تحلیل بازارهای مالی داخلی و جهانی امروز سه شنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۲
در این گزارش به تحلیل بازارهای مالی داخلی و جهانی و دلیل نوسانات آنها پرداخته شده است.

قیمت دلار امروز در بازار آزاد به ۵۰۳۵۰ هزار تومان رسید، یکی از خبرهای که امروز توجه معاملهگران ارزی را به خود جلب کرده بود درباره با جلسه علنی مجلس شورای اسلامی در رابطه با کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۳ بود. به عبارت دیگر بحث بودجه همیشه برای معاملهگران ارزی مهم بوده است. هفت روز پیش بود (سهشنبه ۱۴ آذر) که سید ابراهیم رئیسی، سکاندار دولت سیزدهم به بهارستان رفت و سند بودجه سال آینده را نمایندگان تحویل داد. حال امروز ۲۱ آذر نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی با اکثریت آرا با کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ مخالفت کردند.
سازمان انرژی اتمی درباره مسائل پادمانی هم از نگاه معاملهگران دور نماند. اسلامی گفته هیچ بازرسی را اخراج نکردیم؛ بلکه اعتبارنامه آنها را لغو کردیم و آژانس در خصوص دو مکان گفته است که دیگر سؤالی ندارم. صحبتهای اسلامی در حالی است که پیشازاین رافائل گروسی مدعی شده بود ایران مانع ورود بازرسان آژانس به ایران شده است. این خبر ازآنجهت برای دلار مهم است که وجود هر نوع تنش بین ایران و آژانس میتواند جهت قیمتها در بازار ارز را تغییر دهد.
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در جریان معاملات روز جاری با افت ۱۲۹۳ واحدی کار خود را به پایان برد. البته که این افت و خیزهای برای شاخص نوسانات جزیی هم محسوب نمیشود. با این حال نیمه دوم نیمه عقب نشینی خریداران در بازار بورس تهران بود. گروه انبوه سازی و مستغلات برای دومین روز پیاپی مورد استقبال خریداران قرار گرفت و تعداد نمادهای مثبت در این گروه از سایر گروهها بیشتر بود.
در بازار روز جاری گروه سرمایه گذاری آتیه دماوند بلوک ۳۰ درصدی نماد شیران را آگهی کرد و همین موضوع باعث شد تا نیم ساعت ابتدایی بازار توجه ویژه ای به این نماد شود و ارزش معالاتی خوبی را رقم بزند. این نماد توانست در پایان روز معاملاتی حدود ۹۰ میلیارد تومان خالص ورود پول حقیقیها را به خود جلب کند.
بازار رمزارزها امروز در دامنه مثبت معامله شدند، به طوری که بیت کوین با رشد ۱.۳۲ درصدی در ۴۱۱۵۰ هزار دلار معامله میشود، نشست کمیته این در حالی است که بازار آزاد فدرال (FOMC) و تجدید نظر گوگل در دستورالعملهای تبلیغاتی، عوامل کلیدی شکلدهنده مسیر قیمتی بیت کوین هستند. با نزدیک شدن به نشست FOMC که برای ۱۳ دسامبر ۲۰۲۳ برنامهریزی شده، بازار شاهد گمانهزنیهای فراوانی است. جیم گرنت، کارشناس مالی، پیشبینی میکند که دورهای طولانی از نرخهای بهره بالا پس از این نشست را شاهد خواهیم بود.
نرخ فدرال فاندز در حدود ۵.۲۵ درصد تا ۵.۵۰ درصد قرار دارد، این نرخ برای عملیات بانکی و سیاست بانک مرکزی حیاتی است و در حال حاضر در بالاترین سطح خود طی ۲۲ سال اخیر قرار دارد.
در حالی که سرمایهگذاران در آستانه اعلام نرخ تورم و تصمیمات بانکهای مرکزی بزرگ آمریکا در هفته جاری محتاطانه عمل کردند، طلا روز سهشنبه پس از دو دوره کاهش متوالی به زیر ۱۹۸۰ دلار در هر اونس رسید. داده های تورم مصرف کننده ایالات متحده اواخر روز سه شنبه منتشر خواهد شد و ارقام تورم تولید کننده ایالات متحده در روز چهارشنبه منتشر خواهد شد. در همین حال، فدرال رزرو، بانک مرکزی اروپا و بانک انگلستان، از جمله، در اواخر این هفته در مورد سیاست پولی تصمیم خواهند گرفت، جایی که انتظار می رود شرط بندی برای کاهش نرخ در اوایل سال آینده را به چالش بکشند.
شاخص دلار در روز سهشنبه ۰.۲۳ درصد کاهش یافت، زیرا معاملهگران برای یک قرائت کلیدی تورم در ایالات متحده آماده میشوند که میتواند بر مسیر نرخهای بهره تأثیر بگذارد.
فدرال رزرو احتمالا انتظارات کاهش نرخ را به چالش می کشد زیرا بازار کار در حال نشان دادن انعطاف پذیری بیشتری در برابر نرخ های بهره بالا است، حتی با ادامه کاهش فشارهای تورمی. نظرسنجی فدرال رزرو نیویورک نشان داد که مصرف کنندگان ایالات متحده انتظار دارند تورم طی ۱۲ ماه آینده در بحبوحه پیش بینی های افزایش قیمت بنزین و اجاره کاهش یابد. بازارها همچنین منتظر تصمیمات سیاستی سایر بانک های مرکزی بزرگ این هفته از جمله بانک مرکزی اروپا و بانک انگلستان هستند.
قیمت نفت برنت در روز سهشنبه بیش از ۴ درصد سقوط کرد زیرا معاملهگران آخرین دادههای تورم ایالات متحده منتشر شده توسط اداره آمار کار (BLS) را هضم کردند، که نشان میدهد شاخص قیمت مصرف کننده (CPI) در ماه نوامبر ۳.۱ درصد در مقایسه با نرخ تورم افزایش یافته است. علاوه بر این، سرمایه گذاران اعلامیه آرامکوی سعودی در مورد خرید ۴۰ درصد از سهام شرکت انرژی گاز اند اویل پاکستان با مسئولیت محدود را ارزیابی کردند.