سواد مالی چیست؟
یکی از ملزومات زندگی امروزه که اگر در یادگیری آن بکوشید میتواند وضعیت اقتصادی شما را دگرگون کند؛ سواد مالی یا Financial literacy است. هدف اصلی از کسب سواد مالی رسیدن به نقطه امن مالی است و همانطور که میدانید این امنیت، روی ابعاد دیگر زندگی شما تأثیرگذار است. بهطورکلی تعریف سواد مالی به زبان ساده مدیریت پول و سرمایه جهت کسب زندگی بهتر است.
در جامعه مدرن امروز به دلیل پیچیدگیهای مسائل اقتصادی کسب مهارت و پرورش سواد مالی بیش از پیش اهمیت یافته است. در این راستا شعب دبستانهای پسرانه علوی تهران به کمک اساتید مجرب خود کوشیده که صفر تا صد امور مربوطه به سواد مالی را به دانشآموزان کوشای خود آموزش دهد؛ زیرا دانش مالی به زندگی آینده این دانشآموزان کمک میکند تا بر مشکلات مالی خود فائق آیند، بیشتر پسانداز کنند و در سرمایهگذاریهایشان موفقتر عمل کنند.
اهمیت و درک مفهوم سواد مالی
سواد مالی پایه و اساس برنامهریزی درست برای آینده مالی
کمک به تصمیمگیری بهتر برای سرمایهگذاری و بازدهی بالا
آگاهی کامل از خطرات قرض و بدهی
سازگاری بین هزینهها و درآمدها
مهارتهای ضروری برای آموزش سواد مالی
سواد مالی به این مسئله اشاره دارد که افراد میتوانند با مدیریت درست پول، وضعیت اقتصادی بهتری در زندگی حال و آینده خود ایجاد کنند. چهار مؤلفه مهم و اساسی برای دستیابی به دانش مالی عبارتند از:
- بودجهبندی
اولین قدم درآمد و هزینه بودجهبندی است، بودجهبندی برای امنیت و استقلال مالی بسیار حیاتی است. اگر هزینههای روزمره خود را یادداشت کنید از میزان دقیق بودجه باقیمانده با خبر خواهید شد. این عمل به تفکیک هزینههای غیرضروری و کمک بهصرف هزینه بهصورت عاقلانه کمک خواهد کرد. با این روش میتوان بیشتر پسانداز کرد.
- بدهی
پولی که بابت چیزی یا کاری هزینه شده اما هنوز از دارایی شخص کم نشده را بدهی گویند. شناسایی بدهی و مدیریت آن یکی از قابلیتهای برخورداری از مهارت سواد مالی است.
- سرمایهگذاری
پس ازآنکه با مفهوم بودجهبندی آشنا شدید و توانستید مبلغی را با یک برنامهریزی درست از درآمد خود حفظ کنید، سؤالی که برای شما پیش میآید این است که با این مبلغ باقیمانده باید چه کرد؟ سرمایهگذاری مفهوم دیگری از سواد مالی است. یکی از مهمترین کارهایی که باید برای پیشرفت اقتصادی انجام دهید، سرمایهگذاری است. سرمایهگذاری باعث ایجاد ارزشافزوده پول شما میشود.
- پسانداز
یکی دیگر از مولفههای مهم در سواد مالی پسانداز است. درگذشته پسانداز روشی برای افزایش سرمایه به شمار میرفت؛ اما در سالهای اخیر به دلیل تورم بالا و ناکافی بودن نرخ بهره برای جبران تورم، سرمایهگذاری در بانک باعث کاهش سرمایه افراد در پایان دوره سپردهگذاری شد. ولی بهطورکلی هر کسی باید مقداری پسانداز داشته باشد تا در مواقع ضروری بتواند از آن استفاده کند.
منبع: اقتصادآنلاین