پایگاه خبری و تحلیل بازار

Bazaar News Agency

سه شنبه ۲۷ آذر ۱۴۰۳
- ۴:۰۶ ق٫ظ
cropped-image-11.png
جهان
موضوعات داغ

بحران مواد غذایی در جهان و چشم انداز پیش رو

تارنمای “فود ناویگیتور” طی گزارشی در این رابطه عنوان کرد: جنگ اوکراین و شرابیط اقتصادی در برخی کشورها موجب افزایش تورم در شماری از اقتصادهای جهان شده که مشکلاتی را برای جامعه جهانی و مردم دنیا ایجاد کرده است.
در ادامه این گزارش آمده است: در سال ۲۰۱۰، خشکسالی در اوکراین و روسیه غربی باعث کاهش محصولات شد که منجر به افزایش قیمت مواد غذایی در سال ۲۰۱۱ شد. این امر منجر به اجرای ممنوعیت های صادراتی بسیاری از کشورها شد که به نوبه خود باعث بروز ناامنی غذایی در بسیاری از مناطق شد و به شورش ها و ناآرامی های اجتماعی در بخش هایی از جهان منتهی گردید. این مسئله به فرآیند بهار عربی، شکل‌گیری ژئوپلیتیکی جدید خاورمیانه، موج پناهجویان به اروپا، افزایش پوپولیسم در اروپا، بی‌ثباتی اتحادیه اروپا و در نهایت  یک همه پرسی تاریخی در انگلیس کمک کرد.
اکنون جنگ در اوکراین باعث سومین بحران جهانی غذا طی حداقل ۱۵ سال گذشته شده است. میلیون‌ها نفر در کشورهایی که به شدت به واردات مواد غذایی وابسته هستند در معرض خطر گرسنگی قرار دارند. ناامنی غذایی در ثروتمندترین کشورهای جهان نیز در حال افزایش است. در بحبوحه همه‌گیری ویروس کرونا نیز تردیدها بار دیگر در مورد توانایی‌های سیستم غذایی جهان برای مقاومت در برابر شوک ها ایجاد شد.
فشارهای تورمی نیز پس از افزایش تقاضا در دوران پس از همه‌گیری کرونا مشکلات را تشدید کرد. همه این چالش ها با جنگ اوکراین تشدید شده اند.
پیش از این روسیه یک سوم گاز و یک چهارم نفت اتحادیه اروپا را تامین می‌کرد. روسیه و اوکراین بیش از نیمی از روغن آفتابگردان معامله شده را بین آنها صادر می‌کنند. حدود یک چهارم گندم و جو و یک ششم ذرت در این بازارها معامله می شود که همه مقادیر قابل توجهی هستند.
تیم بنتون، مدیر برنامه محیط زیست و جامعه در مرکز چتم هاوس در این زمینه هشدار داد: این بحران پتانسیل این را دارد که بسیار بیشتر از افزایش قیمت مواد غذایی در فصل ۲۰۱۱-۲۰۱۰ مختل‌کننده شود، زیرا اختلالات غذا، کود و انرژی به طور بالقوه بسیار بزرگتر است. پیامدهای این فشار جهانی ناشی از هزینه زندگی بسیار شدیدتر است.
وی گفت: پیش‌بینی می‌شود که قیمت‌های امور انرژی در سال جاری به سطوح بی‌سابقه‌ای افزایش یابد. شرایطی ایجاد می شود که پایان مواد غذایی ارزان و بسیار در دسترس برای برخی از مردم بسیار واقعی خواهد بود.
در این گزارش عنوان شد: این مناقشه(جنگ اوکراین) همچنین ممکن است باعث تغییر چشمگیر ساختار سیاست جهانی شود که دوباره بر سیستم غذایی جهانی تأثیر خواهد گذاشت. برای نمونه، روسیه، چین و هند که در حال پیوستن به قوای سه گانه “پرده آهنین جدید” هستند، تأثیر بسیار مهمی بر روابط تجاری جهانی و در نتیجه توانایی تهیه مواد غذایی با قیمت‌هایی که به آن عادت کرده‌ایم، خواهد داشت.
تیم بنتون در ادامه خاطر نشان کرد: شاید این اولین نوع مناقشه ای باشد که بیشتر با زمین به عنوان دارایی استراتژیک مرتبط است تا نفت. با عبور از این قرن، به وضوح به نقطه‌ای خواهیم رسید که دولت‌های دارای نفت قدرت اقتصادی و سیاسی کمتری دارند و احتمالاً کشورهای دارای زمین‌های بزرگ و کشورهای کم جمعیت هستند که می‌توانند دارایی‌های جدید قرن بیست و یکم مانند ذخیره‌سازی کربن را داشته باشند. به همین دلیل زمین برای طبیعت، غذا، خوراک و انرژی های تجدیدپذیر اهمیت پیدا می کند.
کارشناسان معتقدند که کمبود کود شیمیایی و روغن آفتاب گردان به دلیل جنگ اوکراین به معنای افزایش کالاها در زنجیره تقاضا می ‌باشد.
جنگ در اوکراین خطرات ناشی از تکیه بر شمار اندکی از کشورهای صادرکننده عمده برای تامین مواد غذایی جهانی را آشکار کرده است. جلوگیری از افزایش شدید گرسنگی در حال حاضر اولویت شماره یک است، اما دولت‌ها باید آینده را نیز زیر نظر داشته باشند. تجارت همچنان عاملی مهم خواهد بود، اما باید سیستم‌های  تامین مواد غذایی را انعطاف‌پذیرتر کرد تا مطمئن شد شوک بعدی باعث ایجاد بحران دیگری نشود. این به معنای سرمایه‌گذاری در تولید داخلی و رویکردهای متنوع‌تر پایدار برای تولید مواد غذایی است./ ایرنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن