خبرنامه اقتصاد ایران – سهشنبه ۱۴ دی ۱۴۰۰

ترس از تکرار بودجه روحانی در دولت رئیسی
امروز کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۱ توسط کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس تصویب شد و در مرحله بعد لایحه بودجه سالیانه باید توسط کمیسیون تلفیق بودجه بررسی شود و در صورت تایید آن به صحن علنی مجلس خواهد رفت. اما در این میان همچنان مهمترین ترس از تکرار فرآیند بودجه سال گذشته وجود دارد تا بر حجم کسری بودجه دولت افزوده شود و با تاکید مجلس بر طرحهای بدون پشتوانه اقتصادی، منطق اصلی بودجه که ارائه کالاهای عمومی اقتصاد، از جمله ثبات قیمتها، است را به چالش اساسی بکشد.
سیگنال حضور کرهایها در مذاکرات وین
امروز معاون وزیر خارجه کره به منظور حل مسئله ۷ میلیارد دلار دارایی مسدود شده ایران در کره جنوبی عازم وین شد. از طرفی به واسطه صحبتهای دیروز قالیباف که گفته بود آمریکا پذیرفته که گام اول را بردارد، برخی از تحلیلگران معتقدند که برجام در مسیر احیا قرار گرفته است . البته عدهای از کارشناسان هم اعتقاد دارند که آزادسازی منابع بلوکه شده ایران در کره ممکن است یک توافق اولیه در مسیر رسیدن به توافق نهایی باشد. همزمان با این اخبار مثبت از مذاکرات بازارها دوباره وارد فاز نزولی شدهاند. در این میان قیمت دلار با افت به کف کانال ۲۹ هزار تومانی، در پایینترین سطح قیمتی در ۶ هفته گذشته قرار گرفته است.
دعوای زرگری بر سر حقوق گمرکی
دولت در قانون بودجه ۱۴۰۰ در نظر گرفته بود که میزان درآمد گمرکی را از طریق اصلاح نرخ حقوق گمرکی که برمبنای ارز ۴۲۰۰ تومانی محاسبه میشد، افزایش دهد، اما با مخالفتهایی روبرو شد و درنهایت مصوبهای ازسوی دولت مبنی بر توقف اجرای آن صادر شد. حالا در لایحه بودجه ۱۴۰۱ مجددا این موضوع مطرح شده تا با اصلاح نرخ گمرکی، درآمد دولت از ۳۷ هزار میلیارد تومان به ۷۱ هزار میلیارد تومان افزایش یابد.
با این حال کماکان نقدها بر این طرح وارد میشود و برخی از تجار هشدار دادهاند که با تغییر مبنای محاسبه حقوق گمرکی از دلار۴۲۰۰ به نرخ سنا در بودجه ۱۴۰۱، هزینه واردات کالا، جز دارو و نهادههای دامی و ضروری، حدود ۶ برابر خواهد شد و قیمت کالاهای وارداتی و قیمت تمامشده کالاهای ساخت داخل که مواد اولیه آنها وارداتی است، پس از نوروز افزایش مشهودی خواهد داشت. اما در مقابل سخنگوی گمرک میگوید که این اقدام تنها جلوی رانت برخی واردکنندگان را میگیرد، زیرا آنها درنهایت قیمت تمامشده کالا را با نرخ آزاد با مردم محاسبه میکنند و رانت ارز ۴۲۰۰ تومانی در محاسبه حقوق گمرکی را لحاظ نمیکنند و تنها زیان عدم اصلاح این نرخ، کاهش درآمدهای دولت خواهد بود.
رکود بورس و رونق بازار بدهی
در این روزها که بازار سهام با رکود بیسابقهای همراه شده، نگاه سرمایهگذاران به بازار اوراق برگشته است. در ۴ جلسه معاملاتی سپری شده از این هفته بازار سهام شاهد خروج ۱۲۵۰ میلیارد تومان دیگر از سرمایههای حقیقی بوده و در همین مدت نزدیک به ۴۰۰ میلیارد پول خرد وارد صندوقهای درآمد ثابت بورسی شده است.
همزمان اوراق اخزا نیز با استقبال همراه شده و پس از چندین روز رشد متوالی، نرخ بازدهی تا سررسید آنها به صورت میانگین به زیر ۲۴ درصد رسیده است. اگر چه در این مرحله بازار بدهی به عنوان رقیب برای سهام عمل میکند اما رونق این بازار میتواند مقدمهای بر رونق بورس تهران باشد. بورسان در گزارشی به بررسی زمان مناسب برای ورود به بورس تهران پرداخته است.
منبع : بورسان