ریزش شاخص در روزهای دوشنبه و سهشنبه اصلاح کوتاه مدت است یا سوخت بازار برای صعود بیشتر تمام شده است؟
روند شاخص کل بورس تهران در هفته اخیر در مجموع صعودی بود. در روز شنبه شاخص روند صعودی داشت و ۶۴ هزار و ۹۲۳ واحد رشد کرد. شاخص در روز یکشنبه ۱۰ هزار واحد صعود کرد و روز دوشنبه شاخص تغییر مسیر داد و ریزش ۲۲ هزار واحدی داشت.
روز سهشنبه نیز شاخص ۱۰ هزار واحد پائین آمد اما در پایان معاملات آخرین روز کاری هفته ۴۲ هزار و ۴۶۰ واحد بالاتر از هفته پیش ایستاد تا بازدهی هفته شاخص بورس مثبت ۱.۹ درصد شود. شاخص هم وزن نیز در پایان هفته نسبت به هفته پیشین ۴۱ هزار و ۸۷۷ واحد بالاتر ایستاد و بازدهی مثبت ۶.۴ درصدی را ثبت کرد.
این هفته علاوه بر رشد شاخصها، روند تغییرات ارزش معاملات خرد سهام نیز صعودی بود و روز دوشنبه به رقم ۱۹ هزار و ۵۶۳ میلیارد تومان رسید که بالاترین رقم در یک سال اخیر است.
در این هفته شاهد تداوم ورود پول حقیقی نیز بودیم. در روز شنبه هزار و ۲۵۴ میلیارد تومان وارد شد و روز یکشنبه هزار و ۹۶ میلیارد تومان پول حقیقی راهی بورس شد. اما روز دوشنبه هزار و ۱۱۸ میلیارد تومان خارج شد و در روز سهشنبه بار دیگر سرمایه حقیقی وارد شد. ارزش پول حقیقی ورودی در روز سهشنبه ۶۷۶ میلیارد تومان بود.
در مجموع کل هفته هزار و ۹۰۸ میلیارد تومان پول حقیقی به بورس وارد شد و میانگین روزانه ورود پول حقیقی ۴۷۷ میلیارد تومان بود که نسبت به هفته قبل رشد ۱۰ برابری –معادل ۹۸۴ درصد- داشته است.
بدین ترتیب شاخص در پایان هفته در سطح ۲ میلیون و ۱۷۹ هزار واحد ایستاد. اما سوال این است که ریزش شاخص در روزهای دوشنبه و سهشنبه اصلاح کوتاه مدت است یا سوخت بازار برای صعود بیشتر تمام شده است؟
تردیدی نیست که اصلاح و تعدیل قیمتها پس از چندین روز صعود مداوم اتفاقی معمول است که دور از انتظار نبود. اما عیان است که بازار علاوه بر روندهای درونی و افت و خیز تقاضا و عرضه، متأثر از عوامل بیرونی است. همچنان که در هفته گذشته اخبار و حواشی حول قیمتگذاری خودرو هم بر قیمت سهام نمادهای خودرویی اثرگذار بود و هم بر روند بازار اثر داشت. اخبار و اتفاقاتی که آنها در زمره ریسکهای سیستماتیک دسته بندی میکنیم. بنابراین بخشی از عرضههای روزهای اخیر را میتوان در قالب مدیریت ریسک سرمایه گذاران و ذخیره سود تفسیر کرد. رویکردی که میتواند در هفته پیش رو نیز تداوم یابد.
منبع: اکوایران