
بورس روز گذشته در ادامه معاملات پرعرضهای که از نیمه روز شنبه آغاز شد، با فشار فروش نسبتا زیادی کار خود را آغاز کرد و برای دومین روز متوالی به ریزش قیمت دلار در بازار آزاد واکنش منفی نشان داد. شاخص کل بورس طی معاملات دیروز با کاهش ۱.۸۵ درصدی، بار دیگر کانال ۱.۸ میلیون واحدی را از دست داد و در محدوده ۱.۷۸۳ میلیون واحدی قرار گرفت. در سمت دیگر شاخص هموزن نیز که روز شنبه توانسته بود برخلاف شاخص کل، بازدهی مثبتی را به ثبت برساند، دیروز با کاهش ۱.۷۵ درصدی همراه شد و البته همچنان عملکرد بهتری از نماگر اصلی بازار دارد. ارزش معاملات خرد سهام نیز با ثبت عدد ۶۸۹۸ میلیارد تومان، روندی کاهشی نسبت به روز شنبه داشت و در کنار این موضوع شاهد خروج پول ۹۶۱ میلیارد تومانی از سمت کدهای حقیقی بودیم.
در روزهای پایانی سال فشار فروش کم میشود؟
گروه بانکی نیز در این روزها منتظر هستند تا نرخ تسعیر ارز منتشر شود و حقوقیها بازار در حال فروش و تسویه حسابهای خود هستند تا حساب و کتابهای خود برای پایان سال را تمام کرده باشند.
یکی از دلایل فشار فروش ایجاد شده در بازار با نزدیک شدن به پایان سال، حجم بالای فروش سهام توسط هلدینگها و شرکتهای بزرگ برای پرداخت حقوق و مزایای کارمندان است که همزمان با سررسید اعتبار کارگزاریها، فشار عرضه مضاعفی را بر بورس تهران وارد میکند. اکنون با نزدیک شدن به آخرین روزهای سال و از آنجا که برداشت پول از حساب کارگزاریها به حداقل دو روز کاری نیاز دارد، انتظار میرود در روزهای انتهایی هفته شاهد کم شدن عرضهها و برتری تقاضا باشیم تا پایان سبزی را برای سال ۱۴۰۱ شاهد باشیم و با امید بیشتری به پیشواز سال جدید برویم. از این رو انتظار میرود که در ادامه، تقاضا بتواند به مرور بر عرضهها غلبه کند و رنگ سهام و نماگرهای بازار به سمت سبز تغییر کند.
کاهش قیمت ارز پاشنه آشیل بازار سرمایه است؟
اتفاقی که چند وقت اخیر بازار را شدیدا تحت تاثیر قرار داد، نوسان زیاد نرخ ارز بود که با شتاب زیادی تا محدوده ۶۰ هزار تومانی حرکت کرد و پس از آن و در حال حاضر روند کاهشی را پیش گرفته است.
نکتهای که اینجا باید به آن توجه کرد این است که دلار ۶۰ هزار تومانی در مقطع فعلی برای اقتصاد کشور قابل هضم نبود و یک حرکت خارج از قاعده ارزیابی میشود گرچه که در سال آتی احتمال دیدن دلار ۶۰ تومانی بسیار بالاست اما برای مقطع زمانی فعلی اقتصاد ایران کشش دلار ۶۰ هزار تومانی را نداشت.
نکته دیگری که به آن باید توجه داشت همبستگی شرکتهای بازار سرمایه با نوسانات دلار بود. این سوال که چند درصد از شرکتهای بورسی قابلیت هماهنگ شدن با دلار آزاد را داشتند؟
به عنوان مثال بزرگترین گروه دلاری بازار سرمایه، صنعت پتروشیمی است که همه فعالان اقتصادی میدانند، شرکتهای این صنعت هرگز نمیتوانستند محصولات خود را بر مبنای دلار بازار آزاد قیمتگذاری کنند. (چه کالاهایی که در بورس کالا با عرضه و تقاضا کشف قیمت شدند و چه دلار حاصل از صادرات محصولاتی که با نرخهای بسیار پایینتر نسبت به دلار آزاد تسعیر شدند)
بنابراین هنگامی که بزرگترین گروه دلاری بازار سرمایه با چنین وضعیتی مواجه است، نمیتوان روند کاهشی نرخ ارز در دو هفته اخیر را نقطه ضعفی برای بورس دانست.
فردا کدام گروهها رشد خواهند کرد؟
جریان معاملات در روز دوشنبه ۲۲ اسفند میتواند با تقاضا در گروههای بانکی و خودرویی دنبال شود و از سویی ظهور فروشندگان در گروههایی نظیر فلزات اساسی و پتروپالایشیها دور از انتظار نخواهد بود.
پیش بینی بورس
همانگونه که بالاتر ذکر شد روند فشار فروش در آغاز معاملات از سوی حقوقیهای بازار احتمالا با توجه به نزدیک شدن به روزهای پایانی سال در بازار دوشنبه ۲۲ اسفند نیز ادامه خواهد داشت اما انتظار میرود در ادامه جریان معاملات، تقاضا رو به افزایش باشد و معاملات نمادهای کوچکتر بازار به سمت تعادل روند.