در این گزارش به تحلیل بازارهای مالی و دلایل نوسانات و عملکرد بازارها مالی پرداخته شده است.
? بازار رمز ارزها در روز دوشنبه به رنگ سبز در آمدند و بیت کوین به ۲۰ هزار دلار افزایش یافت.
این در حالی است که نادیده گرفتن روایت اقتصاد کلان با توجه به تاثیری که در بازار رمزارزها دارند، دشوار است. با توجه به تلاش فدرال رزرو برای مهار تورم با افزایش نرخ بهره و کاهش حجم ترازنامه ۸ تریلیون دلاری خود، داراییهای ریسکی از جمله رمزارزها، همچنان تحت فشار قرار خواهند گرفت. با افزایش نرخ بهره نگه داشتن دلار آمریکا به دلیل افزایش بازده، جذابتر میشود.
به عقیده جو دی پاسکوال، مدیر عامل صندوق ارزهای دیجیتال BitBull Capital: بیت کوین به دلیل شرایط کلان اقتصادی تحت فشار باقی ماند و ما معتقدیم که زیر ۲۰ هزار دلار فرصت انباشت قوی برای افقهای میان مدت تا بلندمدت است.
? شاخص کل بورس تهران در معاملات روز دوشنبه ۶۲۶۲ هزار واحد افزایش یافت و به ۱ میلیون و ۳۳۴ هزار واحد رسید. شاخص هم وزن نیز ۰.۳۹ درصد افزایش یافت.
برخی از کارشناسان در چند روز اخیر عقیده داشتند که اعتراضات مردم عامل اصلی ریزش بورس است. اما اینطور نیست و از سال ۱۳۹۹ روند بورس نزولی بوده و این روزها تنها به واسطه معاملات حقیقیها شاخص کل تنها چند صدم درصد افت کرده و مابقی نزول بازار مربوط روند واقعی بازار سرمایه است.
ارزش خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار برای هفتمین روز متوالی منفی شد و ۱۲۳ میلیارد تومان پول حقیقی از بورس خارج شد.
ارزش معاملات کل بازار سهام به رقم ۱۳۸ هزار و ۲۸۲ میلیارد تومان افزایش یافت. ارزش معاملات خرد سهام با کاهش ۲۰ درصدی نسبت به روز کاری قبل به رقم ۲ هزار و ۹۴ میلیارد تومان رسید.
نمادهای فارس، خودرو و فولاد بیشترین تأثیر را در رشد شاخص کل بورس داشتند.
? قیمت دلار در معاملات روز گذشته در جا زد و در ۳۱۶۸۰ تومان ماند. معامله گران معتقدند بودند تعطیلات رسمی روزهای اخیر بر روند قیمت دلار در تهران اثر گذاشته و همین امر بازار دلار را با کمبود تقاضا روبرو کرده و از سوی دیگر اثر اعتراضات خیابانی در مرکز تهران موجب شده بازیگران ارزی ریسک نکنند و فعلا در خرید و فروش ها صبر کنند.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی پس از دیدار با رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان که به وین سفر کرده است، اعلام کرد که گفتوگوها با ایران در خصوص شفافسازی مسائل باقیمانده پادمانی از سرگرفته شد. گروسی دوشنبه در نشست کنفرانس عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادعا کرد: راستیآزمایی و نظارت آژانس بر تعهدات مرتبط هستهای ایران تحت برجام، بهطور جدی تحت تأثیر تصمیم ایران برای توقف اجرای این تعهدات، از جمله پروتکل الحاقی قرار گرفته است.
? قیمت فلزات گرانبها در روز دوشنبه پس از افزایش بازدهی اوراق بهادار خزانه داری ایالات متحده به بالاترین سطح چند ساله در سراسر جهان کاهش یافت. اگرچه طلا معمولا به عنوان یک دارایی امن تلقی می شود، اما وضعیت غیربازده فلز زرد می تواند به تقاضا برای آن در یک محیط طولانی مدت و با نرخ بهره بالا که به نظر می رسد بازارها انتظار دارند، آسیب برساند.
هر اونس طلا با ۱ درصد کاهش به ۱۶۲۷ دلار رسید. نقره در همان زمان با ۲.۲۸ درصد کاهش به ۱۸.۴۵ دلار رسید.
پلاتین با ۰.۳۳ درصد کاهش به ۸۵۶،۷۸ دلار رسید. پالادیوم همزمان با ۰.۴۷ درصد کاهش به ۲۰۵۵ دلار رسید.
با عبور از جلسه فدرال رزرو و در صورت چشمپوشی از احتمال تشدید تنشها بین روسیه و اوکراین، هفته نسبتا آرامی در پیش خواهیم داشت. این هفته گزارش تورمی PCE منتشر خواهد که بعید است در چشمانداز اقدامات فدرال رزرو تغییری ایجاد کند اما سخنرانی اعضا بعد از مدتی طولانی میتواند برای بازار جذاب باشد.
? شاخص دلار آمریکا در معاملات روز دوشنبه در ۱۱۳ دلار بالاترین سطح ۲۲ ساله خود باقی ماند. این در حالی است که بازدهی اوراق ۱۰ ساله خزانه داری ایالات متحده برای اولین بار از آوریل ۲۰۱۰ برای مدت کوتاهی از مرز ۳.۸ درصد عبور کرد، زیرا انتظارات در مورد نرخ های بهره بالاتر برای مهار تورم بسیار بالا همچنان اشتها را برای بدهی های دولت کاهش می دهد.
فدرال رزرو برای سومین جلسه متوالی در ماه سپتامبر نرخ بهره را به محدوده هدف ۳٪ تا ۳.۲۵ افزایش داده است و بازارهای پول اکنون در ماه نوامبر ۷۵ واحد افزایش قیمت دارند. سیاست گذاران همچنین چشم انداز خود را برای رشد اقتصادی سال ۲۰۲۲ کاهش دادند و انتظار داشتند تنها ۰.۲ درصد افزایش تولید ناخالص داخلی داشته باشند که از ۱.۷ درصد در ژوئن کمتر است.
? بهای نفت برنت روز دوشنبه به دلیل نگرانی ها در مورد اختلالات بیشتر در عرضه، به ویژه اختلالات روسیه در بحبوحه ممنوعیت قریب الوقوع اتحادیه اروپا بر نفت خام، و گمانه زنی ها مبنی بر اینکه اوپک می تواند بیشتر در بازار مداخله کند، در ۸۴ دلار در هر بشکه معامله شد. اوپک و متحدان آن، از جمله روسیه، در اوایل ماه جاری یک کاهش اندک عرضه را اعلام کردند و متعهد شدند در صورت تداوم نوسانات بازار، اقدامات بیشتری انجام دهند. با این حال، نگرانیها از این که یک انقباض تهاجمی از سوی بانکهای مرکزی بزرگ در سراسر جهان رشد جهانی را از مسیر خود خارج کرده و تقاضای انرژی را کاهش دهد، افزایش یافت. علاوه بر این، دلار قویتر بر بازارهای انرژی فشار آورده و کالاهای با قیمت دلار را برای خریدارانی که ارزهای دیگر دارند گرانتر کرده است.
? سهام ایالات متحده در یک جلسه پرنوسان دیگر در روز دوشنبه بین سود و زیان در نوسان بودند، زیرا سیگنال هایی مبنی بر اینکه تورم در حال تثبیت بیشتر در اقتصاد است، راه را برای افزایش بیشتر نرخ بهره هموار کرد. فدرال رزرو مجدداً بر تعهد خود برای کاهش تورم به هدف ۲ درصدی خود حتی در صورت خطر رکود تاکید کرده است و گمانه زنی های بازار مبنی بر اینکه بانک مرکزی به سمت کاهش نرخ ها حرکت می کند، ادامه دارد.
بازارهای پول شاهد افزایش نرخها تا ۴.۶ درصد در سال ۲۰۲۳ بدون کاهش نرخ تا سال ۲۰۲۴ هستند.