کم‌رنگ‌تر شده است، اما اثرات رکودی آن همچنان مشهود است.

طبق تجربه، با وارد شدن شوک‌های منفی به بازار سهام، قیمت‌ها و به تبع آن شاخص‌ها به سرعت دچار نوسان می‌شوند. در این میان توجه به این نکته ضروریست که بازار پس از تجربه یک شوک منفی، به سختی به وضعیت معمول بازمی‌گردد. بر همین اساس اگرچه طی اصلاح تندوتیز یک‌ماهه نزدیک به ۱۶ درصد، معادل ۴۰۲ هزار واحد از ارتفاع شاخص کل کاسته شد، بازهم بازگشت سریع به ریل تعادلی بازار ممکن نیست.

کش‌وقوس‌ها و مطالبات در خصوص تجدید نظر دولت در رابطه با نرخ گاز خوراک پتروشیمی‌ها همچنان ادامه دارد. در این شرایط اگر موضع پاستورنشینان در رابطه با نرخ هفت هزار تومانی خوراک شرکت‌های پتروپالایشی تغییر نکند، علاوه بر اینکه سود این صنایع به صورت مستقیم کاهش می‌یابد، زمان مورد نیاز برای ترمیم اعتماد بازار نیز باید طی شود تا کلیت بازار دوباره در سیکل رونق قرار گیرد.

به همین خاطر با وجود اینکه در حال حاضر بسیاری از سهام در کف‌های قیمتی به سر می‌برند، درجا زدن بازار ادامه دارد.

صنایع کم‌ریسک بورس تهران

در شرایطی که بازار از ریسک سیستماتیک ترس دارد، گروه‌های کوچک و متوسطی که از گزند تصمیمات خلق‌الساعه دور هستند، از ریسک کمتری برای سرمایه‌گذاری برخوردار هستند. به طور مثال گروه‌های داروسازی، نماد‌های صنعت سیمان و همچنین سهام غذایی جزو این دست از صنایع بازار هستند.

همچنین بررسی این گروه از لحاظ P/E نشان می‌دهد که پس از فاز اصلاحی بازار، از نیمه اردیبهشت‌‎ماه تا کنون، نماد‌های صنایع مذکور در محدوده‌های ارزان قیمتی قرار گرفته‌اند.

از سوی دیگر، کاهش قابل لمس در حجم و ارزش معاملات باعث شده تا سهام شاخص‌ساز انرژی کافی برای حرکت را نداشته باشند. این اتفاق فرصتی را پیش روی سهام کوچک و متوسط بازار فراهم کرده است.

پیش بینی بورس یکشنبه

وجود ابهامات متداول در فضای دیپلماتیک و همچنین تصمیمات اقتصادی سیاست‌گذاران سبب شده تا روند خروج پول و کاهش قدرت تقاضا در بازار همچنان تداوم یابد. با این حال در بازار شنبه به ازای هر کد (میانگین نمادها)، سرانه خرید حقیقی در حدود ۲۲.۰ میلیون تومان و سرانه فروش در حدود ۱۳.۵ میلیون تومان بود.

این موضوع نشان می‌دهد بازار سهام به نقطه ارزندگی رسیده است اما ریسک‌های سیستماتیک باعث شده تا اهالی بازار همچنان در خصوص ورود به سهام ترید داشته باشند. بنابراین به نظر می‌رسد بورس تهران در جریان معاملات یکشنبه هم با نوسانات تعادلی سهام همراه باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن