نگاه سه کارشناس بازار به اصلاحات لازم برای بازار
برای پایدار شدن روند کنونی بازار سرمایه اصلاحات مهمی ضروری است که در این گزارش سه کارشناس بازار نظرات خود را در ارتباط با این اصلاحات مطرح کرده اند.

بازگشت بازار سهام به روند رو به رشد بعد از حدود دو سال و قرمز شدن مجدد آن در معاملات روز یکشنبه – اگرچه روند اصلاحی بازار پس از چند روز مثبت امری طبیعی به نظر می رسد – این نگرانی را ایجاد کرد که روند فعلی شاید پایدار نباشد. برخی می گوشند دولت برای آن که کسری بودجه خود را از بازار تامین کند با سیاست های فعلی و عرضه سهام فارس توانست فعلا جان بازار را بخرد، اما برخی نیز معتقدند این روند حالا حالاها ادامه دارد.
در این ارتباط همایون دارابی، مدیرعامل سبدگردان داریوش، با بیان این که بخش عمدهای از شرایط فعلی بازار به این بر میگردد که باید بین دستگاههای مختلف در اقتصاد کشور هماهنگی ایجاد کرد می گوید: بازار سرمایه جایی است که برآیند تصمیمات در بخشهای مختلف خودش را نشان میدهد؛ یک تصمیم از وزارت اقتصاد، یک تصمیم از وزارت صمت، یک تصمیم از بانک مرکزی و… میآید که تمام اینها باید با یکدیگر هماهنگ شود.
وی افزود: اقدامی که باید سازمان بورس در موقعیت کنونی انجام دهد، هماهنگ کردن این تصمیمات است یعنی بتواند فضا و یا معاونتی مانند معاونت پارلمانی که اکثر دستگاهها دارند، ایجاد کند و مجلس، دولت و وزرا با سازمان را در یک خط قرار دهد. شاید این هماهنگی الزامی، همان حلقه مفقودهای است که در حال حاضر وجود ندارد.
حذف قیمتگذاری دستوری
مهدی دلبری، کارشناس بازار سرمایه نیز معتقد است برای بهبود بازار سرمایه باید در مبحث بودجه کمک کرد تا اتفاقات سال گذشته دوباره تکرار نشود و معافیت مالیاتی صادراتیها نیز بازگردد و عوارض صادرات حذف شود و نرخ خوراک اصلاح شود و مطالبات نیروگاهیها و اورهای نیز داده شود و در نهایت مبحث قیمتگذاری دستوری برداشته شود که اگر این تصمیمات درست اتخاذ شود، بازار سرمایه با بهبود همراه میشود.
ضرورت افزایش دانش مالی جامعه
حامد ستاک، کارشناس بازار سرمایه نیز با بیان این که در حال حاضر برای اصلاح بازار سرمایه نیاز به بالارفتن دانش مالی جامعه است ادامه داد: به نظر میرسد، بهترین اتفاقی که میتواند برای بازار سرمایه رخ دهد همین موضوع است که در نتیجه آن هیجانات در بازار سرمایه کاهش پیدا میکند.
به گفته وی هیجانات سهامداران چه در روزهای مثبت بازار و چه در روزهای منفی رخ میدهد. زمانی که دانش مالی افزایش پیدا کند، جامعه ابزارهای مختلف مالی را میشناسد و تشخیص میدهد که در هر برهه از زمان از کدام یک از ابزارهای موجود میتواند بهرهمند شود و استفاده کند و خود این موضوع باعث این میشود که بازار سرمایه ما بازاری پویا باشد و اینگونه دچار رونق و رکود نشود.
ستاک با بیان این که یک زمانی است که یک جای بازار سرمایه دچار رکود میشود و به دنبال آن تمام بازار سرمایه دچار این نوع رکود میشود گفت: بالطبع زمانی هم که رونق میگیرد تمام بخشهای بازار رونق میگیرد که این موضوع، موضوعی درست و حرفهای نیست. افزایش دانش مالی جامعه باید از طریق سیاستگذاران، رسانهها و… انجام شود.
منبع: هفته نامه اطلاعات بورس شماره ۱۳۱