تحلیل بازارهای مالی داخلی و جهانی امروز جمعه ۲۲ مهر ۱۴۰۱

در این گزارش به تحلیل بازارهای مالی و دلایل نوسانات و عملکرد بازارها مالی پرداخته شده است.
? در نشست معاملاتی امروز رمزارزها مثبت شدند این در حالی است که روز گذشته پس از انتشار شاخص قیمت مصرف کننده آمریکا بیت کوین و اتریوم سقوط شدیدی را تجربه کردند، اما سپس افت خود را جبران کردند. شاخص قیمت مصرف کننده (CPI) آمریکا روز پنجشنبه منتشر شد و به نظر میرسید برای هر فردی که دیدگاه صعودی برای داراییهای ریسکی از جمله رمزارزها داشت، خبری بدی بود. تورم ماهانه ۰.۴٪ منتشر شد که بالاترین میزان در سه ماه گذشته و بالاتر از پیشبینیها بود. این افزایش ناشی از افزایش قیمت مسکن و غذا بود که تا حدودی با کاهش قیمت بنزین خنثی شدند.
? قیمت دلار امروز در معاملات بازار آزاد تقریبا ثابت بود و در ۳۲۹۰۰ هزار تومان به معاملات خود پایان داد، ادامه اعتراضات و از سوی دیگر، تعلیق مذاکرات برجام که انتظار میرود به دلیل پیش رو بودن انتخابات میاندورهای آمریکا تا اواسط آبان ادامه داشته باشد، به عنوان دلایل اصلی رشد نرخ ارز از سوی فعالان این بازار مطرح میشوند.
در جدیدترین اخبار این حوزه جان کربی، مقام کاخ سفید روز گذشته گفت آمریکا به اجرای توافق هستهای با ایران نزدیک نیست.
با وجود این، به نظر میرسد بازارساز نیز در بازار ارز فعال خواهد بود و اجازه سقفشکنی مجدد دلار را نمیدهد.
? قیمت طلا در روز جمعه با افت ۲۰ دلاری در ۱۶۴۳ دلار قرار گرفته است، زیرا گزارش تورم ایالات متحده بیش از حد انتظار افزایش یافته وافزایش نرخ فدرال رزرو در ماه آینده را تقویت کرد. داده های منتشر شده در روز پنجشنبه نشان داد که تورم ایالات متحده در ماه سپتامبر کمتر از حد انتظار کاهش یافت و به ۸.۲ درصد رسید و قیمت های پایه بدون احتساب قیمت انرژی و مواد غذایی به بالاترین حد خود در چهار دهه اخیر قرار گرفتند. در اوایل این هفته، سیاستگذاران ایالات متحده بار دیگر بر لزوم افزایش نرخ بهره به سطوح محدودکننده و حفظ آن تا کاهش تورم تاکید کردند، اگرچه برخی از مقامات کاهش سرعت افزایش را بر اساس آخرین نشست فدرال رزرو در نظر گرفتند. به دلیل موقعیت ضعیف آن در محیط افزایش نرخ های بهره، سرمایه گذاران همچنان از طلا دوری می کردند و دلار را به عنوان ذخیره ای امن برای ارزش در این دوران تورم فزاینده و افزایش نااطمینانی های اقتصادی انتخاب کردند.
? شاخص دلار در روز جمعه پس از افت شدید در جلسه قبل، بار دیگر بالاتر از ۱۱۳ باقی ماند، با بهبود احساسات ریسکی که باعث شد سهام های جهانی بالاتر روند، در حالی که سرمایه گذاران داده های داغ تورم ایالات متحده را ارزیابی کردند که احتمال افزایش بیشتر نرخ های بعدی فدرال رزرو را تقویت کرد. داده های منتشر شده در روز پنجشنبه نشان داد که تورم ایالات متحده در ماه سپتامبر کمتر از حد انتظار کاهش یافت.
بازارها در حال حاضر شرط بندی می کنند که فدرال رزرو چهارمین افزایش متوالی ۷۵ واحدی خود را در ماه نوامبر انجام دهد. دلار زیان های سنگینی را در برابر یورو و استرلینگ وارد کرد. در همین حال، علیرغم صحبتها در مورد مداخله بیشتر مقامات ژاپنی، ارزش دلار در برابر ین ثابت ماند.
? بهای نفت برنت در معاملات امروز ۲.۸۷ درصد کاهش یافت و در ۹۱ دلار در هر بشکه در حال معامله است. زیرا تحت فشار مجدد ناشی از کاهش چشمانداز تقاضا به دلیل افزایش تورم، تنگتر شدن شرایط مالی و افزایش خطرات رکود جهانی قرار گرفته است. اوایل این هفته، اوپک، وزارت انرژی ایالات متحده و آژانس بینالمللی انرژی همگی پیشبینیهای تقاضای جهانی نفت خود را در گزارشهای ماهانه خود کاهش دادند.
با تاکید بر کاهش تقاضا، دادههای رسمی نشان داد که ذخایر نفت خام آمریکا در هفته گذشته ۹.۹ میلیون بشکه افزایش یافت که بسیار بیشتر از انتظارات بازار برای افزایش ۱.۸ میلیون بشکهای بود، در حالی که ذخایر بنزین ۲ میلیون بشکه در مقابل برآوردهای کاهش ۱.۸ میلیون بشکهای افزایش یافت. تقاضای ناکافی در بزرگترین واردکننده نفت خام چین به دلیل چسبیدن به سیاست صفرکووید، بر قیمت نفت نیز تأثیر گذاشته است.
? هر سه شاخص اصلی سهام ایالات متحده در یک جلسه پرنوسان در روز جمعه منفی شدند و داو بیش از ۳۰۰ واحد از دست داد و S&P۵۰۰ و نزدک بیش از ۲ درصد کاهش یافتند.
در مرکز این فروش، گزارشی از دانشگاه میشیگان بود که نشان میداد انتظارات تورمی سال آینده ایالات متحده برای اولین بار در هفت ماه گذشته افزایش یافته است. چنین خوانشی فشار بیشتری بر فدرال رزرو وارد کرد تا به موضع خود در برابر رشد بی رویه قیمت پایبند بماند و نگرانی را در مورد رکود احتمالی افزایش داد. در سمت شرکتها، جی پی مورگان، بزرگترین بانک ایالات متحده از نظر دارایی، پس از گزارش نتایج سه ماهه سوم برای سود و درآمد که سرمایه گذاران را شگفت زده کرد، بیش از ۲ درصد رشد کرد.
ولز فارگو نیز پس از برآوردهای بالای درآمد، از برخی سودهای قوی برخوردار شد. از طرف دیگر، سهام مورگان استنلی و سیتی گروپ تحت فشار قرار گرفتند و هر دو بانک سود سه ماهه ای را کمتر از پیش بینی ها گزارش کردند.
? شاخص سهام شانگهای کامپوزیت امروز ۱.۸۴ درصد صعود کرد و به ۳۰۷۲ واحد رسید، زیرا سرمایه گذاران یک نرخ تورم داغ دیگر در ایالات متحده را مشاهده کردند. پس از اینکه بانک مرکزی این کشور در بحبوحه نبرد مداوم علیه کووید-۱۹ قول حمایت قوی تر از اقتصاد واقعی را داد، سهام چین نیز افزایش یافت. علاوه بر این، سرمایه گذاران اعداد تورم چین را که تا حد زیادی مطابق با انتظارات بود، ارزیابی کردند، در حالی که به داده های تجاری نگاه می کردند که می تواند وضعیت تقاضای خارجی و مصرف داخلی را روشن کند.