سهامداران، سرمایه گذاری کنند

افشار اعلم کارشناس بازار سرمایه گفت: سهامداران در بازار سرمایه گذاری کنند. سرمایه گذاری به این معناست که منطقا یک مسیر را انتخاب کرده و ازاین شاخه به آن شاخه نروند.
درخصوص وضعیت بازار در روز گذشته اظهار کرد: رفتاری که مشارکت کنندگان در بازار از خود نشان میدهند از خیلی وقت پیش قابل پیش بینی بود و طبیعی نیز است. تصور میکنم با همه پتانسیلهای شرکتهای بزرگ مثل پتروشیمیها و پالایشیها وقتی سهامداران عمده آنها به علل مختلف در سهام خود عرضه کننده شده و به نقدینگی نیاز دارند طبیعی است که سهامداری در آن شرکتها برای ما سخت میشود.
وی افزود: سهمهای بزرگ به پولهای بزرگ احتیاج دارند. نقدینگی خوبی به سمت بازار میآید، اما این پولها حریف سهامداران بزرگ نیستند و رفتار آنها بی منطق و خارج از هر نوع مصلحت سنجی عمومی بازار است.
کارشناس بازار سرمایه در این باره ادامه داد: شخصی که برای کسب سود وارد بازار شده، وقتی ببیند خرید یک سهم سخت میشود، طبیعتا به سمت آن سهمها نمیرود. دقیقا هم میبینید، نمادی مثل “شپنا” که این روزها به عنوان یک شاخص پالایشی، سهامداران عمده آن شرایط را طوری فراهم میکند که سرکوب قیمتی صورت میگیرد، سهامدار خرد از آن سهم دلزده میشود. مجموعه این مسائل این طور میشود که شاخص کل روند منفی و هم وزن روند مثبت به خود میگیرد. گو اینکه ارزیابی من از شاخص کل در طول این سالها همیشه این بوده، شاخص کل سنجش مناسبی برای بازار ما نیست، اما در مجموع باید به این سبک و سیاق توجیه و تحلیل کنیم.
افشار اعلم درباره تاثیر دو مصوبه اخیر سازمان بورس؛ “کاهش ضریب اعتباری به ۵۰ درصد” و “کاهش حد نصاب صندوقهای درآمد ثابت به ۱۰ درصد”، بر بازار بیان کرد: این موضوع را از دو جهت میشود در نظر گرفت. باید دید آیا اصلا چنین مصوباتی منطقی بوده و در قدم بعد تاثیرگذاری آنهاست. نظرم بر این است، این نوع تصمیمگیریها اتفاقا در شرایطی که هنوز بازار به آن نقطه نرسیده تا ضربهپذیر باشد و حساسیتهایی مانند سال ۹۹ شرایطی پیش بیاورد؛ موثر بوده و میتوان گفت این گونه مصوبات بر روند تدریجی و مستمر بازار تاثیر مناسبی دارد.
وی خاطرنشان کرد: یعنی بازار در ابتدای یک مسیر رشدی بوده و طبیعی است که با ایجاد فضایی، از شرایط هیجانی کم شود و بازار به سمت شرایط رشد پیش برود. من این را مناسب میدانم، در همین ابتدای راه اگر مصوبات منطقی داشته باشیم نوعی دوراندیشی است.
افشار اعلم توضیح داد: دقیقا نمی توانم بگویم اینگونه مصوبات تاثیرگذار هستند یا خیر. فضای بازار کاملا منطقی است و مسیر در حال هموارشدن است. به هر حال حجمی از نقدینگی به سمت بازار هجوم میآورد، اگر عرضه مناسب نباشد و از طرف دیگر فضایی نباشد که سهامداران بتوانند سهم پیدا کنند، صفهای خرید حالت هیجانی پیدا کرده که این شرایط را بارها تجربه کردیم، مانند اواخر سال ۹۸ و ۹۹ که هیجانات به یک ریزش شدید انجامید.
بنابراین هرچقدر بتوانیم قوانین و مقررات را به سمتی پیش ببریم که استمرار رشد را تضمین کند، بهتر از فضای هیجانی است. آنچه برآورد من است، این مصوبات نه قطعا بی تاثیربوده، نه خیلی تاثیرگذار، تا اتفاقات ناگواری را در بازار ایجاد کند.
این کارشناس بازار سرمایه در پایان گفت: معتقدم سهامداران در بازار سرمایه گذاری کنند. سرمایه گذاری به این معناست که منطقاَ یک مسیر را انتخاب کرده و از این شاخه به آن شاخه نروند. اما اگر فضای سرمایه گذاری را کنار بگذارند و با سفته بازی و نوسان گیری پیش روند در حقیقت خودشان را از سودهای موجود در بازار محروم کرده اند. فضای بیم و امید باید به یک شرایط مستحکم تدریجی تبدیل شود. رفتن از این شاخه به آن شاخه جز محروم شدن از سود در شرایط بلندمدت پیامد دیگری نخواهد داشت.
منبع: بورس نیوز