پیش بینی بورس دوشنبه ۱۰ بهمن ۱۴۰۱ / روند نزولی یا اصلاح طبیعی بازار؟
بورس تهران در یکی از روزهای بی سابقه خود با افت بیش از ۵۷ هزار واحدی کار را تمام کرد. سقوطی که با خروج پول حقیقیها برای هفتمین روز پیاپی آن هم با ارزش بیش از یک هزار میلیارد تومانی همراه شد.
در بازار روز گذشته بیش از ۹۱ درصد از نمادها رنگ منفی به خود گرفته بود و با عرضههای سنگین حتی به صف فروش هم رسیدند. در نقشه بازار دیروز تک نمادهایی، چون سصفها، فاما، فمراد و خفولا مورد استقبال قرار گرفته بودند و اغلب قریب به اتفاق نمادها در رنگ قرمز را به تابلوی معاملاتی خود زده بودند. شاخص هموزن نیز در سمت دیگر با ثبت عملکردی مشابه، ۳.۸۸ درصد از ارتفاع خود را از دست داد. ارزش معاملات خرد سهام طی روز گذشته عدد ۷۹۲۳ میلیارد تومان را به ثبت رساند و شاهد رکوردشکنی خروج پول ۲۱۴۳ میلیارد تومانی از سمت کدهای حقیقی بودیم. طی سه روز کاری گذشته، جمعا بیش از ۴۹۰۰ میلیارد تومان پول حقیقیها از چرخه معاملات خارج شده است.
خبرهای روز
گفته میشد دیروز خبرگزاری تسنیم خبری از معاون اول رییس جمهور منتشر کرده که دقایقی بعد از روی سایت خود حذف کرده با این مضمون که محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهور، به صورت شفاهی اعلام کرده که عرضه خودرو در بورس کالا متوقف خواهد شد. خبری که موجب شد ماجرای تصمیمات ناگهانی و شخصی همچنان بر بازار سایه سنگینی داشته باشد.
اما به دنبال انتشار این خبر مبنی بر توقف عرضه برخی خودروها در بورس کالا با دستور معاون اول رئیس جمهور، ایرنا با تیتر خبر لغو عرضه خودرو در بورس کالا صحت ندارد به شایعات پیرامون این موضوع پایان داد.
از سویی دیگر در جلسه انجمن تولیدکنندگان فولاد با مجلسیها این موضوع مطرح شد که به دنبال اعلام دغدغههای فولادسازان پیرامون نرخ گاز و برق در بودجه سال آینده مجلس با عدم افزایش ضریب نرخ گاز فولاد در بودجه ۱۴۰۲، بهصورت کلی موافقت کرده است.
همچنین نمایندگان مجلس در جریان جلسه علنی دیروز (یکشنبه) مجلس، در گزارش شور دوم کمیسیون اقتصادی، طرح مالیات بر سوداگری و سفته بازی (طرح مالیات بر عایدی سرمایه) را بررسی کرده و ماده ۸ این طرح را به تصویب رساندند.
بر این اساس نمایندگان مجلس شورای اسلامی کلیه اشخاص تجاری را مکلف کردند تا صورتحساب الکترونیکی کلیه وجوه پرداختی یا معادل ریالی پرداختهای غیرنقدی خود تحت عناوینی از قبیل حقوق، دستمزد، حق شاغل، حق شغل، حقوق بازنشستگی، وظیفه و مستمری، کارانه، یارانه، انواع پرداختها توسط موسسات بیمه، خسارت فوت، محکوم به، دیه، رد مال، استرداد وثیقه و سایر عناوین مشابه را صادر نمایند. (اکوایران)
امید به محرکهای صعودی
با وجود تمام چالشها و بحرانها، همچنان محرکهایی برای صعود بورس تهران وجود دارد که میتوان به آنها امید داشت. قیمت دلار طی ماههای گذشته با وجود تمام تلاشها و اقدامات صورت گرفته از سمت بانک مرکزی، همچنان در سطوح بالایی قرار دارد و نشانی از ریزشهای سنگین را در روندهای روزانه خود نشان نمیدهد. این موضوع باعث میشود که انتظارات تورمی همچنان در اوج باقی بمانند و بورس تهران را نیز همچون دیگر بازارها منتفع کنند. از سمتی بازارهای جهانی نیز وضعیت مناسبی را طی میکنند و قیمت کامودیتیها از شروع سال ۲۰۲۳ تاکنون، رشد قابل توجهی را به ثبت رساندهاند به طوری که نفت بالای ۸۶ دلار به ازای هر بشکه معامله میشود، مس در میانه کانال ۹۲۰۰ دلاری قرار دارد، روی به بیش از ۳۴۰۰ دلار رسیده است و دیگر کامودیتیها نیز شرایط مناسبی را تجربه میکنند. محرک بعدی نیز در دل شرکتها قرار دارد و پس از دو و نیم سال ریزش قیمت سهام در کنار سودآوریهای خوبی که شرکتها طی این مدت داشته و چشمانداز مناسبی نیز که در ادامه دارند، نسبت قیمت به سود (P/E) جذابی برای سرمایهگذاری دارند که میتواند به عامل مهمی برای خرید بورسیها منجر شود. با این حال اما انتظار میرود که فعلا قدرت منفی موجود در بازار، برنده این جدال در روزهای پیش رو باشد.
تکنیکال، ریزش بورس را متوقف میکند؟
ریزش دیروز بورس تهران به قدری سنگین بود که شاخص کل بورس از مرز ۱.۶ میلیون واحدی، به پایین میانه کانال ۱.۵ میلیون واحدی نفوذ کرد و برخی از حمایتهای مهم خود را از دست داد. با این حال اما نگاهی به روند تکنیکالی شاخص بورس نشان میدهد که برای روز جاری امیدهایی برای توقف روند نزولی و برگشت به سمت بالا وجود دارد. (تابناک)
بازار وارد فاز نزولی شده است؟
امیرعلی امیرباقری، کارشناس بازار سرمایه بیان داشت: بعد از رشد اخیری که طی یک ماه گذشته در مدت چند هفته اخیر داشتیم یک اصلاح درون کانالی، به لحاظ تکنیکالی امر چندان بعیدی به نظر نمیرسد.
وی افزود: اما معمولا این اصلاحات از منظر ترکیبی مورد بحث قرار میگیرند که ترکیبی از اصلاح زمانی و اصلاح قیمتی است؛ به این معنی که افتی که از هفته اول بهمنماه تا به حال شاهدش بودیم عمدتا در یک بازه زمانی طولانیتر اتفاق میافتد و منجر به ترسی که در بدنه بازار شکل گرفته است نمیشود.
امیرباقری ادامه داد: از طرفی بعد از رشدهای کوتاهمدت، معمولا سرمایهگذارانی که قصد شناسایی سود و شکار فرصت بعدی را دارند، اقدام به فروش میکنند؛ اما در میانمدت و بلندمدت برای سرمایهگذارانی که دیدگاه سرمایهگذاری در بازار سهام دارند، اثر تمام این اتفاقات اندازه یک سایه در کندلها خواهد بود و طبیعتا سودی این سرمایهگذاران از بازار کسب کردند نسبت به نوسانات روزانه و هفتگی اساسا قابل قیاس نیست.
این کارشناس بازار سرمایه بیان کرد: همانطور که در یک تحلیل گذشتهنگر و یک مطالعه تطبیقی میتوانیم ببینیم در گذشته نیز اتفاقات حاشیه بازار همواره بوده اما در میانمدت و بلندمدت اثر داشته است.
پیش بینی بورس دوشنبه
امیرباقری بیان کرد: در حال حاضر چند پارامتر همزمان و همگام بر بازار سرمایه اثرگذار شده است؛ یک بحث نگاه تکنیکالی به شاخص است و در بحث دوم اخبار حوزه سیاست را داریم. در آخر نیز پارامتر قیمتگذاری دستوری و خروج از فضای رقابتی خودرو از بورس کالاست.
وی ادامه داد: بازار دوشنبه تا حدودی میتواند در امتداد بازار امروز حرکت کند؛ البته انتظار میرود به مرور زمان با توجه به نرخهای فعلی مثل نرخ ارز که به هر حال خود پیشنگری از تورم انتظاری خواهد بود، ترمز نزولی بازار را بکشد و کمکم وزن تقاضا در بازار سرمایه سنگین شود. (تجارت نیوز)
انتظار میرود با توجه به نکات ذکر شده و همچنین تقاضایی که در انتهای بازار دیروز منجر به جمع شدن صف فروش برخی از نمادها شد، بورس امروز در ابتدای کار خود روندی نزولی را طی کرده و سپس به مرور با افزایش تقاضا مواجه شود و به سمت بالا برگردد.