بورس دوباره صعودی میشود؟
دو هفتهای میشود که شاخص کل بورس روند نزولی دارد و به همین واسطه ارزش معاملات نیز کاهش یافته است؛ هفته گذشته شاخص کل حمایت 1.6 میلیونی را از دست داد و خروج پول حقیقی هم رکورد زد؛ آیا بورس دوباره صعودی میشود؟
شاخص کل بورس در هفته اخیر روند نزولی داشت و افت بیش از ۳ درصدی را در کارنامه خود ثبت کرد. شاخص هموزن نیز نسبت به هفته نخست بهمنماه، ۱۴ هزار و ۹۵۶ پله کاهش یافت و بازدهی منفی ۴.۹ درصدی را تجربه کرد.
همچنین میانگین ارزش معاملات کل هفته ۳۸ هزار و ۸۳۲ میلیارد تومان بود؛ این در حالی است که ارزش معاملات در هفته نخست بهمنماه ۶۱ هزار و ۱۹۶ میلیارد تومان بود و این اعداد خبر از افت ۳۶ درصدی ارزش معاملات در دومین هفته بهمن میدهد.
گفتنی است ارزش معاملات خرد بازار نیز به ۶ هزار و ۷۰۹ میلیارد تومان رسید و که نشان میدهد ارزش معاملات خرد بازار نیز کاهش ۲۶ درصدی داشته است.
در تمامی روزهای این هفته معاملاتی بورس تهران، شاهد خروج پول حقیقی از بازار بودیم تا در ۱۰ روز پی در پی خالص تغییر مالکیت بازار به سمت حقوقیها باشد. در مجموع کل هفته، ۳ هزار و ۹۶۱ میلیارد تومان سرمایه حقیقی از بازار خارج شد که نسبت به هفته پیشین افزایش ۳۳ درصدی داشته است.
ریسکهای سیستماتیک بورس
حسین مریدسادات، کارشناس بازارهای مالی به تجارتنیوز گفت: «ریسکهاى سیستماتیک روند بازار را تغییر خواهد داد. با نگاهى به روند معاملات در دو هفته گذشته بورس، مىتوان دریافت که بازار به شدت خبرى شده و تمامى فعالان با دقت به اتفاقات خارج از تالار شیشهاى واکنش نشان مىدهند.»
وی ادامه داد: «نامه شوراى رقابت مبنى بر ممنوعیت عرضه برخى از خودروها در بورس کالا در محدوده مقاومتى معتبر، باعث شد که در دو هفته گذشته ورود پول حقیقى جاى خود را به خروج پول حقیقى از بازار بدهد.»
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به جاماندگی بورس گفت: «با نگاهى به بازار بورس و مقایسه بازار سرمایه با سایر بازارهاى موازى مىتوان دریافت که بورس کماکان جامانده ترین بازار مالى است، اما هیچ بازارى این چنین با یک خبر دستخوش تغییرات نمى شود. همچنان بسیارى از کارشناسان معتقد هستند که اصلاحات بازار کوتاهمدت خواهد بود و شاخص ها کماکان به روند صعودى خود ادامه خواهند داد.»
شاخص تغییر مسیر میدهد؟
وی در خصوص رشد بازار سرمایه اظهار کرد: «باید پذیرفت که گروه خودرو لیدر بازار در دو ماهه اخیر بوده است و هر زمان نمادهاى خودرو و خساپا صف خرید شدند به کل بازار سرایت کرده است؛ پس مى توان پیشبینى کرد که پایان دعواى بین شوراى رقابت و خودرو سازان درباره نحوه فروش خودرو در بورس کالا میتواند به عنوان یک محرک جهت شروع یک رالى صعودى باشد.»
مریدسادات ادامه داد: «از سوى دیگر یکى دیگر از محرکها قسمت دلار خواهد بود. با کف سازى دلار در محدوده ۴۴ هزار تومان و ادامه روند صعودى خود مىتواند به عنوان یک موتور محرک به ادامه روند صعودى بازار بورس کمک کند. در شرایط کنونى به سهامداران توصیه مى شود که با حس جا ماندگى از بازار اقدام به خرید و فروش هیجانى دست نزنند.»
تاثیر اخبار سیاسی روی بازار
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به بیانه ضد ایرانی اخیر توضیح داد: «بیانیه ضد ایرانى غرب درباره گزارش ادعایى آژانس بین المللى انرژى اتمى میتواند تاثیر منفی روی بازار سرمایه بگذارد. با توجه به انتشار این خبر در روز تعطیل و پوشش گسترده آن در فضاى مجازى قطعا جو منفى و عدم اطمینان را به بورس القا مىکند و باید دید که بازار با ریسک جدید پیش روى خود چگونه رفتار مىکند.»
وی تشریح کرد: «متاسفانه ریسکهاى پیش روى بازار سرمایه دائما در حال افزایش است و هیچکدام از متولیان تلاشى جهت کاهش این ابهامات انجام نمىدهند و این سهامداران و فعالان بازار سرمایه هستند که باید تاوان این ابهامات را با اندک سرمایه خود که از طوفان سال ٩٩ باقیمانده است بپردازند. با وجود این اخبار احتمالا شاهد روند منفی در معاملات بازار باشیم.»/ تجارت نیوز