رکود شدید در بازار آهن
گزارشها نشان میدهد ترس و ابهام از نتایج نامشخص برجام، بازار آهن را در حالت تعلیق و بلاتکلیفی نگه داشته و عملا خرید و فروش قابل ملاحظهای مشاهده نمیشود.
روز گذشته میلگرد آجدار تقریبا بازار آرامی داشت و بیشتر شرکتها محصولات خود را بدون تغییر قیمت عرضه کردند و افزیش ۱۰۰ الی ۲۰۰ تومانی نیز در چند شرکت مشاهده شد، میلگرد آجدار ذوب آهن اصفهان و خراسان دیروز حدود ۲۰۰ الی ۳۰۰ تومان افزایش قیمت داشتند که گویا به دلیل نرخ بالای این محصولات در بورس کالا و کاهش حجم عرضه آنها باشد.
به طور میانگین دیروز قیمت میلگرد در بازه ۱۴ هزار و ۵۰۰ الی ۱۵ هزار و ۹۰۰ تومان بود و متوسط قیمت آن نیز حدود ۱۵ هزار و ۲۷۵ تومان اعلام شد. کف قیمت میلگرد هم حدودا ۱۴ هزار و ۵۰۰ الی ۱۴ هزار و ۷۰۰ تومان برآورد شد.
نرخ روز ورق روغنی، گالوانیزه، رنگی در عمده شرکتها با ثبات همراه بود اما قیمت ورق سیاه و انواع آن در برخی مبادی فرش با ثبات همراه بود و در عمده شرکتها با افزایش ۱۰۰ الی ۳۰۰ تومانی اعلام شد.
نرخ روز ناودانی ایرانی و اروپایی و قیمت نبشی نیز به تبعیت از فضای کلی بازار عمدتا ثابت اعلام شدند، همچنین قیمت قوطی و پروفیل و انواع لولههای داربستی، گازی، صنعتی و … نیز در عمده شرکتها بدون تغییر قیمت عرضه شدند. قیمت روز تیرآهن در بخشی از بازار ثابت بود و در بخشی دیگر افزایش داشت به طوری که تیرآهن شاخهای ذوب آهن اصفهان با افزایش ۱۰ الی ۳۰ هزار تومانی اعلام شد.
پس از انتظار یک هفتهای ایران برای دریافت پاسخ نهایی از آمریکا، با توجه به محتوای احتمالی امریکا و سیگنالهای مثبت خبری مبنی بر برگزاری دور نهایی مذاکرات هستهای، ممکن است از امروز نرخ دلار دوباره در مسیر کاهشی قرار بگیرد و به تبعیت از آن قیمت آهن آلات نیز کاهشی شود.
در زمینه اوضاع بازار آهن و فولاد نیز باید گفت با توجه به فروش گسترده اعتباری در بورس کالا و برخی مبادی خصوصی خارج از بورس، کمبود منابع مالی در بازار، ضعف شدید تقاضا، تداوم انتظار و تعلیق در بازار، عامل چشمگیری برای تحریک افزایش قیمت محصولات فولادی مشاهده نمیشود در چنین شرایطی تداوم ثبات نسبی قیمتها در کانالهای فعلی و تثبیت کف ۱۴ هزار و ۵۰۰ تومانی میلگرد محتملترین گزینه برای تحلیل بازار آهن در این روزها است. گفتنی است بازار محصولات ذوب آهن اصفهان به دلیل روش آزادسازی محصولات و مهندسی عرضه فروش و تحویل، نوسانات بیشتری خواهد داشت.
گفتنی است امروز حدود ۴۱۸ هزار و ۱۸ تن محصول فولادی در بورس کالا عرضه خواهد شد که شامل مقاطعی از جمله ناودانی، نبشی، ورق سرد، تیرآهن و میلگرد است. حدود ۳۶۱ هزار و ۱۹۸ تن میلگرد با قیمت ۱۴ هزار و ۱۶۶ تومان عرضه میشود که بیانگر افزایش ۲/۳ درصدی نرخ این محصول است.
نوردکاران منتظر تعیین تکلیف برجام
تورج امینی عضو هیأت مدیره انجمن نوردکاران با اشاره به اثرات مسائل سیاسی همچون برجام در صنایع مختلف از جمله بازار آهن و فولاد اشاره کرد و درباره فرمول تعیین قیمت محصولات فولادی در بورس کالا اظهار داشت: در شرایط فعلی مسائل سیاسی یکی از اثرگذارترین فاکتورها در کلیه بازارها به شمار میرود، نمونه بارز آن نیز مذاکرات برجام است که همه بازارها را در انتظار و تعلیق فرو برده است.
امینی در ادامه بیان کرد: یکی از صنایعی که در انتظار توافقات هستهای است صنعت فولاد و واحدهای تولیدی است تا بدینوسیله بتوانند محصولات خود را با نرخ مشخص و معقولی بفروشند. زیرا در شرایط فعلی که بازار دچار رکود شده عملا تولیدکنندگان به دلیل کمبود نقدینگی در تأمین مواد اولیه برای تولید دچار مشکل شدهاند. از همین رو بهتر است بورس کالا پیش از وقوع این جریانات تدبیری اندیشیده و راهحل مناسب برای آن در نظر بگیرد؛ اما با ابلاغ برخی دستورالعملها تنظیم بازار را بههم ریخته و پیشبینی آن را دشوار کرده ست.
وی در ادامه به مشکلات فرمول اعمال دامنه مثبت و منفی ۳ درصد اشاره کرد و افزود: با توجه مشکلاتی که فرمول تعیین قیمت پایه محصول فولادی ایجاد کرده، نیاز است برای بررسی اوضاع بازارهای جهانی و خبرهای مؤثر در این بازار، یک واحد تحقیقاتی در بازار سرمایه تشکیل شود.
عضو هیأت مدیره انجمن نوردکاران تصریح کرد: در شرایطی که تولیدکنندگان برای راهاندازی تولید محصولات خود وام دریافت میکنند، با قرار گرفتن در اوضاع فعلی دچار زیان اقتصادی میشوند از همین رو ضرورت دارد که تعیین قیمت محصولات به صورت منطقی و با درنظر گرفتن اوضاع کلی بازار باشد تا نتیجه مثبتی بدهد.
این مسئول در پایان افزود: پیش از این میلگرد ۱۶ هزار تومان معامله میشد و قیمت شمش هم ۱۱ هزار و ۸۰۰ تومان بود که این شرایط منطقی به نظر نمیرسید. از همین رو بهتر است مسئولان برا بهبود چنین وضعیتی تدابیر راهبردی و منطقیتری بیندیشند./ آهن پرایس