آیا گاز دیگر مزیت نسبی برای صنعت فولاد ایران نیست؟

عطاالله معروفخانی، مدیرعامل فولاد هرمزگان طی یادداشتی اختصاصی برای چیلان، چالش تأمین گاز صنعت را بررسی کرد. بخشهایی از این یادداشت به شرح زیر است:
گاز به عنوان منبع اصلی تامین انرژی در کشور مورد استفاده قرار میگیرد و در صورت عدم توازن تولید و مصرف گاز، صنایع مصرفکننده انرژی همچون فولاد و سیمان تحت تاثیر این کمبود قرار خواهند گرفت.
ایران دهمین تولیدکننده بزرگ فولاد دنیا و جزو تولیدکنندگان رده اول آهن اسفنجی برپایه گاز در جهان است. بخش قابل توجهی از مصرف گاز در زنجیره ارزش فولاد به واحدهای تولیدکننده آهن اسفنجی تعلق دارد و محدودیت در روند تامین گاز مورد نیاز واحدهای فولادی کشور به منزله کاهش تولید در این زنجیره و در مواردی منجر به توقف تولید میگردد.
فولادسازان کشور در ماههای گرم سال با چالش جدی در تامین برق روبرو بودند. چالشی که زمینه افت قابل توجه تولید آنها را فراهم کرد. حال با شروع موج سرما، کمبود و قطع گاز به منزله وارد آمدن خسارات جدی دیگری به این صنایع خواهد بود.
براساس آمارهای ارائه شده، زنجیره فولاد تنها بخش کوچکی از مصرف گاز در کشور را به خود اختصاص داده است. حدود ۹۰ درصد فولاد کشور به روش احیاء مستقیم تولید میشود که گاز طبیعی در این واحدها بهعنوان خوراک مورد استفاده قرار میگیرد. پیشنهاداتی نظیر استفاده از مازوت یا سایر سوختها به عنوان جایگزین در عموم واحدهای تولید فولاد مقدور نمیباشد. بهعنوان نمونه تولید آهن اسفنجی در صنایع فولادی کاملا بر پایه بهرهگیری از گاز تعریف شده است.