
از زمان شروع ریزش شاخص کل از مرداد ۱۳۹۹ تا امروز، نزدیک ۱۷ ماه می گذرد. با دستکاری های غلطی همچون دامنه نامتقارن این فشار در کلیت بازار تا به امروز ادامه داشته است. با عوض شدن دولت و تغییر سمت های دولتی ، تصمیم گیری ها با تاخیر و دیر انجام شد. وضعیت بازار ارز نیز با ثبات نشده است، گاهی جو منفی روانی ناشی از مذاکرات باعث رشد دلار و گاهی جو مثبت روانی ناشی از مذاکرات باعث کاهش دلار شده است، و بازار را درگیر این ابهامات کرده است.
بخش عمده ای از سرمایه های مردم که در ابتدای سال ۹۹ به دعوت دولت قبل به بازار آمده بودند، خروج پیدا کرده اند و ضربه های سنگینی به سهام و سرمایه ها خورده شده است. افت های ۸۰~۹۰ درصد تقریبا در هیچ برهه ای از تاریخ بازار بورس به این وسعت دیده نشده است.
وضعیت دلار چه با توافق و چه بی توافق نمی تواند با حجم نقدینگی فعلی کشور از محدوده های پایین تر برود. اما ثبات در بازار ارز می تواند به بهتر شدن وضعیت بازار کمک کند. احتمالا بهمن ماه، شاهد کمتر شدن ابهام ها در مذاکرات هسته ای و بالتبع بازار ارز باشیم، و این موارد بتواند آرام آرام به بهتر شدن بخشی از بازار سرمایه منجر شود.
با توجه به کم بودن گردش نقدینگی در بازار و همچنین افزایش شناوری سهام بزرگ، انتظار رشد را نمی توان از کلیت بازار در کوتاه مدت داشت. فعالان بازار سرمایه بصورت هدفمند برای بقا قاعدتا حرکت به سمت سهام بنیادی کوچک و متوسط را انتخاب خواهند کرد. بنابراین با قیمتهای فعلی و کاهش ابهامات در مذاکرات هسته ای و بازار ارز ، می توان در انتهای سال انتظار رشد در سهام بنیادی که قابلیت مدیریت در شناوری آنها وجود دارد، را شاهد باشیم.
واحد تحلیل پایگاه خبری https://bazaar-news.ir
دی ماه ۱۴۰۰