تحلیل بازارهای مالی داخلی و جهانی امروز سه شنبه ۸ اسفند ۱۴۰۱
در این گزارش به تحلیل بازارهای مالی داخلی و جهانی و دلیل نوسانات آنها پرداخته شده است.

قیمت دلار امروز با افزایش تقریبا ۵۰۰ تومانی به ۵۸۶۲۰ تومان رسید، این اسکناس طی هفته جاری رشد نزدیک به هزار تومانی داشته است. در چهارمین روز هفته اسکناس آمریکایی در پله دوم و سوم کانال هشتم کریدور ۵۰ هزار تومانی معامله شد.
بازار ارز روز سهشنبه شاهد رشد تقاضا همانند ۱۰ روز گذشته بود و به نظر میرسد ارزپاشی سیاستگذار نیز توان مهار رشد قیمت دلار را ندارد.
گفتنی است سید احسان خاندوزی وزیر اقتصاد، مدعی شده است که انتشار اوراق سپرده ۳۰ درصدی توانسته است در کنترل نوسانات بازار ارز موفق عمل کند. این در حالی است که دلار در سقف قیمتی خود طی سه هفته اخیر قرار گرفته و به نظر میرسد این اقدام نه تنها نتوانسته قیمت دلار را مهار کند، بلکه دولت موظف است در موعد مقرر با احتساب سایر هزینهها سود حدود ۳۵ درصدی به سپردهها پرداخت کند.
بازار رمزارزها امروز نیز سبز پوش بودند بیت کوین با رشد ۶ درصدی در ۵۷۱۷۹ هزار دلار معاملهدمیشود. کارشناسان میگویند چراغ سبز ماه گذشته مقامات آمریکایی به فعال شدن بیتکوین در صندوقهای قابل معامله در بورس (ETF) یک عامل مهم در صعود قیمت این رمزارز به بالاترین سطح طی حدود دو سال اخیر بوده است. پیشتر شرکت سرمایهگذاری «مایکرواستراتژی»، بزرگترین شرکت تجاری دارای رمزارزهای دیجیتال، نیز اعلام کرده بود اخیرا ۳ هزار بیتکوین به ارزش تقریبی ۱۵۵ میلیون دلار خریداری کرده است. خبری که میتواند در افزایش ارزش بیتکوین نقش داشته باشد.
ارزش معاملات روز جاری در بازار بورس اوراق بهادار تهران در حوالی ۳ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومانی قرار گرفت و بازار با افت ۴۰۰۰ هزار واحدی شاخص کل کار را تمام کرد.
تاپیکو ، سدشت و شپنا نمادهایی بودند که بیشترین افت را به شاخص کل وارد کردند. ارزش معاملاتی گروه خودرویی که اکثر اوقات بیشترین ارزش معاملاتی را به خود می گرفت در روز جاری رقمی برابر با ۱۸۱ میلیارد تومان بود که خود نشان از بیرقمی در ارزش معاملات است.
بهای نفت برنت امردز ۱.۲۴ درصد افزایش یافت زیرا مختل شدن تجارت نفت همچنان بر نگرانی در مورد عرضه میافزاید. حمله یمن به کشتیهای عازم فلسطین اشغالی در دریای سرخ همچنان ادامه دارد. درست است که جنگ حماس و رژیم صهیونیستی عملاً عرضه نفت را محدود نکرده، اما هزینه کشتیرانی و زمان آن را افزایش داده و باعث شده بشکههای نفت مدت طولانیتری روی آب بمانند. در این بین، رئیس بانک فدرال رزرو کانزاس سیتی آمریکا هم در روز دوشنبه در یک سخنرانی گفت مانند همکاران خود موافق به تعویق افتادن کاهش نرخ بهره است. بالا بودن نرخ بهره رشد اقتصاد را کند کرده و تقاضا برای نفت را پایین میآورد.
کاهش شاخص دلار و افزایش تقاضا برای طلا به عنوان یک پشتوانه ایمن به دنبال شدت گرفتن تنشها در خاورمیانه قیمت این فلز گرانبها را افزایش داده است.
با وجود اینکه نرخ بهره بانک مرکزی آمریکا همچنان بالاست و دورنمای کاهش آن تا تابستان به تعویق افتاده، اما قیمت طلا به خاطر خرید بالای بانکهای مرکزی و افزایش جریان تجارت آن به عنوان یک سرمایهگذاری ایمن بالا رفته است.
اما موانعی بر سر راه افزایش قیمت این فلز گرانبها وجود دارد. اول اظهار نظرهای مقامات فدرال رزرو آمریکا در مورد نرخ بهره است که باعث شده بازارها انتظار تنها ۲۰ درصد کاهش آن را در ماه مه داشته باشند. و دوم افزایش تقاضا برای صندوقهای قابل معامله در بورس بیت کوین است که سرمایه سرمایهگذاران را از صندوقهای طلا دور میکند.
شاخص دلار هم در اولین ساعت معاملات پایین آمد که خرید طلا را برای دارندگان سایر ارزهای دنیا ارزانتر میکند.
از طرف دیگر، مقامات بانک مرکزی اروپا هم تمایلی به پایین آوردن نرخ بهره ندارند. افزایش نرخ بهره هزینه نگهداری طلا به عنوان یک سرمایه غیر سودده را بالا برده و تمایل برای خرید آن را کاهش میدهد.