بورس ناتوان در مهار تورم
قاسم کریمی، پژوهشگر بازارهای مالی معتقد است بورس به دلیل ریسکهای سیستماتیکی که در کشور وجود دارد، گزینه اول سرمایهگذاران نیست و بر این اساس در بازه آینده نمیتواند بازده دلاری داشته باشد و حوزه مناسبی برای حفظ سرمایه در برابر دلار نیست.
در رابطه با وضعیت بازارهای مالی تا پایان سال، ابتدا باید آنها را تک به تک بررسی کنیم. با توجه به بازار مسکن که نقدشوندگی پایینی دارد و به طور واقعی تقاضای مصرفی در بازار مسکن نداریم، اکثر معاملاتی که صورت میگیرد به نوعی پولشویی محسوب میشوند. همچنین به این دلیل در بازار مسکن معاملات واقعی و حقیقی وجود ندارد که خریدار واقعی و تقاضای واقعی مصرفی در این بازار دیده نمیشود.
همچنین به دلیل ریسکهای سیستماتیکی که کشور دارد، این بازار گزینه اول سرمایهگذاران نیست و نخواهد بود. بر این اساس در بازه آینده نمیتواند بازده دلاری داشته باشد و حوزه مناسبی برای حفظ سرمایه در برابر دلار نیست. مورد بعدی طلاست که در حال حاضر به نظر میرسد روی سکه ۲۰ میلیون تومانی ریسک خرید وجود داشته باشد. با نرخ سکه ۲۰ میلیون تومانی و طلای آب شده جزو سرمایهگذاریهایی هستند که مردم میتوانند انجام دهند که بین همه اینها طلای آب شده جزو داراییهایی است که میتواند هم ریسک کمتری را تحمیل کند، هم ریسکهایی که در بازارهای دیگر مانند مسکن و بورس وجود دارد را به خوبی میتواند پوشش دهد.
نکته دیگر اینکه بورس هم به دلایل مختلف نمیتواند بازده دلاری داشته باشد. یکی اینکه دولت کسری بودجه دارد و برای کسری بودجه خود حتما از بورس استفاده خواهد کرد، چه در قالب فروش اوراق و چه با دست کردن در جیب شرکتها و دستکاری بهره مالکانه یا مالیاتها. بنابراین بورس بازاری نیست که بتواند تورم را مهار کند، نه حالا و شاید سالهای بعد در صورتی که شرایط اقتصادی کشور درست شود، بورس بتواند بازاری برای مهار دلار باشد و بازدهی بالاتری داشته باشد.
اما بورس نمیتواند به دلار برسد به دلیل ریسکهایی که شرکتها دارند، همچنین با توجه به این نکته که در فصل سرد سال هستیم و با قطعی گاز صنایع مواجهیم. تصمیمات اشتباهی که مسئولان در بعضی از موارد میگیرند و عدم بررسی ظرفیتهایی که کشور دارد، در این سالها باعث شده که صنایع ما در زمستان به عنوان کشوری که جزو دارندگان اصلی ذخایر گاز دنیا محسوب میشود، گاز نداشته باشند.
یکی از دلایل مهم آن این است که سرمایهگذاریها با درآمدهایی که دولت مخصوصا در سالهای ۹۰ و ۹۱ داشته است، متاسفانه طوری هزینه شده که عمرانی و توسعهای نبوده و زیرساختهای کشور هنوز برای سالها پیش است. همچنین مشخص نیست پولهایی که در این سالها به دست آمده، کجا هزینه و سرمایهگذاری شده است. بنابراین طلای آب شده و طلا میتوانند گزینههای اول سرمایهگذاری باشند. البته علاوه بر اینها بازار کریپتوکارنسی جایگاه بسیار خوبی دارد و میتواند جذاب باشد.
منبع: هفته نامه اطلاعات بورس شماره ۴۷۵