تحلیل بنیادی سهام غکورش/ بیش از ۸ هزار میلیارد تومان فروش در شش ماه

غکوروش، شرکت صنعت غذایی کورش که یکی از زیر مجموعه های هلدینگ گلرنگ به حساب می آید در سال جاری به دلیل رشد بالای نرخ فروش روغن های خوراکی، افزایش ۱۴۴ درصدی را در فروش شش ماهه امسال به نسبت مدت مشابه در سال قبل داشته است. با وجود رشد بالای فروش و درآمدزایی چشمگیر غکورش احتمال رشد سودآوری این مجموعه در صورت های مالی شش ماهه به دلیل افزایش قیمت مواد اولیه این صنعت کاهش یافته است.
نماد غکورش از صنعت محصولات غذایی با انتشار گزارش عملکرد شهریور ماه خود بار دیگر نظر فعالان بازار را به خود جلب کرد. شرکت صنعت غذایی کورش، بزرگترین تولیدکننده روغن مایع خوراکی خانوارها است که محصولات خود را با ۴ برند اویلا، فامیلا، کیمبال و سانتین روانه بازار مصرف می کند. عمده فروش شرکت از طریق شرکتهای پخش مجموعه گلرنگ پخش صورت میگیرد. تمرکز شرکت روی تولید محصولات سلامت محور بوده و به همین دلیل ۹۰ درصد از سبد محصولات این شرکت را روغنهای خوراکی مایع و ۱۰ درصد را روغنهای خوراکی نیمه جامد تشکیل میدهد. سه شرکت اصلی تولیدکننده روغن خوراکی کشور در بورس تهران پذیرش شده اند که شامل شرکت صنعتی بهشهر با نماد غبشهر، مارگارین با نماد غمارگ و صنعت غذایی کورش با نماد غکورش هستند. بر اساس آمارهای موجود، تقریبا ۱۶ درصد از سهم بازار روغنهای خوراکی کشور در اختیار صنعت غذایی کورش است. این مجموعه در حال حاضر رتبه دوم بازار روغن خوراکی را در ایران به خود اختصاص داده است.
شرکت صنعت غذایی کورش همانند فروشگاه های زنجیره ای افق کورش و شرکت های متعدد دیگر از زیر مجموعه های هلدینگ گلرنگ به حساب می آید و مالکیت ۹۰ درصد سهام آن در اختیار شرکت گسترش صنایع بسته بندی کوروش بوده که خود زیر مجموعه این هلدینگ محسوب می شود. ارزش بازاری سهام غکورش در بورس تهران نزدیک به ۱۲ هزار میلیارد تومان می باشد و در بازار دوم بورس تهران معامله می شود. سهام غکورش از روز ۲۳ شهریور ماه به دلیل افشای اطلاعات با اهمیت که مربوط به توثیق سهام این شرکت به وسیله شرکت گسترش صنایع بسته بندی کوروش بوده است متوقف شده و هنوز بازگشایی نشده است.
افزایش ۱۴۴ درصدی فروش غکورش در سال جاری
شرکت صنعت غذایی کورش در سال جاری توانسته رشد قابل توجهی را در فروش ماهانه خود به ثبت برساند که تأثیرات زیادی بر تقاضای سهام غکورش گذاشته است. فروش غکورش در سال گذشته ۵.۹ هزار میلیارد تومان بود و متوسط فروش ماهانه این شرکت در سال قبل به ۴۹۳ میلیارد تومان در ماه رسید. در شش ماهه گذشته از سال ۱۴۰۱ غکورش توانسته است ۸ هزار و ۳۱۴ میلیارد تومان فروش داشته باشد که حتی از مجموع فروش سال گذشته این شرکت نیز بیشتر است. فروش ۸.۳ هزار میلیارد تومانی نیم سال ۱۴۰۱ در مقایسه با فروش مدت مشابه در سال قبل که ۳.۴ هزار میلیارد تومان بود رشد ۱۴۴ درصدی داشت و متوسط فروش ماهانه را در سال جاری به هزار و ۳۸۶ میلیارد تومان در ماه رسانده است. در مقایسه ماه به ماه نیز شاهد هستیم که بیشترین فروش را در ۱۸ ماه اخیر، خرداد ماه امسال با ۲ هزار و ۳۸۵ میلیارد تومان فروش و رشد ۳۲۵ درصدی به نسبت مدت مشابه در سال قبل داشته است.
با بررسی نرخ فروش روغن خوراکی این شرکت از ابتدای ۱۴۰۰ می بینیم که دلیل اصلی افزایش چشمگیر فروش ماهانه، مربوط به رشد قیمت روغن در سال جاری است. خرداد و تیر ماه امسال که فروش ماهانه غکورش رکورد زد، قیمت روغن خوراکی این شرکت نیز در قله قرار داشت و بیش از ۳۸۰ درصد بالا تر از نرخ ماه مشابه در سال قبل بود. متوسط نرخ فروش روغن خوراکی صنعت غذایی کوروش در سال قبل ۱۵.۲ میلیون تومان به ازای هر تن بود اما در شش ماه سال جاری متوسط نرخ فروش روغن خوراکی با افزایش ۲۹۰ درصدی به ۵۹.۲ میلیون تومان به ازای هر تن رسیده است.
عملکرد مالی شرکت صنعت غذایی کورش در فصل بهار
بهار امسال با وجود رشد بالایی که برای فروش غکورش به همراه آورد با افزایش شدید بهای تمام شده محصولات فروش رفته، سودآوری این شرکت را تکانی نداد. درآمد های عملیاتی غکورش در سه ماهه ابتدایی سال گذشته هزار و ۴۵۷ میلیارد تومان بود که در بهار امسال با رشد ۱۳۹ درصدی به ۳ هزار و ۴۸۷ میلیارد تومان رسید. بهای تمام شده درآمد های عملیاتی نیز در بهار امسال با رشد ۱۹۱ درصدی به نسبت بهار ۱۴۰۰ همراه بود که در کنار رشد هزینه های عملیاتی و مالی باعث شد سود خالص فصلی غکورش تفاوت چندانی با سال قبل نداشته باشد و تنها دو درصد افزایش یابد. در واقع می توان گفت که شرکت های تولید کننده روغن خوراکی بیش از اینکه به وسیله افزایش نرخ فروش محصولات خود سود کنند، به واسطه رشد قیمت مواد اولیه خود زیان می بینند.
منبع: اکوایران