
بورس سه شنبه همانطور که پیش بینی میشد، در ابتدا با عرضه همراه بود و پس از آن در یک ساعتی پایانی با افزایش تقاضا توانست به مسیر صعودی بازگردد اگرچه همچنان قدرت خریداران به قدری بالا نیست که بتواند صعودهای قابل توجهی را به ثبت برساند اما با این حال مسیر نوسانی و کمرمق بازار سهام ادامه دارد. شاخص کل بورس طی معاملات روز جاری کار خود را با یک افزایش اندک ۰.۱۳ درصدی به پایان رساند و در مرز ۲.۱۶۷ میلیون واحدی ایستاد و شاخص هموزن نیز که مشابهی را تجربه کرده بود، با افزایش ۰.۱۲ درصدی همراه شد. ارزش معاملات خرد سهام در بازار سه شنبه با ثبت عدد ۵۶۶۲ میلیارد تومانی کاهش زیادی نسبت به روزهای گذشته خود داشت که عمده آن به دلیل بسته بودن برخی نمادهای بزرگ برای برگزاری مجمع بود. از طرفی شاهد خروج پول ۱۰۴ میلیارد تومانی از سمت کدهای حقیقی نیز بودیم.
روزهای کم نوسان بورس همچنان ادامه دارد و نه در سمت خریداران و نه فروشندگان قدرت چندان بالایی را شاهد نیستیم که همین موضوع اجازه صعود یا نزول خاصی را به بازار نمیدهد. سه شنبه اما خبری در بازار پیچید که توانست کورسوی امیدی را برای بازگشت به مسیر صعودی ایجاد کند و در ساعت پایانی معاملات شاهد بهبود تقاضا در برخی از گروهها و صنایع بودیم.
پایان نگرانی از ارز ۲۸۵۰۰ تومانی؟
با به روی کار آمدن محمدرضا فرزین به عنوان ریاست جدید بانک مرکزی، سیاست ارز ۲۸۵۰۰ تومانی به عنوان ریسک جدید بازار سرمایه، چالشهای زیادی را ایجاد کرد که البته هنوز به صورت کامل پایان نیافته است. طبق آخرین ابلاغیهای که بانک مرکزی مدتی قبل منتشر کرده بود، اعلام شد که از این پس قرار است نرخ تسعیر خوراک پتروشیمیها و پالایشیها با ارز ۲۸۵۰۰ تومانی محاسبه شود که این موضوع با واکنش تند بورسیها همراه شد زیرا بخش عمدهای از سود پالایشیها را از بین میبرد و سهام این گروه نیز عملکرد چندان جالبی از آن زمان تا به الان نداشتهاند.
با این حال اما سه شنبه در اواسط بازار، ایبنا، رسانه بانک مرکزی، خبر داد که ارز ۲۸۵۰۰ تومانی صرفا ارزی است که دولت از طریق فروش نفت و گاز در اختیار دارد و به بانک مرکزی میفروشد و مابقی ارزها شامل پتروشیمیها، فولادیها و صادرکنندگان غیرنفتی با نرخ حواله ۳۸ هزار تومانی و اسکناس ۴۱ هزار تومانی به فروش میرسد.
در کنار این موضوع خبری در بازار سه شنبه پیچید که گویا قرار است پالایشیها به زودی در گزارشهای حسابرسی شده خود، خبر از تعدیل مثبت سود به میزان میانگین ۱۰ درصد بدهند که موجب شد قیمت سهامشان تا حوالی صف خرید نیز پیش برود.
شناسایی رفتار رکودی بازار
در این میان با گذر از حرکت کند شاخصهای بازار، آنچه بیشتر نشانههای رکود بازار سهام را روشن میکند، حجم و ارزش معاملات است. روز سهشنبه حجم معاملات با ریزش نسبت به روزهای قبل مواجه شد و به هشت میلیارد و ۷۰۰ میلیون برگه سهم رسید. در همین حال، ارزش معاملات به پنج هزار و ۴۴۱ میلیارد تومان رسید.
گفتنی است بررسی آمار مالکیت افراد حقیقی هم حکایت از خروج سرمایه حقیقیها از بازار سهام دارد. به نحوی که شاخص ورود و خروج سرمایه در پایان معاملات بورس روز سهشنبه، خبر از خروج ۸۹ میلیارد تومانی پول از بورس میدهد.
پیش بینی بورس چهارشنبه
رفتار سرمایهگذاران در تمامی بازارهای مالی و سرمایهای حاکی از توقف ورود سرمایه به بازارهاست. دلیل اصلی این رفتار نیز ابهامی است که عملکرد دولت ایجاد کرده است.
معاملهگران هنوز نمیدانند که تا چند ماه آینده قرار است چه تحولی در روابط بینالمللی رخ دهد؛ آیا در پی برخی گشایشهای سیاسی قرار است گشایش اقتصادی نیز روی دهد یا خیر؟ همین ابهامات و سوالات سبب شده است اغلب معاملهگران در تمامی بازارها از جمله بازار سهام، دست به نقد باشند تا مشخص شود روند اقتصاد کشور به کدام سو خواهد بود.