تحلیل بازارهای مالی داخلی و خارجی چهارشنبه ۲۳خرداد ۱۴۰۳
در این گزارش به تحلیل بازارهای مالی داخلی و جهانی و دلیل نوسانات آنها پرداخته شده است.
قیمت دلار با نوسانات محدود کاهشی روز چهارشنبه در ۵۸۹۰۰ هزار تومان به معاملات خود پایان داد. بررسی رفتار دلار در آستانه انتخابات ایران در ادوار مختلف ریاست جمهوری نشان میدهد که دلار تهران پیشاز انتخابات در شرایط رکودی بوده است. نگاه بازار ارز به نتیجه انتخابات ریاستجمهوری است؛ اینکه چه کسی با چه دیدگاه اقتصادی رئیس جمهور آینده ایران شود برای بازار ارز و سرمایه اهمیت دارد.
بخشی از این دیدگاه نوع ریلگذاری در سیاست پولی و مالی را نشان میدهد. در حال حاضر، سیاست بانک مرکزی برای کنترل تورم و نرخ دلار انقباضی است. دولت هم به همین منظور مخارج خود را بیشتر کنترل میکند. اما اثرات سیاستهای انقباضی در صورت توقف رشد درآمدهای نفتی بروز خواهد کرد.
بازار رمزارزها قرمز پوش بودند به طوری که قیمت بیت کوین امروز پس از انتشار دادههای تورمی آمریکا کاهش یافت و در ۶۹ هزار دلار معامله شد. انتشار دادههای مربوط به شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) در آمریکا نشان میدهد که تورم در ماه می بدون تغییر در سطح ۰.۳ درصد باقی مانده است. در این میان، تورم اصلی CPI (بدون احتساب قیمت مواد غذایی و انرژی) از ۰.۳ درصد در ماه قبل به ۰.۲ درصد در ماه می کاهش یافته است. همچنین، میزان تورم اصلی سالانه از ۳.۶ درصد در آوریل به ۳.۴ درصد در ماه می کاهش پیدا کرده است.
به نظر میرسد که این موضوع باعث افزایش اعتماد سرمایهگذاران شده است، به خصوص پس از دادههای قوی اشتغال در آمریکا که بر ریسکپذیری سرمایهگذاران تأثیر گذاشته بود.
بورس روز چهارشنبه در حالی بسته شد که شاخصهای کل و هموزن دوباره نزولی شدند. به نظر میرسد بازار سهام فعلاً در فاز انتظار برای عملیاتی شدن وعدههاست. در عین حال، طی روزهای گذشته اظهارات کاندیداهای ریاستجمهوری نیز امید چندانی به فعالان بورس نداده است.
تراز پول حقیقی در سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی امروز هم منفی بود و به ۴۴۶ میلیارد تومان رسید.
گفتنی است صندوقهای درآمد ثابت هم خروج ۷۰ میلیارد تومان پول حقیقی را ثبت کردند. حجم معاملات خرد سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی امروز به ۶.۳ میلیارد برگه سهم کاهش یافت و ارزش معاملات این بخش نیز دو هزار و ۷۱۸ میلیارد تومان شد.
قیمت طلا در حدود سطح ۲۳۰۰ دلار برای دومین روز پیاپی باقی مانده است. اما افزایش نسبی قیمت طلا در شرایطی که تاجران منتظر انتشار آمار مربوط به تورم قیمت مصرفکننده در آمریکا و همچنین نتیجه جلسه کمیته بازار آزاد فدرال این کشور هستند بیثبات است. این اطلاعات سرنخهای جدیدی در مورد زمان کاهش نرخ بهره فدرال رزرو آمریکا ارائه خواهد داد.
پایین آمدن احتمال کاهش زود هنگام نرخ بهره فدرال رزرو آمریکا در ماه سپتامبر و همچنین تصمیم چین برای توقف خرید طلا از موانع افزایش قیمت این فلز گرانبها هستند.
ارزش دلار هم با ادامه سیاستهای سختگیرانه فدرال رزرو افزایش خواهد داشت، شاخص دلار در حال حاضر نزدیک به رکورد یک ماهه آن قرار دارد. به نظر میرسد گزارش بهتر از حد انتظار بازار کار آمریکا و ادامه تورم بالا در این کشور همچنان نرخ بهره فدرال رزرو را در سطح بالا نگه خواهد داشت که به ضرر طلا خواهد.
از طرف دیگر بیثباتیهای سیاسی در اروپا و ادامه تنشهای ژئوپلیتیکی مورد توجه معامله گران قرار گرفته است.
امیدواری اداره اطلاعات انرژی آمریکا و اوپک نسبت به بهبود تقاضای جهانی برای نفت قیمت آن را چهارشنبه افزایش داده است.
اداره اطلاعات انرژی آمریکایی پیشبینی خود از رشد تقاضای جهانی برای نفت در سال جاری میلادی را تا ۱.۱۰ میلیون بشکه در روز افزایش داده، در حالی که قبلاً ۹۰۰ هزار بشکه در روز تخمین زده شده بود. سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) هم پیشبینی خود از تقاضای بالا را با توجه به انتظار افزایش سفرها و گردشگری در نیمه دوم ۲۰۲۴ حفظ کرده است.