بازار سرمایه به طور کلی در یک ماه گذشته تحت تاثیر اخبار تجدید ارزیابی داراییها روزهای امیدوارکننده و رو به رشدی را پشت سر گذاشت. تجدید ارزیابی به معنای به روز کردن ارزش کلیه داراییهای استهلاک پذیر و استهلاک ناپذیر یک شرکت است، اما این تاثیرات مدت زیادی دوام نیاورد و کارشناسان بورسی انتقادات زیادی را نسبت به آن مطرح میکنند، انتقاداتی که البته به نحوه اجرای آن بازمیگردد، تا جایی که به گفته «فردین آقابزرگی» کارشناس بازار سرمایه تجدید ارزیابی داراییها یک طرح خنثی بود که رونمایی شد، اما تاثیر مثبت خاصی نگذاشت.
پیش بینی بورس شنبه
این روزها دماسنج هیجان در معاملات بازار سهام، اعداد بالایی را نشان میدهد. افت ارزش معاملات در کنار افزایش سطح عرضهها، نشان میدهد افرادی که در ابتدای هفته در سمت خرید ایستاده بودند، در روز پایانی هفته، تصمیم به نقد کردن سهام خود گرفتند.
همچنین بررسی آمار مالکیت افراد حقیقی در این روز حکایت از خروج سرمایه آنها از بازار سهام دارد. شاخص ورود و خروج سرمایه در پایان معاملات روز چهارشنبه بورس، خبر از خروج ۳۶۳ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومانی پول حقیقی از سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی میدهد.
از این رو، پول زیادی در بیرون از بازار پارک شده است که به محض بروز اخباری مثبت در ارتباط با شرکتهای بورسی، موج خرید دیگری را در بازار ایجاد خواهد کرد. به طور کلی روند بازار سهام در دو ماه اخیر صعودی بود، اما سایه رکود همچنان اجازه شتاب گرفتن به رشد بازار را نمیدهد. از این رو خریداران ریسکپذیر که معمولا از صبوری کمتری برخوردار هستند، ممکن است با عدم پذیرش روند بازار متحمل ضرر شوند.
دست باز بانک مرکزی در بازارسازی نرخ ارز و تصمیم به تثبیت آن روی نرخ ۵۰ هزار تومانی، دستکم تا اسفند سال جاری که موعد انتخابات مجلس خواهد بود، ادامه خواهد داشت. از این رو نمیتوان انتظار رشد بازار به واسطه آغاز تحرکات اسکناس آمریکایی را داشت.
با این حال اما انتشار اخبار مثبتی از سمت تصمیمات مثلث وزارت اقتصاد، سازمان بورس و شرکتهای بورسی، در ارتباط با فرآیند افزایش سرمایه از طریق تجدید ارزیابی میتواند موج تقاضای دیگری در بازار بهوجود آورد.
پیش از آن اما انتظار میرود روند تعادلی بازار ادامه یابد و برخی از سهام تحت تاثیر از چرخش نقدینگی، عملکرد بنیادی شرکتها و همچنین وضعیت تکنیکالی آنها، جریان مثبتی از معاملات را تجربه کنند.
پیش بینی بورس تا پایان سال
چشم انداز فردین آقابزرگی به عنوان یکی از فعالان با سابقه بازار سرمایه مثبت است. به گفته او ما ناملایماتی را در بورس مشاهده کردیم که طبیعتا انتظار داریم اثرات منفی این تصمیمات را در بورس ببینیم، اما نکته قابل توجه در اینجا این است که ما برای اندازهگیری و مقایسه بازارها باید سایر بازارها را در کنارش ببینیم. مثلا فرصت سرمایه گذاری در کنار بازار بورس چه بازارهایی هست؟ مسکن، خودرو، ارز و طلا و کالاهای سرمایهای و… کلیه بازارها بعد از طی کردن پیچ قیمت و اور ولیو بودن بخش مسکن و خودرو در شش ماه اول ۱۴۰۲ به نقطه رکود رسیدهاند. طبق اصول اقتصاد، بازارها مثل یک ظرف مرتبط هستند و باید همسو با همدیگر حرکت کنند نه اینکه خلاف آن باشد. اما اینجا بورس با سایر بازارها واگرایی پیدا کرده است، یعنی در حالی بورس از سال ۹۹ تا الان دچار سیر نزولی شده که سایر بازارها در حال صعود بودند.
این فعال بازا سرمایه در ادامه دلایل پتانسیل این بازار برای رشد را برشمرده و میافزاید: افت P/E از سطح ۳۸ سال ۹۹ تا کمتر از ۶ امروز یعنی پایان آذر ۱۴۰۲، افزایش درآمد حاصل از فروش شرکتها حاصل از افزایش تورم و افزایش سطح عمومی قیمتها، افزایش قدر مطلق سود شرکتهای بورس و فرابورس ما از سال ۹۸ تا حال حاضر و همچنین راکد بودن سایر بازارها حداقل به میزان ۳ و نیم برابر از نظر من بورس را با پتانسیل رشد معرفی میکند، رشدی که نه صرفا در تداوم در افزایش سود شرکتها بلکه در ارزش جایگزینی، ارزش دلاری بازار که از ۳۰۰ میلیارد دلار الان کمتر از ۱۵۰ هزر میلیارد دلار است. این شاخصها تایید میکند روند بازار سرمایه باید رو به رشد باشد. در حال حاضر تا انتهای سال این پتانسیل وجود دارد که مجموع شاخص کل بورسمان تا آستانه ۳ تا ۳.۵ میلیون واحد است و ارزش شاخص ما در همان محدوده است.