معاملات روز شنبه بورس تهران به واسطه خبر سفر پادشاه عمان به تهران، با اقبال بهتری برای گروههای برجامی همچون خودرویی، بانکی، حمل و نقل و بسیاری از گروههای ریالی همراه بود و انتظار میرود که این موضوع تا مشخص شدن هدف اصلی سفر ادامه داشته باشد. با این حال اما فعلا ردپای احتیاط تا نتیجه نهایی کاملا مشهود است و بدیهی است که فعلا قدرت بسیار بالایی را در این زمینه شاهد نباشیم.
رنج دیرینه بازار سهام از جدال نهادها
خبر مهم هفته گذشته، در رابطه با نرخ تسعیر ارز بود. همانطور که ذکر شد مجلس در نامهای به دولت و بانک مرکزی بر لزوم حذف نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی دلار به عنوان نرخ تسعیر ارز تاکید کرد و آن را غیرقانونی خواند.
دولت نیز واکنشهای زیادی به این نامه در رسانهها داشت. بهادری جهرمی، سخنگو و دبیر هیات دولت طی مصاحبهای در روز شنبه، بیان کرد: اجرای قانون و رفتار قانونمند از افتخارات این دولت است و مصوبه دولت در خصوص نرخ تسعیر ارز جهت محاسبه خوراک و محصولات شرکتهای پالایش نفت و پتروشیمی هم در چارچوب قانون تنظیم شده و مغایرتی با قوانین مصوب مجلس ندارد.
همچنین خاندوزی، وزیر امور اقتصاد و دارایی کشور، اظهار کرد: مصوبه دولت در مورد نرخ خوراک پتروشیمیها باطل نشده، بلکه هیئت تطبیق مجلس ایراد گرفته که باید دولت مرتفع کند. دولت بهزودی مصوبه مربوط به نرخ خوراک پتروشیمیها را اصلاح میکند اما هنوز در واقع مشخص نیست که چه اصلاحیههایی انجام خواهد شد.
تناقض میان تصمیم نهادها در این سطح و ابهاماتی که نمود آن در صحبتهای وزیر اقتصاد مشهود است، به بازار اجازه اعتمادسازی نمیدهد. این اولین بار نیست که چنین اتفاقی، بازار سهام و سرمایه مردم را تحت تاثیر قرار میدهد. آخرین اصلاح بازار در پایان دی و بهمنماه سال گذشته، هنگامی اتفاق افتاد که شورای رقابت، بر سر عرضه خودروهای پرتیراژ در بورس کالا با وزارت سمت و بورس کالا به مشکل خورد.
در حال حاضر اما، ادامه جدال و ابهاماتی که به سرمایهگذاران وارد میشود تنها به ضرر سهامداران تمام خواهد شد. بنابراین خروج سنگین هزار و ۴۰۰ میلیارد تومانی حقیقیها با این استدلال قابل تفسیر است.
عبور از مرز ارزندگی
سید حمید میرمعینی کارشناس بازار سرمایه در مورد پیش بینی بازار سرمایه گفت: با توجه به افت قابل ملاحظهای که از اواسط اردیبهشت ماه شروع شده است و به تبع آن رسیدن به مرز ارزندگی در اکثر نمادها، انتظار می رود روند رو به رشد بازار در آینده ای نزدیک شروع شود. البته باید این نکته را هم در نظر داشت که این رشد به صورت هیجانی و شتابان نخواهد بود بلکه با حرکتی آگاهانه و ملایمتر همراه خواهد بود.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: با نزدیک شدن به فصل مجامع باید توجه داشت که رشد بورس منوط به شرکتهای بنیادی و دارای ارزندگی خواهد بود.
وی گفت: جریان پول قدرتمند در روندهای رو به رشد بسیار مهم است و عمدتا این حجم پول دست بازیگران بزرگ است که تعیین کننده روند بازار هستند. نکته مهم اینکه ممکن است این جریان پول قوی در تک سهمها، رشد قیمتها را رقم بزند.
میر معینی افزود: انتظار میرود طی یک ماه آینده یا حداقل تا بعد از تعطیلات خرداد ماه شاهد روند رو به رشد اما ملایم در بازار باشیم و اگر ریسک سیاسی خاصی رخ ندهد، روزهای پر رونق تر و رو به رشدتری خواهیم داشت.
پیش بینی بورس یکشنبه
۱.روند معاملات در روز شنبه از ابتدا با حجم عرضههای زیاد فروشندگان آغاز شد و این روند تا پایان بازه معاملاتی ادامه یافت. گرچه شیب عرضهها در نیمه دوم بازار به تندی اوایل گشایش بازار نبود اما باز هم شاهد جمع کردن سهام توسط خریداران نبودیم. بنابراین در رابطه با پیش بینی بورس یکشنبه به نظر میرسد، نوسان معاملات ادامه یابد و شاخص کل در جستجوی نقطه تعادلی جدیدی پیش رود.
۲. انتظار می رود که بورس یکشنبه نیز شروعی منفی داشته باشد و همچنان فروشندگان دست برتر را در معاملات داشته باشند و به مرور در قیمتهای پایین خریداران بتوانند نقش بیشتری بازی کنند. با این حال هرگونه خبری در رابطه با موارد ذکر شده میتواند باعث تغییراتی جدی در روند معاملات شود.