پیش بینی بورس دوشنبه ۸ خرداد ۱۴۰۲ / واکنش بازار سهام به گشایشهای سیاسی
یکی از نکاتی که از آن به عنوان دلیل افزایش فشار فروش در بورس یکشنبه یاد میشود، درگیریهای روز قبل از آن طالبان در مرز ایران بوده و برخی اعتقاد دارند که افزایش ریسک جنگ باعث شده است که سرمایهگذاران با نگرانی به این موضوع نگاه کنند. از سمت دیگر بحث سفر پادشاه عمان به کشور و نامشخص بودن هدف اصلی این سفر نیز از دیگر مباحثی است که ابهامات را افزایش میدهد. با این حال اما کمی دور از ذهن است بورس تهران به این دلایل، فشار فروشی تا این حد را تجربه کند و احتمالا دلایل عمدهتری در این وضعیت نقش بازی میکنند.
یکی دیگر از نکاتی که گفته میشود هیجان منفی بالایی را در بورس یکشنبه ایجاد کرده، شایعهای که طبق آن قرار است نمادهای خودرو و خساپا به بازار پایه منتقل شوند! صحبتی که هیچگونه منبع موثقی نداشته و دلیل خاصی نیز برای آن ذکر نشده است. به طور کلی مشخص نیست که هدف اصلی از انتشار این خبر چه بوده و منتشر کنندگان آن نیز به دنبال چه چیز بودهاند اما به هرحال شدت فروش به قدری افزایش یافت که ارزش کل سمت فروش بازار به ۱۵۰۰ میلیارد تومان افزایش یافت.
روند اصلاح بازار طبیعی است؟
با تمامی این تفاسیر، نگاهی به وضعیت تکنیکالی شاخص بورس نشان میدهد که این نماگر مدتی میشود که از روند (کانال) صعودی خود خارج شده و مسیری خنثی را طی میکند. بنابراین اگر واقع بینانه تفسیر کنیم، فعلا نشانی از برگشت به مسیر صعودی دیده نمیشود و با کاهشی که یکشنبه رخ داد، احتمالا اصلاح بیشتر نیز دور از انتظار نیست. به هر حال اگر بورس دوشنبه نتواند از چنگال فروشندگان خارج شود، احتمال کاهش شاخص بورس تا محدوده ۲.۰۹ الی ۲.۱ میلیون واحدی (سقف سال ۹۹) وجود دارد.
پیشدستی بازار سرمایه به گشایشهای سیاسی
کارشناسان معتقدند اگر گشایشهای سیاسی تبدیل به واقعیت شوند، ریسکهای سیستماتیک کاهش پیدا خواهد کرد . همچنین التهابات بازارهای دارایی به سمت چشماندازهای مثبت بلندمدت پیش خواهد رفت.
اگرچه کاهش ریسکهای سیستماتیک باعث ریتم بهتر کارایی و پویایی بازارها در بلندمدت خواهد شد اما در کوتاهمدت شاهد آن هستیم که بازار حداقل در صنایع دلارمحور، توان همراهی با قیمتهای افت کرده دلار را ندارد و شرکتهای پذیرفتهشده در بورس تهران، با افت سودآوری در صورتهای مالی خود روبهرو خواهند شد.
نکته اساسی در این رابطه اما توجه به بازار ارز است. حتی تا لحظه تنظیم این گزارش شاهد آن هستیم که معاملات میدان فردوسی، واکنشی که بازار سرمایه به گشایشهای سیاسی احتمالی درپیش نشان داده است را تکرار نکرده است. اسکناس آمریکایی در محدوده ۵۱ هزار و ۶۰۰ تومانی در حال معامله است.
ورود سلطان عمان به کشور دارای ابعادی است که باید مورد بررسی قرار گیرد. اینکه او حامل چه پیامی است و یا واکنش طرف ایرانی به پیام او چه خواهد بود، فاکتورهایی است که باید مشخص شوند تا آینده پیشروی بازار نیز روشن شود.
نگاه اهالی بازار سرمایه اما کمی پیشدستانه است. فشار فروش شدید ابتدای معاملات یکشنبه، احتمالا به این دلیل است که سرمایهگذاران و معاملهگران بازار سهام احتمال میدهند قیمت دلار در آینده نزدیک کاهشی شود.
پیش بینی بورس دوشنبه
۱.از خنثی بودن بازار ارز در عین واکنش شدید بازار سهام به موضوعات مطرح در سطح کشور، میتوان این نتیجه را گرفت که احساسات و هیجان بیشتری بر بازار سهام و اهالی بازار سرمایه حاکم است. بخشی از ترس سهامداران در چنین موقعیتهایی را میتوان به بیاعتمادی ساختاری افراد به بورس منتسب دانست. هنگامی که اعتماد به بازار کم باشد، با اتفاق کوچکی موجی از عرضهها شکل میگیرد.
با این حال بررسی دقایق پایانی معاملات روز یکشنبه نشان میدهد که برخی از صفهای فروش جمع شدند. در این میان اما برای پیش بینی بورس دوشنبه و ادامه هفته، کارشناسان معتقدند عرضهها به محدودههای فعلی ختم نمیشود و باید منتظر تست مجدد محدوده دو میلیون تا دو میلیون و ۱۰۰ هزار واحدی باشیم.
۲.پیش بینی میشود که بورس دوشنبه نیز با کاهش قیمتها همراه باشد اما به دلیل جمع شدن بسیاری از صفهای فروش در نیم ساعت پایانی بورس یکشنبه، میتوان انتظار داشت که پس از عرضههای ابتدایی، معاملات دوشنبه به سمت تعادل حرکت کند.