پایگاه خبری و تحلیل بازار

Bazaar News Agency

شنبه ۱۶ فروردین ۱۴۰۴
- ۱:۳۵ ق٫ظ
cropped-image-11.png
ایرانبازار پول و بازار ارز و بانکبازار سرمایه

تورم به نفع یا به ضرر بورس؟

تورم در ادبیات اقتصادی به معنای رشد همه‌گیر، مداوم و نامنظم سطح عمومی قیمت کالاها و خدمات در یک دوره زمانی نسبت به دوره قبلی مشابه است.

چندسالی می‌شود که تورم در ایران به بالاترین نقطه خود رسیده که این موضوع دلایل مختلفی دارد؛ مسئله کنونی علت افزایش تورم نیست بلکه بررسی ابعاد آن است. تورم باعث شده که زندگی سخت‌تر شود و مردم به جای سرمایه‌گذاری به دنبال تامین معاش روزانه خود باشند.

با وجود این شرایط در کشور، مرکز آمار ایران اعلام کرد، تورم نقطه به نقطه تیر ماه ١۴٠٢، در مقایسه با ماه قبل، ٣,٢ واحد درصد کاهش یافته است.

به هر ترتیب در شرایط تورمی اگر کسی سرمایه یا پس‌اندازی داشته باشد، باید سرمایه یا پس‌انداز خود را در بازاری مولد سرمایه‌گذاری کند تا همگام با تورم سود کسب کند. یکی از بازارهایی که می توان در آن همگام با تورم کسب درآمد کرد و به نوعی این بازار سپر تورم باشد، بورس است. سرمایه‌گذاری در بورس در میان مدت و بلندمدت م یتواند سود خوبی به سرمایه‌گذاران خود بدهد. یک کارشناس بازار سرمایه در خصوص تاثیر تورم روی بورس به نبض بورس توضیح داد.

تورم به نفع یا به ضرر بورس؟

فردین آقابزرگی، کارشناس بازار سرمایه درخصوص تورم گفت: تورم جزو لاینفک یک ساختار اقتصادی ناسالم و معیوب است. منشا اصلی تورم در یک اقتصاد متغیرهای کلان اقتصادی از جمله افزایش نامتعادل حجم نقدینگی در مقابل رشد اقتصادی و درصد رشد نقدینگی در مقابل رشد اقتصادی است.

وی ادامه داد: با افزایش عوامل مطرح شده وضعیت اقتصادی را در جهت منفی وخیم می‌کند که حتی سایر بازارها شدیدا تحت تاثیر منفی قرار می‌دهد.

این کارشناس بازارسرمایه توضیح داد: سیاست‌گذاری اقتصادی در کشورهای همچون ایران که به صورت قیمت‌گذاری دستوری، حکمرانی مطلق دولت، افزایش فزاینده هزینه‌های دولت پیامدی به اسم تورم و نا ترازی دارد. در چنین شرایطی انتظارات تورمی باعث می‌شود مردم به این فکر بیفتادند که نقدینگی خود را به یک دارایی باثبات یا مالی تبدیل کنند.

آقابزرگی تشریح کرد: کسانی که تجربه و دانش کافی را در خصوص بورس دارند مطمئن هستند که در شرایط تورمی بیشترین و بهترین بازدهی را در بازه زمانی بلند مدت کسب خواهند کرد.

به گفته وی طبیعتا در شرایط تورمی یکی از ساده‌ترین راه‌های تبدیل نقدینگی به دارایی بورس اوراق بهادار است.

وی گفت: تورم باعث می‌شود که برای پیشگیری و انتظارات تورمی سایر بازارها از جمله طلا، ارز و حتی مسکن تا حدود زیادی تحت تاثیر دستور و مدیریت (به شکل اقتصادی یا شکل غیر اقتصادی و امنیتی) قرار بگیرد، لذا گزینه پیش‌رو بورس است. زمانی که نقدینگی به سمت این بازار روانه می‌شود یک حالت علت و معمول ایجاد می‌شود که آیا تورم باعث شده بورس افزایش پیدا کنید یا برعکس؟

این کارشناس بازارسرمایه اظهار کرد: طی سال‌های ۹۴ و ۹۵ شاخص کل بورس تهران ۲۰۰ هزار واحد بود و اکنون در بدترین روزهای بورس، شاخص با محدوده دو میلیون واحدی نیز می‌رسد و حداقل ۱۰ برابر رشد را در یک بازه زمانی ۵ الی ۶ سال شاهد بوده‌ایم.

تورم به نفع بورس است یا خیر؟

آقابزرگی توضیح داد: تورم یک مقوله جداست و واکنش نقدینگی و سرمایه‌گذاران این است که برای پیشگیری از تداوم ریزش و کاهش ارزش نقدینگی، نقدینگی خود را به دارایی تبدیل کنند که مناسب‌ترین راه بورس است؛ چراکه با اندازه و حجم‌های کوچیک این قابلیت را دارد. برای نمونه اگر کسی با ۱۰۰ میلیون تومان نتواند یک آپارتمان خریداری کند ولی در بورس می‌تواند تبدیل به دارایی کند که ارزش آن حفظ شود.

وی تاکید کرد: در شرایط اقتصاد کشور ما که حکمرانی دولت و نظام دستوری حاکم است یکی از سپرهای تورم می‌تواند بازار سرمایه باشد. زیرا در نهایت بورس، متشکل از بازار اولیه و ثانویه است؛ بازار اولیه مستقیم به تولید مربوط است و ورود نقدینگی به این بازار برخلاف سوداگری و سفته‌بازی در سایر بازارها مولد محسوب می‌شود.

این کارشناس بازار سرمایه در نهایت گفت: بازار سرمایه همانند سایر بازارها خود را با شرایط اقتصادی کشور تطبیق می‌دهد که چناچه شرایط تورمی باشد قاعدتا بورس هم متأثر می‌شود.

 

منبع: نبض بورس

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن