
معاملات این روزهای بورس تهران به خوبی نشان میدهد که از سمتی خریداران دلایل محکم و خوبی برای خرید سهام دارند و از سمت دیگر نیز فروشندگان همچنان ابهامات و مسائلی را پیش پای خود میبینند و ترجیح میدهند فعلا در سمت خود باقی بمانند. طی ماههای گذشته محرکهای صعودی بورس تهران کم نبوده که از مهمترین آنها میتوان به ثبات نرخ ارز در بالای کانال ۵۰ هزار تومان، ثبات در انتظارات تورمی، انتشار آمارهای مختلف از وضعیت تورمی کشور، گزارشهای سالانه و فصلی مناسب از سمت شرکتها، نزدیکی به فصل مجامع و… اشاره کرد که هرکدام به نوعی خرید سهام در این شرایط را به عنوان یک سرمایهگذاری مناسب قلمداد میکند.
از سمت دیگر اما برخی شرایط و ابهامات نیز باعث شده است که فروشندگان همچنان رفتن را به ماندن ترجیح دهند. صعودی قدرتمندی که از ابتدای اسفند ماه سال گذشته شروع شد توانست بخش قابل توجهی از جاماندگی بازار سهام نسبت به بازارهای موازی را جبران کند و قیمت بسیاری از نمادها رشد خوبی را تجربه کردند و از آنجا که همواره صعودها با اصلاحات مقطعی همراه هستند، پیش بینی میشد که بورس تهران نیز به مرور این روند اصلاحی را طی کند. ابهاماتی از جمله مشخص نبودن خط مشی سیاستگذاری اقتصادی در کشور، نرخ خوراک صنایع، کاهش قیمت کامودیتیها در بازارهای جهانی، تلاطم سیاستگذاری در بورس کالا، تداوم سیاستهای کنترلی و دستوری و… نیز هرکدام به شکلی مانع از تداوم روند صعودی قدرتمند بورس میشود. از این رو بدیهی است که در شرایط اینچنینی بورس تهران مسیر متعادلی را تا قدرت گرفتن یکی از این سمتها طی کند و روزهای خود را با احتیاط بیشتر نسبت به گذشته طی کند.
کفه برابر ترازوی خریداران و فروشندگان سهام
در بورس تهران از فصل مجامع شرکتها، همواره به عنوان امتیاز ترغیبکننده سمت تقاضا یاد شده است. در حالی که تب فروش هر از چند گاهی در بازار سهام به دلایل اخبار منفی بالا میگیرد، نگاه سرمایهگذاران بلندمدت به گزارشهای فصلی و سالیانه شرکتهاست. تعدیل P/E شرکتها که احتمالا با انتشار گزارشهای آنها در راه است، جذابیت اصلی بازار سهام برای سرمایهگذاران در این برهه از سال است.
از سویی بیماری مزمن تورم در قلب اقتصاد کشور، بهعنوان یکی از دلایلی که پس از دو سال و نیم از ریزش تاریخی بورس، موجب تغییر روند شد، همچنان بی کموکاست در اقتصاد وجود دارد و حتی روند افزایشی در پیش گرفته است. در این حین، بازار سهام با عقبماندگی نسبت به بازارهای موازی، مقصدی معتبر برای حفظ ارزش سرمایه افراد حقیقی به شمار میآید. بنابراین خریداران برای ورود به بازار سهام، دلایل منطقی خود را دارند.
از سوی دیگر ریسکهای سیاسی، ابهاماتی را در ذهن برخی از اهالی بازار سرمایه بهوجود آورده است که نمیتوانند بیاعتنا به آنها دست به خرید سهام زنند. سفر سلطان عمان به کشور با قوت بخشیدن به احتمال احیای برجام، به مذاق معاملهگران بورس خوش نیامد.
در این خصوص اما باید توجه داشت، همانگونه که احیای برجام میتواند کاهش انتظارات تورمی در اثر کاهش نرخ دلار را در پی داشته باشد و احتمال کاهش قیمت دلار همواره ترس در دل بورسیها میانداخته است اما توافقات دیپلماتیک میتواند بار سنگینی را از روی دوش اقتصاد کشور بردارد.
کاسته شدن از این فشار، قطعا در میانمدت و بلندمدت با کاستن از کسری بودجه، کاهش فشار کمبود قطعات و یا تکنولوژی قدیمی دستگاههای تولیدی شرکتها- که منجر به کارایی به مراتب پایینتر آنها در تولید شده است-، به نفع بازار سرمایه است.
بنابراین هر کدام از سناریوهای پیش رو در خصوص اتفاقات سیاسی کشور، نمیتواند بورس را در روند نزولی شدیدی قرار دهد و بازار سهام پس از طیکردن زمان اصلاح، به روند صعودی خود باز خواهد گشت.
پیش بینی بورس چهارشنبه
۱.روند معاملات بورس سهشنبه با جریان تقاضای خوبی آغاز شد. در نیمه دوم معاملات اما هیچکدام از دو گروه خریداران و فروشندگان نتوانست بر دیگری غلبه کند. کارشناسان معتقدند بورس در روز پایانی هفته با نوسانات بیشتری در سهام شاخصساز همراه خواهد بود.
برای بازگشت به روند صعودی اما همچنان باید منتظر اندیکاتور ارزش معاملات بود. هنگامی که ارزش معاملات در کانالی صعودی قرار گیرد، میتوان انتظار داشت با ورود سهامداران تازهنفس به بازار، شاخصهای تالار شیشهای روندی مثبت در پیش گیرند.
۲.با توجه به روندی که شاخصهای بورس تهران در بازار سه شنبه طی کردند، پیش بینی میشود که بورس چهارشنبه نیز روز متعادلی را سپری کند و احتمالا میزان افزایش قیمتها نیز نسبت به سه شنبه کمتر باشد.