
با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال معمولا به طور سنتی بازار بورس تهران مورد استقبال قرار میگیرد و تا بعد از تعطیلات این رویه مثبت ادامه دار است، این رویه سنتی در چند سال گذشته تکرار شده است.
تنها سالی که این مورد نقض شده را میتوان در سال ۱۴۰۰ جستجو کرد. ارزش بازار بورس تهران دیروز به رقم ۶ هزار و ۷۵۸ همتی رسید تا با ارزش معاملات حدود ۹ هزارو ۶۰ میلیارد تومانی به استقبال آخرین روز کاری هفته برود.
گروه خودرویی باز هم با ارزش بالای معاملات خود توانست رتبه اول را با ارزش معاملاتی در حدود ۱۲۰۰ میلیارد تومانی از آن خود کند.
فلزات اساسی و فرآورده های نفتی هم به ترتیب با ارزش معاملاتی ۸۰۰ و ۵۷۲ میلیارد تومانی در رتبه های بعدی قرار گرفتند.
برخی از کارشناسان اعتقاد دارند که در حال حاضر، بورس تهران با نرخ دلار موجود در مرکز مبادله ارزی حرکت میکند و از آنجا که طی یک هفته گذشته نرخ ۲۸۵۰۰ تومان نیما به بیش از ۳۷۴۰۰ تومان رسیده است، کاهش قیمت دلار در بازار آزاد تا محدودههای بسیار پایینی برای بورس تهران تهدید محسوب نمیشود و بازار فعلا به مسیر صعودی خود ادامه خواهد داد. به هرحال همین دوگانگی نظر باعث شده است که در بورس امروز شاهد جدالی بین خریداران و فروشندگان باشیم و برخی سهام (به خصوص گروههای دلاری) بتوانند با وجود فشار عرضهها، در محدودههای بالای دامنه نوسان معامله شوند. از طرفی قیمت دلار دیروز، در محدوده ۵۸ هزار تومان قرار داشت که نشان می دهد فعلا قصدی برای ریزشهای پرقدرت ندارد. نگاهی به روند معاملات گروههای دلاری و ریالی به خوبی تاثیر نکات ذکر شده در بورس را نشان میدهد.
دو دسته متفاوت از فعالان بازار سرمایه
در بازارهای مالی به طور کلی دو دسته از افراد با دیدهای متفاوت اقتصادی، فعالیت دارند؛ معاملهگران و سرمایهگذاران. بورس تهران نیز از این قاعده مستثنی نیست. به طور کلی پس از دورههای رشد بازار، معاملهگران اقدام به شناسایی سود خواهند کرد و در قیمتهایی از سهام که به زعم خود، احتمال اصلاح و یا درجا زدن را بالا ارزیابی کنند از سهام خارج خواهند شد.
دسته دوم که سرمایهگذاران را شامل میشود اما با دید سرمایهگذاری و در دورههای نسبتا طولانیتری همراه روند سهام میمانند. در حال حاضر و شرایط روز بازار سرمایه برخی از معاملهگران پس از رشد ۱۰ تا ۱۵ درصدی غالب سهام اقدام به شناسایی سود میکنند و به همین واسطه فشار عرضه را در بازار شاهد هستیم.
تعیین سقف رقابت ۲۰ درصدی بر سر قیمت عرضه خودرو در بورس کالا که در روزهای پیشین از سوی مجلس شورای اسلامی تصویب شد، موجب شد تا جریان قدرتمند تقاضا از تب و تاب ابتدای هفته رو به سردی گذارد.
به این ترتیب قیمتگذاری دستوری به نحوی دیگر هنوز ادامه خواهد داشت تا از ظرفیتهای بورس کالا که امکان کشف قیمت با مکانیسم عرضه و تقاضا را فراهم میکرد، استفاده نشود.
کدام شرکتها رشد می کنند؟
علی سجادی کارشناس بازار سرمایه در خصوص عوامل تاثیرگذار بر بازار گفت: غیر از بحثهای تورمی که مطرح شد می توان به این مهم اشاره کرد که بخش مهمی از بازار سرمایه ایران کامودیتی محور بوده و این شرکتها درآمد ارزی دارند بنابراین به صورت مستقیم از صادرات و فروشهای داخلی حتی با یک تاخیر زمانی از افزایش نرخ ارز تاثیر میگیرند.
وی افزود: درواقع می توان گفت کامودیتیمحورها به صورت مستقیم از افزایش نرخ ارز منتفع می شوند و باتوجه به درآمدهای ارزی که دارند می توانند به عنوان کاندیدای اول رشد بازار شناخته شوند.
اما در حالت کلی در اقتصاد کشور تورم داریم که بسیاری از شرکتها هم از منظر درآمدی تحت تاثیر این فاکتور قرار می گیرند، چراکه ارز جایگزینی شرکتها کاملا تحت شعاع افزایش ارز قرار خواهد گرفت بنابراین اگرچه از فاکتور افزایش نرخ ارز سایر شرکتها هم تاثیر می گیرند، اما کامودیتیمحورها از جمله شرکتهای فلزی، معدنی، پتروشیمی و حتی پالایشیها در جایگاه نخست این صف قرار دارند.
پیش بینی بورس چهارشنبه
به نظر میرسد بازار سرمایه در بورس امروز نیز روز نوسانی دیگری را در پیش داشته باشد. سایه اتفاقات سیاسی در جریان نیز سهامداران را در ابهام قرار داده است. اظهار نظر مقامات ایرانی که از تمایل طرفهای خارجی برای احیای برجام خبر میداد در تقابل با واکنش سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا مبنی بر اینکه «احیای برجام ماهها است که در دستور کار نیست» قرار گرفته است.
بر این اساس فشار این دست اخبار ضدونقیض بر بازار احتمالا فعلا از رشد بیشتر بازار سرمایه جلوگیری کند.