تحلیل بازارهای مالی داخلی و جهانی امروز دوشنبه ۱۴ فروردین ۱۴۰۲
در این گزارش به تحلیل بازارهای مالی و دلایل نوسانات و عملکرد بازارها مالی پرداخته شده است.
? در اولین روز معاملات بعد از سیزده بازار ارز کاهشی بود به طوری که در بازار آزاد با کاهش حدود ۲ هزار تومانی در ۵۱۳۰۰ هزار تومان به معاملات خود پایان داد. برخی از معامله گران معتقدند نرخ دلار در حال اصلاح شدن است. در روزهای انتهایی هفته، خبری در مورد همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی منتشر شد و این موضوع نیز موجب شد که کمی فروشندگان بیشتری در بازار پشت خطی فعال شوند.
? شاخص کل بورس تهران امروز با رشد ۱۱۲۳۹ هزار واحدی به ارتفاع ۲ میلیون و ۸۹ هزار واحد رسید، شاخص هم وزن نیز ۱.۳۲ درصد افزایش یافت. پس از ۸ روز معاملاتی متوالی خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار سهام منفی شد و ۱۱۴ میلیارد تومان پول حقیقی از بازار خارج شد. امروز ارزش معاملات کل بازار سهام به ۶۵ هزار و ۶۵ میلیارد تومان رسید. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه ۴۶ هزار و ۴۸۰ میلیارد تومان بود که ۷۱ درصد از ارزش کل معاملات بازار را در این روز شامل میشود. ارزش معاملات خرد نیز با افزایش ۵ درصدی به نسبت روز معاملاتی قبل به رقم ۱۳ هزار و ۶۸۰ میلیارد تومان رسید که بیشترین رقم در یک سال اخیر است. نمادهای فارس، فولاد و فملی بیشترین تاثیر را بر شاخص کل داشتند.
? بازار رمزارزها امروز متعادل بودند، سرمایهگذاران رویدادهای اخیر؛ شکست بانکها، تورم و اقدامات نظارتی متمرکز بر رمزارزها را که میتوانند قیمتها را بالاتر یا پایینتر بکشند، ارزیابی کردند. بیت کوین اخیرا در محدوده ۲۸۰۴۵ معامله میشود. جو دی پاسکوال، مدیرعامل BitBull Capital عقیده دارد: بیت کوین در طول یک هفته گذشته یا بیشتر تاب آور بوده که منجر به بهبود کلی در سنتیمنت بازار شده است. اما او همچنین عدم اطمینان در مورد مسیر بیت کوین را منعکس کرد و گفت: محدوده ۳۲ تا ۳۶ هزار دلار، یک منطقه مورد علاقه در مسیر صعودی، در حالی که ۱۸ تا ۲۰ هزار دلار یک محدوده قوی در مسیر نزولی خواهند بود.
? روز گذشته اوپک اعلام کرد تولیدات خود را ۱ میلیون بشکه در روز کاهش میدهد. این خبر روز یکشنبه مانند یک بمب عمل کرد. نفت برنت با رشد ۶ درصدی از مرز ۸۴ دلار در هر بشکه عبور کرد. این کارتل رسما خواهان ثبات قیمت در بازارهای نفت است. اما در واقعیت، آنها به سادگی به دنبال قیمتهای بالاتر هستند. همانطور که وزیر دولت نیجریه اعلام کرد: این گروه میخواهد قیمتها در حدود ۹۰ دلار در هر بشکه باشد.
از ماه ژوئیه، همراه با کاهش تولیدات خود روسیه در نتیجه واکنش به تحریمهای غرب، میزان نفت موجود برای بازارهای جهانی حدود ۱.۶ میلیون بشکه کمتر خواهد بود. این اقدام برای احیای تنشهای ژئوپلیتیکی با ایالات متحده کافی خواهد بود. ایالات متحده قبلاً این تصمیم را نابخردانه خوانده بود و اعلام کرده بود این تصمیم برای تحریک نگرانیهای تورمی در سراسر جهان کافی خواهد بود.
? انس جهانی طلا به شدت از پایین ترین سطح روزانه ۱۹۴۹ دلار جهش کرد و در راه به چالش کشیدن آستانه ۲۰۰۰ دلاری است. بازارهای مالی هفته را در حالت ریسک پذیر آغاز کردند و از دلار آمریکا فاصله گرفتند. از طرفی بازده اوراق قرضه دولتی در بحبوحه نگرانیهای جدید مرتبط با تورم افزایش یافت که نشاندهنده امنیت سرمایهگذاران است. در سمت داده ها شاخص مدیران خرید بخش تولیدی به گزارش موسسه S&P Global در مارس ۲۰۲۴ به ۴۹.۲ رسید که به طور کلی مطابق با تخمین قبلی منتشرشده در ۴۹.۳ و بالاتر از ۴۷.۳ فوریه بود. آخرین داده این شاخص به ضعیفترین سرعت انقباض در بخش تولید ایالات متحده در ۵ ماه اخیر اشاره کرد؛ زیرا تولید برای اولین بار از اکتبر گذشته افزایش یافت، البته با سرعت کمتر، و اشتغال نیز نسبتاً افزایش یافت. در همین حال، با افزایش نرخ بهره و فشارهای تورمی بر تقاضا، با کاهش فروش صادرات جدید برای دهمین ماه متوالی، کاهش سفارشات جدید ادامه یافت.
? احیا نشدن انتظارات هاوکیش از فدرال رزرو روند فروش دلار آمریکا را تقویت کرده و با شاخص دلار با ۰.۳۸ درصد کاهش در ۱۰۱.۸۹ قرار گرفته است. اما پس از انتشار دادههای ناامیدکننده ایالات متحده، دلار بیشتر سقوط کرد، زیرا شاخص PMI تولید ISM در ماه مارس بیش از حد انتظار کاهش یافت و به ۴۶.۳ سقوط کرد، برای پنجمین ماه متوالی و به پایینترین حد خود در بیش از دو سال اخیر رسید.
اما دلار کانادا در موقعیت خوبی برای پیشی گرفتن از مجموعه G7 قرار دارد. جفت ارز USDCAD به دلیل ضعف دلار در دو هفته گذشته تحت فشار قرار گرفته است. اکنون، خریداران نفتی میتوانند قدرت را در دست بگیرند و این جفت ارز را به زیر محدوده ۱.۳۵ برسانند.
? شاخص های اصلی سهام ایالات متحده در معاملات امروز وضعیت یکسانی نداشتند و تنها داوجونز افزایش یافت، این در شرایطی است که تصمیم اوپک پلاس بازارهای مالی جهانی را متزلزل کرده، چرا که بدیهی است که افزایش قیمت نفت نگرانیهای تورمی و شرطبندی افزایش نرخ بهره را احیا کرد. در جای دیگر با ادامه انقباض سفارشات جدید، فعالیت تولیدی ایالات متحده در ماه مارس به پایینترین سطح در نزدیک به سه سال گذشته سقوط کرد و فعالیت ها ممکن است در بحبوحه سختتر شدن شرایط اعتبار کاهش یابد. که نشاندهنده انقباض در تولید است. اما دادهها حاکی از آن است که تولید که ۱۱.۳ درصد از اقتصاد را تشکیل می دهد، همچنان به رشد متوسطی ادامه میدهد.