پایگاه خبری و تحلیل بازار

Bazaar News Agency

چهارشنبه ۲۰ فروردین ۱۴۰۴
- ۲:۱۲ ب٫ظ
cropped-image-11.png
ایرانبازار سرمایه

پیش بینی بورس شنبه ۲۴ دی ۱۴۰۱/ اولین واکنش بازار سرمایه به بودجه

 ارزش معاملات روز چهارشنبه بورس تهران حوالی ۱۰ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومانی می شد و ارزش بورس نیز به رقم ۶ هزار و ۹۸ همتی رسیده بود اوضاع و احوال همه گروه های بازار سرمایه رنگ و رخ قرمزی را به خود گرفته بود.

شاید مهمترین خبر و نکته روز قبل در بازار سرمایه تعیین نرخ خوراک گاز صنایع بود که با رقم ۷۰۰۰ تومانی رسید. خبرگزاری تسنیم در نیمه های بازار اعلام کرد که طبق بودجه سال آینده، سقف نرخ خوراک پتروشیمی ها نسبت به سال گذشته رشدی ۴۰ درصدی داشته و به ۷۰۰۰ تومان رسیده است. این در حالی است که در ماه های ابتدایی پاییز همه انتظار کاهش نرخ را داشتند و صحبت های مطرح شده در مورد نرخ های زیر ۴ هزار تومانی بود.

در حالی که قیمت ها در هاب های جهانی با کاهش مواجه شده اند و ایران با ذخایر عظیم گازی باید بیشترین قیمت فروش را داشته باشد آن هم نه در بازار های جهانی بلکه در بازار داخلی. و باز هم صحبت های وزیر نفت و همچنین مشاور تیم مذاکره کننده ایران جز بیشترین ترند های این روز ها در فضای مجازی شد.

موج منفی در بورس هفته جاری

رضا هوشمند، کارشناس بازار سرمایه معتقد است: کلیت بازار سرمایه به دلیل تورم رو به بالاست، اما به دلیل ارائه لایحه بودجه ۱۴۰۲ ابتدای هفته آینده با موج منفی در بازار روبه رو هستیم.

هوشمند ادامه داد: امیدواریم به مرور با حمایت دولت از بورس و با شفاف شدن عرضه خودرو در بورس کالا، بازار به روند رشد خود برگردد.

پیش بینی بورس با همایون دارابی

همایون دارابی، کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه برخی ارقام در لایحه بودجه ۱۴۰۲ به نفع بورس نیست، گفت: در لایحه بودجه ۱۴۰۲ دلار نیمایی تا ۷ هزار تومان افزایش داشته و همچنین حقوق مالکانه معادن بالا آمده است که خبر‌های خوبی برای بورس نیست.

وی با اشاره به اینکه باید منتظر اخبار تکمیلی در مورد لایحه بودجه ۱۴۰۲ باشیم، ادامه داد: بورس در هفته آینده احتمالا روندی متعادل به سوی منفی خواهد داشت. با توجه به اینکه لایحه بودجه مطرح شده و برخی ارقام در این لایحه به نفع بازار سهام نیست در روز‌های ابتدایی هفته تاثیر آن را بر شاخص کل خواهیم دید.

تأثیر لایحه بودجه بر بورس

انتشار اولیه لایحه بودجه توسط دولت سیزدهم، واکنش منفی بازار سرمایه را در پی داشت. طوری‌که پس از نوار مداوم روزهای سبز بازار، سرانجام با انتشار لایحه بودجه، بازار سرمایه موج شدیدی از عرضه را به خود دید.

لایحه بودجه هر ساله در نیمه دوم سال توسط دولت به مجلس تقدیم می‌شود؛ در همین زمینه کارشناسان و اهالی بازار نیز به بررسی آن برای دستیابی به یک چشم‌انداز سرمایه‌گذاری در بورس برای سال پیش رو می‌پردازند. امسال هم سرانجام لایحه بودجه در تاریخ ۲۱ دی ماه منتشر شد که البته باید دقت داشت هنوز راه طولانی تا تصویب دارد و احتمال عوض شدن بندهایی از بودجه وجود دارد.

با توجه به شرایط فعلی بازار سرمایه و رشد نسبتاً بالای ماه‌های اخیر، شاخص کل بورس موفق به رشد حدود ۴۳۰ هزار واحدی شده، سهامداران کمی به بازار امیدوار شده‌اند و انتظار حمایت دولت از بورس در لایحه بودجه را داشتند. نه‌تنها در برداشت‌های اولیه چنین به نظر نمی‌رسد بلکه گویا افزایش ارزیابی نشده بعضی تعرفه‌ها نظیر افزایش نرخ خوراک پتروشیمی‌ها در شرایط فعلی که سیاست بانک مرکزی بر مبنای ثابت نگه داشتن نرخ ارز است، نشان از این دارد دولت انتظار اهالی بازار سرمایه را برآورده نکرده است.

تحلیل در نیمه دوم سال تخصصی‌تر می‌شود و برای پیش‌بینی آینده بورس بررسی فاکتورهای بیشتری لازمه راه است. یکی از عوامل مهم تاثیرگذار بر مسیر احتمالی نماگرهای بازار سرمایه لایحه بودجه است. بودجه سالانه علاوه بر پیش‌بینی هزینه‌ها و درآمدها و همچنین طرح‌های دولت در سال آینده مواردی نظیر برخی تعرفه‌های اعمالی روی کالاهای وارداتی و صادراتی، نرخ مالیات بر کسب‌و‌کارها و بودجه بخش‌های مختلف را نیز تعیین می‌کند.

موارد ذکر شده که هر ساله در لایحه بودجه کشور قید می‌شود تاثیر مستقیمی بر میزان سودآوری شرکت‌های پذیرفته شده در سازمان بورس و اوراق بهادار می‌گذارد. این تاثیرات می‌تواند آغازکننده روندهای نزولی و صعودی در بازار سرمایه باشد.

به طور مثال هر ساله در بودجه قیمت فروش نفت به پالایشگاه‌ها اعلام می‌شود که معمولا این قیمت برابر با ۹۵ درصد قیمت فوب خلیج فارس است. کاهش این قیمت در بودجه به طور مشخص تاثیر مثبتی بر میزان سودآوری شرکت‌های پالایشی خواهد داشت.

مثالی دیگر از این دست، تعیین نرخ فروش خوراک شرکت‌های پتروشیمی‌ به خصوص نرخ خوراک گاز طبیعی، در لایحه بودجه است که البته خود به نرخ ارز در بازار آزاد گره خورده است. اما در هر صورت سودآوری یا بعضا ضرردهی شرکت‌ها در گرو تعیین این نرخ است. اهمیت تعیین نرخ خوراک پتروشیمی‌ها به اندازه‌ای است که در سال جاری باعث از سرویس خارج شدن چندین واحد تولیدی شد.

به‌رغم انتشار لایحه بودجه به نظر می‌رسد، پیش بینی بورس شنبه بر مبنای تقویت فروشندگان بنا شود. همچنین پس رشد پیاپی بازار در هفته گذشته نیز کمی نیاز به استراحت شاخص کل وجود دارد تا سهامدارانی اقدام به شناسایی سود کنند و سهامداران تازه نفس وارد سهام شوند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن