تحلیل بازارهای مالی داخلی و جهانی دوشنبه ۱۱ مهر ۱۴۰۱

در این گزارش به تحلیل بازارهای مالی و دلایل نوسانات و عملکرد بازارها مالی پرداخته شده است.
? قیمت دلار روز گذشته تا ۳۳ هزار و ۴۰۰ هزار تومان افزایش یافت. بازارساز با برجسته کردن اخبار آزادسازی ارزهای بلوکه شده به دنبال کنترل نرخ ارز است.صالح آبادی، رئیسکل بانک مرکزیامروز در اینباره گفت:پیشرفتهای خوبی در زمینه آزادسازی پولهای بلوکه شده ایران در خارج کشور انجام شده است.صالح آبادی بار دیگر وعده داده بازار ارز را متعادل میکنیم و دلارهای آزاد شده متعلق به بانک مرکزی است.
از سوی دیگر ناصر کنعانی در نشست خبری گفت: آزادی نمازی با آزادسازی پولهای بلوکه ارتباطی ندارد. علی واعظ در رابطه با آزادسازی منابع بلوکه شده در توئیتر مدعی شد تا تمام زندانیان با تابعیت آمریکایی در ایران آزاد نشوند، اخبار این چنینیصحت ندارند.
? در معاملات روز دوشنبه شاخص کل بورس نسبت به روز کاری قبل ۳ هزار واحد افت کرد و به رقم یک میلیون و ۳۱۸ هزار واحد رسید.
شاخص هم وزن بورس نیز بیش از ۹۰۰ واحد افت کرد.
ارزش معاملات کل بازار سهام به رقم ۱۳۹ هزار و ۸۵۷ میلیارد تومان افزایش یافت. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه ۱۳۶ هزار و ۴۶۵ میلیارد تومان بود که ۹۸ درصد از ارزش کل معاملات بازار سرمایه را تشکیل میدهد.
ارزش معاملات خرد سهام با کاهش ۱۸ درصدی نسبت به روز کاری قبل به رقم هزار و ۸۷۶ میلیارد تومان رسید که کمترین رقم در دو ماه اخیر است.
نمادهای میدکو، بفجر و کچاد بیشترین تأثیر را در افت شاخص کل بورس داشتند.
? قیمت طلا روز دوشنبه در حالی که ارزش دلار در حال افزایش است، به بالای ۱۶۶۶ دلار در هر اونس رسید، اگرچه ریسکهای نزولی همچنان وجود دارد زیرا انتظار میرود بانکهای مرکزی بزرگ به افزایش شدید نرخهای بهره برای مبارزه با تورم فزاینده ادامه دهند. مقامات فدرال رزرو ایالات متحده در رهبری این بسته، هفته گذشته بر لزوم حفظ نرخ های افزایش در سطوح محدود کننده در میان فشارهای تورمی مداوم، حتی در معرض خطر رشد آهسته تر و نوسانات بیشتر بازار تاکید کردند. همچنین انتظار میرود بانک مرکزی اروپا یک افزایش دیگر نرخها را افزایش دهد، زیرا تورم منطقه یورو از پیشبینیها فراتر رفت و به رکورد جدید ۱۰ درصدی در سپتامبر رسید. نرخ های بهره بالاتر هزینه فرصت نگهداری شمش های غیر بازده را افزایش می دهد و جذابیت آن را کاهش می دهد.
? شاخص دلار در روز دوشنبه بالای ۱۱۲ ثابت ماند زیرا سرمایه گذاران منتظر داده های تولیدی ایالات متحده و سخنرانی های مقامات فدرال رزرو برای بینش در مورد وضعیت بزرگترین اقتصاد جهان و راهنمایی چشم انداز نرخ ها بودند. داده های تولید Markit PMI و ISM برای ایالات متحده قرار است اواخر روز دوشنبه منتشر شود، در حالی که مقامات فدرال رزرو رافائل بوستیک و توماس بارکین قرار است سخنرانی های جداگانه ای داشته باشند. دلار در طول سال به طور پیوسته افزایش یافته است زیرا بانک مرکزی ایالات متحده به شدت نرخ های بهره را برای سرکوب تورم فزاینده افزایش داده است. فدرال رزرو همچنین پیش بینی کرد که نرخ بهره در سال آینده بدون کاهش تا سال ۲۰۲۴ به اوج خود ۴.۶ درصد خواهد رسید و هر چرخشی که بازارها در کوتاه مدت به آن امیدوار بودند را از بین برد. ترس از رکود جهانی و قدرت نسبی اقتصاد ایالات متحده نیز باعث افزایش تقاضای امن برای دلار در هزینه سایر دارایی ها شد.
? قیمت نفت خام در روز دوشنبه به روند صعودی خود ادامه داد زیرا نگرانی های عرضه در بازارهای جهانی پیش از نشست اوپک پلاس در هفته جاری هجوم آورد.
بر اساس گزارشهای اخیر، اوپک پلاس در حال بررسی کاهش میزان تولید کالا به میزان ۵۰۰ هزار تا ۱ میلیون بشکه در روز یا حدود ۱ درصد از کل تولید جهانی است که به عدم اطمینان عرضه دامن میزند.
انقباض پولی تهاجمی توسط اقتصادهای بزرگ مرکزی باعث ایجاد ترس در مورد کندی اقتصاد جهانی و کاهش تقاضای انرژی شده است. در عین حال افزایش ارزش دلار که کالاهای با قیمت دلار را برای خریداران خارجی گرانتر می کند، بر قیمت نفت نیز تاثیر گذاشته است.
? سهام آسیایی عمدتاً در روز دوشنبه سقوط کردند، زیرا جو ضعیف بازار در آغاز سه ماهه جدید در میان ترس از این که تورم بالا مداوم، باعث تقویت بیشتر سیاست پولی شود، خطر رکود را افزایش میدهد. و نیز قیمت نفت در اوایل روز دوشنبه پس از گزارشهایی مبنی بر اینکه اوپک پلاس در نظر دارد تولید خود را بیش از یک میلیون بشکه در روز کاهش دهد و فشارهای تورمی ناشی از کالاها را بالا نگه دارد، جهش کرد. سهام نیوزلند، استرالیا و هنگ کنگ همگی در محدوده منفی معامله شدند، در حالی که سهام ژاپن در معاملات اولیه افزایش یافت. در همین حال، بازارهای سرزمین اصلی چین و کره جنوبی برای تعطیلات مربوطه بسته بودند.