پایگاه خبری و تحلیل بازار

Bazaar News Agency

شنبه ۱۶ فروردین ۱۴۰۴
- ۱:۵۰ ق٫ظ
cropped-image-11.png
آموزشایرانبازار سرمایه

سیو سود در بازار بورس چیست؟

اگر به تازگی به بازار سرمایه وارد شده اید، حتما اصطلاح سیو سود را از افراد با تجربه و یا اساتید آموزش دهنده ی بازار بورس شنیده اید. یکی از اساسی ترین اصول فعالیت صحیح در بازارهایی همچون بازار سرمایه، شناخت اصطلاحات و مفاهیم بازار است که به شما در ادامه مسیر پیشرفت و معاملات تان کمک های شایانی می کند.

مقدمه ای بر سیو سود

همانطور که می دانید، در بازارهای مالی تا زمانی که سهام، ارز، سکه، طلا و… به عنوان دارایی در دستان شماست و هنوز اقدام به فروش آن دارایی نکرده اید، در واقع هیچ سود یا ضرری متوجه حال شما نشده است. این دارایی ها هر روز و هر لحظه ممکن است دست خوش تغییرات و نوسانات قیمتی شوند و قیمت آن ها افزایش یا کاهش یابد.

برای مثال، فرض کنید شخصی سهمی را در قیمت ۱۰۰ تومان خریداری کرده است. پس از گذشت یک ماه قیمت سهم با رشد ۱۰۰ درصدی مواجه شده و به ۲۰۰ تومان رسیده است و سرمایه ای که شخص با آن سرمایه گذاری کرده نیز دو برابر شده است؛ اما پس از رسیدن قیمت سهم به ۲۰۰ تومان و دادن سودی ۱۰۰ درصدی به سهامداران، سهم وارد فاز اصلاحی شده و قیمت سهم به ۱۵۰ تومان کاهش می یابد.
طبیعتا همراه با کاهش قیمت سهم، میزان سود ۱۰۰ درصدی که به سهامداران تعلق گرفته بود نیز با کاهش همراه است و این یعنی بخشی از سود ۱۰۰ درصدی شما کم می شود. اینجا برای برخی از سهامداران که دیدگاه کوتاه مدت و یا نوسانی دارند سوالی پیش می آید که من چرا پس از سود قابل توجه ۱۰۰ درصدی سیو سود نکرده ام؟!

سیو سود چه زمانی انجام می شود؟

معمولا سیو سود زمانی انجام می شود که ما همچنان به بنیاد قوی و آینده ی درخشان سهم مورد نظر ایمان داریم، اما بنا به دلایلی، نگران کاهش ناگهانی قیمت سهم و از دست رفتن سودمان هستیم و یا به دلیل نیاز مالی می خواهیم مقداری از سهام سهم مورد نظر را به فروش برسانیم.

روش های انجام سیو سود

برای انجام سیو سود، دو روش وجود دارد؛ روش اول فروش سهام به میزان برابر با سود است. در این روش، اصل مبلغی که در ابتدا سرمایه گذاری کرده ایم در سهم باقی می ماند و تنها سود تعلق گرفته به اصل مبلغ اولیه سرمایه گذاری را به فروش می رسانیم. برای این کار کافی است تنها مبلغ سود تعلق گرفته را بر قیمت روز سهام تقسیم نموده و حاصل این تقسیم، تعداد سهامی است که برای سیو سود لازم است بفروشیم.

برای مثال فرض کنید، ۱۰ میلیون تومان از سهام شرکتی را در قیمت ۱۰۰۰ تومان خریداری کرده اید. تعداد سهامی که میتوانید با این مبلغ و در این قیمت خریداری کنید ۱۰۰۰۰ سهم است. فرض کنید پس از گذشت دو هفته به سودی ۴۰ درصدی رسیده اید و قیمت سهم به ۱۴۰۰ تومان رسیده است که در این صورت شما ۴ میلیون تومان سود کرده اید. حال به هر دلیلی میخواهید به روش فروش سهام به میزان برابر با سود، سیو سود کنید.

پس طبق این روش مبلغ سود یعنی ۴ میلیون تومان را بر قیمت رور سهام یعنی ۱۴۰۰ تومان تقسیم می کنیم. حاصل این تقسیم عدد ۲۸۵۷ است که این یعنی باید ۲۸۵۷ سهم از ۱۰۰۰۰ سهمی که در ابتدا خریداری کرده اید را به فروش برسانید تا ۴ میلیون تومان سود شما تحقق یابد و ۱۰ میلیون تومان سرمایه اولیه ای که در این سهم سرمایه گذاری کرده اید بر روی سهم باقی بماند.

روش دوم سیو سود، فروش اصل مبلغ سرمایه گذاری و نگهداری سود خواهد بود.

در این روش، اصل مبلغی که در ابتدا سرمایه گذاری کرده ایم را به فروش می رسانیم و تنها سودی که در مدت سهامداری به اصل مبلغ سرمایه گذاری تعلق گرفته بر روی سهم باقی خواهد ماند.
در این روش، فرد سرمایه‌گذار با خیال آسوده تری به سهامداری در بلند مدت در این سهم فکر میکند؛ چرا که اصل مبلغ سرمایه گذاری را از سهم خارج کرده و تنها سود تعلق گرفته بر اصل مبلغ اولیه سرمایه گذاری در سهم باقی مانده و در این صورت اگر سهم وارد فاز اصلاحی یا ریزشی شود، هیچ خطر و ضرری متوجه سرمایه اولیه نخواهد بود. برای این کار کافی است تنها اصل مبلغ اولیه سرمایه گذاری را بر قیمت روز سهام تقسیم نموده و حاصل این تقسیم، تعداد سهامی است که برای سیو سود لازم است بفروشیم.

برای مثال فرض کنید، ۱۰ میلیون تومان از سهام شرکتی را در قیمت ۱۰۰۰ تومان خریداری کرده اید. تعداد سهامی که میتوانید با این مبلغ و در این قیمت خریداری کنید ۱۰۰۰۰ سهم است. فرض کنید پس از گذشت دو هفته به سودی ۴۰ درصدی رسیده اید و قیمت سهم به ۱۴۰۰ تومان رسیده است که در این صورت شما ۴ میلیون تومان سود کرده اید. حال به هر دلیلی میخواهید به روش فروش اصل مبلغ سرمایه گذاری و نگهداری سود، سیو سود کنید. پس طبق این روش مبلغ اولیه سرمایه گذاری یعنی ۱۰ میلیون تومان را بر قیمت روز سهام یعنی ۱۴۰۰ تومان تقسیم می کنیم.

حاصل این تقسیم عدد ۷۱۴۲ است که این یعنی باید ۷۱۴۲ سهم از ۱۰۰۰۰ سهمی که در ابتدا خریداری کرده اید را به فروش برسانید تا ۱۰ میلیون تومان مبلغ اولیه سرمایه گذاری خود را از سهم خارج کنید و تنها سود تعلق گرفته به مبلغ اولیه سرمایه گذاری بر روی سهم باقی بماند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن