پایگاه خبری و تحلیل بازار

Bazaar News Agency

جمعه ۱۵ فروردین ۱۴۰۴
- ۱:۳۴ ب٫ظ
cropped-image-11.png
ایرانبازار پول و بازار ارز و بانکبازار نفت و انرژی
موضوعات داغ

دو خبر مهم اقتصادی ۱۴۰۰/۱۱/۲

مبلغ یارانه جدید مشخص شد؟

هرچه به روزهای پایانی سال نزدیک می‌شویم، این سوال که تکلیف یارانه جدید چه می‌شود، پررنگ‌تر از قبل در ذهن‌ها نقش می‌بندد. تاکنون حذف ارز ترجیحی تقریبا قطعی شده و همه نمایندگان مجلس می‌گویند سال جدید ارز ترجیحی دیگر جایی در اقتصاد ندارد؛ البته در مورد ارز دارو و نان هنوز کمی تردید وجود دارد.

از این دو مورد که بگذریم، با حذف ارز ترجیحی، لازم است یارانه‌ای جدید پرداخت شود تا نیاز مردم را پوشش دهد و به اقشار کم‌درآمد جامعه فشاری وارد نشود. ایده‌های متفاوتی هم در مورد یارانه جدید پس از حذف ارز ترجیحی مطرح شده است؛ دولت از یارانه ۱۱۰هزار تومان می‌گوید که برخی معتقدند نمی‌تواند تبعات ناشی از حذف ارز ترجیحی را جبران کند.

عده‌ای از یارانه‌هایی با مبالغ بالاتر می‌گویند؛ مثلا یارانه ۸۰۰هزار تومانی برای خانواده۴نفره یکی دیگر از فرضیه‌هاست که البته در این مورد هم هنوز هیچ چیز قطعی نیست و ممکن است یارانه ۸۰۰هزار تومانی هم تنها در حد حدس و گمان باقی بماند.
از سویی دیگر عده‌ای معتقدند یارانه نقدی نباید به مردم اعطا شود و یارانه جدید باید به صورت کالا و یا کالا کارت باشد؛ در این مورد هم مخالفت‌های زیادی وجود دارد؛ برای مثال مخالفان یارانه کالایی می‌گویند ممکن است عده‌ای از برخی کالاها استفاده نکنند. در این صورت تکلیف چیست؟

طرفداران یارانه نقدی هم معتقدند مردم خود می‌توانند تصمیم بگیرند که چگونه برای یارانه‌ای که به آن‌ها اعطا می‌شود، برنامه بریزند. در واقع به بیان ساده‌تر باید گفت: نظرات در مورد یارانه جدید بسیار است و هیچ نظر قطعی در این باره اعلام نشده است.

حتی در میان مسئولان نیز هیچ چیز مشخص نیست و خود مسئولان هم نمی‌دانند چه اتفاقی قرار است بیفتد؛ این ناهماهنگی در حدی است که یک نماینده مجلس به اقتصاد آنلاین گفت: نمی‌توان چیزی حتی در مورد زمان یارانه جدید گفت؛ چراکه ما می‌گوییم یارانه جدید در سال جدید پرداخت خواهد شد؛ اما نمی‌توان قطعی گفت؛ ممکن است دولت فردا نظرش عوض شود و بگوید یارانه از همین امروز پرداخت می‌شود.

۱۵درصد از درآمدهای نفتی محقق شد

براساس آمار دریافتی درباره میزان صادرات نفت خام و میعانات گازی کشور تا آبان ماه سال ۱۴۰۰، پیش‌بینی فروش ۱.۲ میلیون بشکه در روز در سال ۱۴۰۱ خوشبینانه به نظر می‌رسد.

به گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور میزان فروش نفت خام و میعانات گازی از محل صادرات، روزانه یک میلیون و دویست هزار بشکه با قیمت هر بشکه ۶۰ دلار در نظر گرفته شده است که عددی معادل ۲۶.۲۸میلیارد دلار برآورد می‌شود. با اعمال نرخ تسعیر ۲۳ هزار تومان، درآمد ریالی این میزان صادرات، معادل ۶۰۴ هزار میلیارد تومان خواهد بود.
خالص صادرات گاز طبیعی نیز برابر ۳.۵۸ میلیارد دلار برآورد می‌شود که با نرخ تسعیر مذکور، معادل ۸۲ هزار میلیارد تومان درآمد خالص خواهد داشت. مجموع درآمد دلاری حاصل از صادرات نفت خام، گاز طبیعی و میعانات گازی برابر ۲۹.۸۶ میلیارد دلار خواهد بود.

از میزان کل این دو سرفصل درآمدی یعنی ۶۸۶ همت، ۱۴.۵ درصد مربوط به سهم شرکت ملی نفت و شرکت ملی گاز، ۳ درصد مربوط به سهم مناطق محروم، ۴۰ درصد مربوط به صندوق توسعه ملی و مابقی معادل ۴۲.۵درصد سهم دولت است.

سهم ۴۰ درصدی صندوق توسعه ملی از کل صادرات نفت خام، میعانات گازی و خالص صادرات گاز طبیعی برابر ۱۱.۹۴ میلیارد دلار و ۲۷۴ همت است. در لایحه ۱۴۰۱ براساس ردیف ۳۱۰۷۰۵ جدول ۵ (منابع حاصل از واگذاری دارایی های مالی) ۲۰ درصد این سهم برابر ۵.۹۷ میلیارد دلار و معادل ۱۳۷.۳۵۶هزار میلیارد تومان به صورت بدهی دولت و وام برداشت و در اختیار دولت قرار گرفته است.

اعمال سهم ۴۲.۵ درصدی دولت از این دو سرفصل درآمدی به ترتیب منتج به ۲۵۶ همت از نفت خام و میعانات گازی و ۳۵ همت از گاز طبیعی خواهد شد که بر اساس اعداد موجود به ترتیب ۵۹ و ۱۰ همت تفاوت دارد. بر این اساس به نظر می‌رسد حدود ۶۹ همت از مجموع منابع حاصل از صادرات نفت میعانات و گاز طبیعی شفاف نیست. با توجه به حذف فروش داخلی میعانات گازی به پتروشیمی‌ها در تبصره ۱۴ لایحه، به نظر می‌رسد این اختلاف ناشی از اعمال و محاسبه این سرفصل باشد.

مرکز پژوهش‌های مجلس معتقد است با توجه به گزارش دیوان محاسبات کشور، عملکرد تحقق منابع حاصل از صادرات نفت، صادرات میعانات گازی و خالص صادرات گاز طبیعی و سه درصد سهم مناطق نفتخیز تا پایان آبان ماه سال ۱۴۰۰ به ترتیب برابر ۱۵، ۵۴ و ۳۲ درصد بوده است، پیش‌بینی فروش ۲/۱ میلیون بشکه در روز در سال ۱۴۰۱ خوشبینانه به نظر می‌رسد.

منبع: اقتصادآنلاین

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن