
بازار سرمایه با توجه به بازده دلاری تا پایان سال ممکن است مجددا روند صعودی خود را از سر بگیرد و نهایتا در بازه رشد دلار رشد خواهد کرد.
شاهرخ شریعتی، کارشناس بازار در مورد دومین روز متوالی ریزش بازار گفت: این دوره را میتوان دورهای اصلاحی برای شاخص و بازار در نظر گرفت. هر قدر میزان کاهش بیشتر شود تمایل به فروش کم و تمایل به خرید زیاد میشود. محتمل است طی چند روز آینده شاخص به یک نقطه تعادل برسد.
وی گفت: برآورد میشود شاخص تا ۲ میلیون اصلاح شود. موج افزایشی اخیر از ابتدای اسفند ۱۴۰۱ شروع شده و طی این دو ماه شاخص حدود ۶۸ درصد رشد کرده است. بسیاری از سهمها بیش از ۲۰۰ درصد، برخی بیش از ۱۵۰ درصد و بسیاری سهمهای کوچک ۱۰۰ درصد رشد داشتند. طبیعی است که وقتی در موقعیت سود قرار بگیرید در فرصتی سود شناسایی کنید. وقتی این حرکت اتفاق میافتد، بقیه هم شروع به فروش میکنند و این جو ترس را ایجاد میکند و به اصطلاح بازار دچار پنیک میشود.
در حال حاضر وضعیت بازار به گونهای است که همه انتظار اصلاح دارند و سعی میکنند از آن خارج شوند تا در نقطه تعادلی بعدی دوباره ورود کنند. این دلیل ایجاد رقابت برای فروش میکند. اتفاق دیگری در بازار یا اقتصاد یا سیاست خارجی شکل نگرفته که منجر به چنین واکنشی از سوی بازار سرمایه شود.
دلایل ریزش بورس در دو روز
بازار سرمایه در روزهایی که کاملا نزولی است، هنوز نتوانسته روند مشخصی به خود بگیرد. دلیل ریزش بورس در دو روز گذشته برای فعالان بازار سهام مبهم است.
اما ورود شرکتهای حقوقی به صفهای فروش و سپس حذف سفارشهای خود در معاملات دیروز و امروز را میتوان دلیل اصلی قرمزپوش شدن بورس دانست.
این بزرگترین ریزش شاخص کل بورس تهران در کل دوره ۵۶ ساله فعالیت بورس تهران است. ریزش ۵.۱۵ درصدی شاخص کل در یک روز دومین ریزش بزرگ درصدی تاریخ بازار محسوب میشود که در ۸ سال گذشته تکرار نشده بود.
برخی کارشناسان بازار سرمایه معتقدند، ریزش دو روز گذشته بورس در تاریخ بازار سهام بیسابقه بوده است. اینکه در یک روز شاخص کل بیش از ۱۲۵ هزار واحد ریزش کند با در نظر گرفتن جمیع شرایط نشانه هیجان بازار است.
توصیه مهم به سهامداران
رضا گلستانی، کارشناس بازار سرمایه گفت: متأسفانه ترسی که ریزش سال ۹۹ در سهامداران ایجاد کرده است، شبیه خاطرهای هولناک است که به این راحتی از ذهن مردم پاک نخواهد شد.
وی ادامه داد: فروش حجم عظیمی از برگههای سهم در صف خرید نمادهای شاخص ساز مانند یک ماشه عمل کرده و هراس جمعی در سرمایهگذاران خرد ایجاد کرده است.
این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: بعد از رشد تقریبا ۸۰۰ هزار واحدی بورس، بازار هم مستعد چنین اصلاحی بود و مسیری طولانی را بدون استراحت طی کرده بود، به سرعت بازگشت.
گلستانی تصریح کرد: سهامداران باید صبور باشند، زیرا اکثر نمادها در صف فروش قرار دارند و هر لحظه ممکن است جهت عوض شود و سهامداران باید همان سهام را با قیمت بالاتر خریداری کنند.
ریزش بورس ادامهدار خواهد بود؟
بسیاری ریزش سنگین روز دوشنبه شاخصهای بورسی را به عنوان نقطه پایان رشد سهام و شروع روند نزولی دیگری عنوان کردند. این در حالی است که بدون توجه به متغیرهای بنیادی نمیتوان چنین نتیجهای گرفت. آن هم در شرایطی که پس از یک رالی صعودی و ثبت رشدهای بی وقفه، بازار به یک استراحت و توقف نیز نیاز دارد. در دو ماه اخیر شاخص کل بورس رشد بیش از ۴۰ درصدی را تجربه کرد و نماگر هموزن حتی حدود ۶۵ درصد افزایش ارتفاع داد. ضمن آنکه ورود پول ۲۰ همتی به جریان دادوستد سهام را شاهد بودیم. با این حال الگوی رفتار گلهای، این استراحتها را به ریزشی شدید با تسری به همه صنایع تبدیل میکند که همین موضوع نیز موجب ترس سهامداران از پایان روند صعودی قیمتها میشود. بهترین استراتژی در چنین شرایطی، به نظر بهینهسازی پرتفو و خرید سهام پرپتانسیلتر باشد. ضمن آنکه سرمایهگذاری غیرمستقیم آن هم پس از تجربه سال ۹۹ برای سرمایهگذارانی که از دانش کافی برای دادوستد مستقیم سهام برخوردار نیستند، میتواند بهترین استراتژی برای کسب سود از بازار سرمایه باشد.
پیش بینی بورس سه شنبه
۱.در پایان معاملات روز دوشنبه بازار سهام ۹۳ درصد نمادهای بازار منفی بودند. این دومین روزی بود که سهام ناشران بورسی یکپارچه در صف فروش قرار داشت. اما آیا قرار است بازار همچنان ریزشی بماند؟
آن طور که از فشارهای بیرونی پیداست، پس از تحت فشار قراردادن سازمان بورس برای کنترل هیجان خرید در بازار سهام، حالا این سلیقه فرق کرده و فشارها بر کاهش هیجان فروش متمرکز شده است.
روز دوشنبه برخی جریانها شایعه استعفا یا برکناری عشقی را بر سر زبانها انداختند که البته رئیس سازمان بورس این شایعه را تکذیب کرد. در همین حال اعضای ناظر مجلس در شورای عالی بورس هم فعال شده و خواستار تشکیل جلسه فوری این شورا شدهاند. به این ترتیب فشارهای بیرونی بر عشقی مضاعف شده است.
در این میان نیز تحلیلگران از دیدگاه فنی و بنیادین بر این باورند که طی دو روز گذشته، بازار با اصلاح خوبی روبرو بوده و پس از رشدهای پیوسته حباب برخی سهام هیجانی تخلیه شده است. در همین حال سرمایهگذاران در انتظار گزارشهای ۱۲ ماهه شرکتها هستند که پیشبینی میشود گزارشهای خوبی باشد و بتواند چشمانداز مثبتی برای بازار ترسیم کند.
همچنین کارشناسان بر این باورند که بازار به تدریج طی روزهای آینده مسیر خود را خواهد یافت، از منفیها خواهد کاست تا دوباره سهام ارزنده هدف ورود سرمایهگذاران قرار گیرند.
۲.پیش بینی میشود که بورس سه شنبه در ابتدا کار خود را با فشار عرضههایی همچون روز دوشنبه آغاز کند اما به مرور شاهد برگشت تقاضا باشیم و به مرور نمادها خود را از محدودههای پایین دامنه نوسان به سمت بالا حرکت دهند.