
روز گذشته شاخص کل با رشد هشت هزار و و۶۱۱ واحدی (معادل ۰.۵۶ درصد)، سطح یک میلیون و ۵۳۳ هزار واحدی را فتح کرد و پایینتر از میانه کانال ۱.۵ میلیون واحدی قرار گرفت و بهمن ماه را به پایان رساند. تنها ۲۰ روز معاملاتی تا پایان سال باقی مانده و متغیرهای اقتصادی نشانههای نگران کنندهای برای فعالان اقتصادی دارند. تورم افسارگسیخته، التهاب در بازارهای دارائی و کاهش قدرت خرید شهروندان به نقاط بحرانی رسیده است.
قیمت دلار در بازار آزاد در نیمه دوم سال ۵۰ درصد افزایش یافته، قیمت سکه در یک سال اخیر بالغ بر ۶۰ درصد رشد کرده و خودرو نیز رشد مداومی داشته است. عرضه خودرو در بورس کالا نیز نتوانسته رشد قیمت آن را متوقف کند و با مجموعه اختلافاتی که در میان دستگاهها و ذینفعان بازار خودرو وجود داشت، عرضه خودرو در بورس کالا برای بازار سرمایه به یک چالش بدل شد.
با این حال هنوز خیلیها ترجیح میدهند در دیگر بازارهای دارائی سرمایه گذاری کنند اما سرمایههای خود را وارد بازار سهام نکنند، چرا که به سیاستگذار اعتماد ندارند.
بحران بیاعتمادی، علاوه بر جنبههای سیاسی که نمود آن را همگان در خیابان دیدهاند، در اقتصاد ایران به شکل خروج سرمایه از کشور و تقاضا برای دارائیهایی مانند ارز، سکه، طلا، مسکن و خودرو پدیدار شده است.
چند دهه تورم دو رقمی و حالا رسیدن آن به اعداد بیسابقه در کنار تداوم تحریمها و ناتوانی دولت از احیای برجام، مشکلات اقتصادی کشور را به مرحله جدید منتقل کرده است؛ وضعیتی که سیاستهای درست دولت نیز اثر چندانی بر بازارها ندارد و سیاستهای غلط آن بیش از آنچه که باید، بر بازارها اثر منفی میگذارد. دولت برآمده از انتخابات ۱۴۰۰ نه تنها نوانسته مشکلات اقتصادی را حل کند، بلکه آنها را افزایش داده و بحرانهای جدیدی ایجاد کرده و همچنان بر آنها اصرار دارد.
در چنین شرایطی بازار سرمایه ممکن است تحت تأثیر انتظارات تورمی یا رشد نرخ دلار رشد کند اما با بحران بیاعتمادی و خروج سرمایه مواجه است، در تمامی روزهای معاملاتی بهمن ماه ارزش خالص تغییر مالکیت حقیقی به حقوقی بازار منفی بوده و پول حقیقی از بازار سهام خارج شده است. بنابراین با چشم انداز فعلی و اصرار دولت بر تصمیمات خلق الساعه و غیرکارشناسی انتظار میرود در بر همان پاشنه بچرخد که در ماههای اخیر شاهد آن بودهایم. (اکوایران)
در حالی که بازارهای موازی نظیر سکه و دلار آزاد رشد افسار گسیختهای را تجربه میکنند، بورس تهران هنوز با خروج پول حقیقیها مواجه است. این موضوع به وضوح بیانگر عدم اقبال سرمایهگذاران به بازار سرمایه است.
در چنین شرایطی کارشناسان معتقدند ممکن است در بازههای کوتاه مدت و میان مدت رشدی در بازار شاهد باشیم اما رشد پایدار بازار نیازمند اقبال سرمایهگذاران حقیقی و پویایی بازار برای ایجاد روندها است.
رشد در انتظار بازار سهام؟
در حالی که افزایش لحظهای نرخ دلار تا آستانه کانال ۴۹ هزار تومان و سکه ۲۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی، جامعه را به شوک فرو برده است، برخی کارشناسان معتقدند رویه حاکم بر بازار سرمایه کمی با گذشته تفاوت دارد.
در گذشته با افزایش نرخ دلار نقشه بازار سهام، یکدست سبزپوش میشد اما در حال حاضر حساسیت فعالان بورس به تغییرات دلار کاهش یافته است.
همچنین ایده دیگری بین فعالان مطرح است که بر اساس آن جهشهای دلاری با تاخیر کوتاهی در بازار سرمایه نیز پیاده خواهد شد.
در این میان ترکهایی در سد دلار ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی فرزین دیده میشود و به نظر میرسد این نرخ دلار هم به سرنوشت دیگر نرخهای دستوری نظیر دلار چهار هزار و ۲۰۰ تومانی دچار شده است و نفسهای آخر خود را میکشد.
حین معاملات دیروز ، خبری در رسانهها منتشر شد که موج تقاضا را به سوی شرکتهای فلزات اساسی و صادراتمحور کشاند. بر این اساس شرکت فولاد مبارکه اعلام کرد ارز حاصل از صادرات خود را نه به قیمت دستوری نیمایی بلکه به قیمت رقابتی خواهد فروخت.
همچنین نشست دیروز بانک مرکزی در رابطه با تصمیمگیری برای ارز حاصل از صادرات خروجی مثبتی برای بازار سرمایه داشت. بر این اساس قرار است شرکتهای فولاد مبارکه، ملی مس و سایر شرکتهای زیرمجموعه ایمیدرو ارز خود را در بازار دوم نیما و به قیمت رقابتی بفروشند.
بنابراین با توجه به نکات بالا، رشد افسارگسیخته نرخ دلار در بازار آزاد و اخبار مثبت حول بازار سرمایه به نظر میرسد، معاملات روز دوشنبه با افزایش فشار تقاضا و قدرت خریداران مواجه شود. (تجارت نیوز)
حمایت تکنیکالی بورس حفظ شد؟
گاهی به روند تکنیکالی شاخص کل بورس نشان میدهد که طی دو روز پایانی هفته گذشته، نماگر اصلی بورس تهران با از دست دادن حمایت ۱.۵۳ میلیون واحدی خود، به سمت سطوح پایینتری در حال حرکت بود که البته برای تایید این شکست به یک کندل قرمز دیگر نیاز داشت که دیروز محقق نشد و شاخص کل توانست فعلا حمایت خود را حفظ کند. به هر حال اما شرایط رخ داده فعلا در کوتاهمدت، نشانی از صعود قدرتمند را نشان نمیدهد و احتمال دارد که روز جاری با افزایش دوباره فشار عرضهها همچون نیمه دوم بازار دیروز، به مسیر نزولی بازگردد. بنابراین میتوان اینگونه انتظار داشت که بورس امروز معاملات نوسانی را آغاز کند و گروه فلزات اساسی نقش لیدر را داشته باشند اما در دیگر صنایع همچنان شاهد روند معاملاتی بسیار کمرمقی باشیم. (نبض بورس)