پیش بینی بورس هفته / شوک بودجه دولت به بازار سهام

انتشار لایحه بودجه در روز چهارشنبه به سرعت بر معاملات بخشی از صنایع بازار اثر منفی گذاشت. علاوه بر این خبر ابلاغ دستور توقف عرضه خودرو در بورس کالا از سوی یک نهاد نظارتی (سازمان بازرسی کل کشور) برای فعالان اقتصادی بهت آور بود و بار دیگر بحث درباره مداخلات دولت در اقتصاد را در پی داشت.
روند شاخص کل بورس تهران در هفته اخیر در مجموع صعودی بود و به استثنای روز چهارشنبه در باقی روزهای هفته سبزپوش بود. شاخص در ابتدای هفته صعود ۱۸ هزار و ۹۴۲ واحدی داشت و روز یکشنبه ۳۷ هزار و ۱۶۷ واحد بالا آمد و وارد کانال ۱.۶ میلیونی شد. در سومین روز کاری هفته شاخص ۱۱ هزار و ۶۴۸ واحد مثبت شد و روز سهشنبه نیز ۲۱ هزار و ۲۸۴ واحد رشد کرد.
اما روز چهارشنبه شاخص ۱۶ هزار و ۹۱ واحد پائین آمد و پس از ۵ روز، روند ورود پول حقیقی نیز متوقف شد. شاخص کل در آخرین روز کاری هفته ۷۲ هزار و ۹۷۶ واحد بالاتر از هفته پیش ایستاد و بازدهی هفته شاخص بورس مثبت ۴.۶ درصد شود.
شاخص هم وزن نیز در پایان هفته نسبت به هفته پیشین ۳۱ هزار واحد بالاتر ایستاد و بازدهی مثبت ۶.۵ درصدی را ثبت کرد.
اما در این هفته معاملاتی بورس تهران شاهد ورود پول حقیقی به بازار بودیم. در مجموع کل هفته، هزار و ۳۷۹ میلیارد تومان سرمایه حقیقی وارد شد.
روز شنبه ۷۰۱ میلیارد تومان و روز یکشنبه ۵۹۰ میلیارد تومان پول حقیقی وارد شد. روز دوشنبه ۳۱۷ میلیارد تومان ورودی سرمایه ثبت شد و روز سهشنبه ۱۵۶ میلیارد تومان وارد شد.
در آخرین روز کاری هفته خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار منفی شد و ۳۵۸ میلیارد تومان پول حقیقی خارج شد. شاخصهای کل بورس و فرابورس نیز ریزش کردند، اما شاخص هم وزن ۵۶۸ واحد رشد کرد.
همچنین در این هفته ارزش معاملات خرد به سطح ۱۰ هزار میلیارد تومان افزایش یافت و میانگین روزانه آن نسبت به هفته قبل ۲۰ درصد بیشتر بود.
بنابراین شاخص در این هفته توانست محدوده ۱.۶ میلیونی را حفظ کند و تا نیمه کانال نیز بالا بیاید.
اما آنچه که مانع تداوم رشد شاخص در روز چهارشنبه و خروج سرمایه حقیقی شد به دو ریسک مهم بازار برمیگردد. انتشار لایحه بوجه در روز چهارشنبه به سرعت بر معاملات بخشی از صنایع بازار اثر منفی گذاشت. شکاف ۱۰ هزار تومانی نرخ دستوری ارز و نرخ بازار در کنار افزایش نرخ خوراک پتروشیمی دو سیگنال منفی برای معاملهگران بود. علاوه بر این خبر ابلاغ دستور توقف عرضه خودرو در بورس کالا از سوی یک نهاد نظارتی (سازمان بازرسی کل کشور) برای فعالان اقتصادی بهت آور بود و بار دیگر بحث درباره مداخلات دولت در اقتصاد را در پی داشت. ریسک مداخلات در بازار همواره از ریسکهای بازار سرمایه بوده، در مورد اخیر بارها مواضع ضد و نقیضی از سوی دستگاههای اجرائی و نظارتی شنیده شده و هنوز مشخص نیست دولت و دستگاههای تصمیم ساز و تصمیم گیر درباره عرضه خودرو در بورس کالا چه موضعی دارند. برخی از اعمال نفوذ واسطه گران بازار خودرو در فرایند تصمیم گیری صحبت میکنند و برخی نیز بر اولویتهای سیاسی بر منافع اقتصادی کشور تأکید دارند.
رشد مالیات ستانی در لایحه بودجه از دیگر مواردی است که فعالان اقتصادی منتقد آن هستند.
از این گذشته، مشکل کمبود گاز نیز مسئلهی مهمی برای بازار است. تداوم تعطیلی سریالی صنایع خصوصا صنایع شیمیایی و پتروشیمی به علت کمبود گاز در کشور به این صنایع ضربه زده است. توقف فعالیت برخی از بخشها، علاوه بر کاهش سودآوری این شرکتها موجب افت قیمت سهام این شرکتها و متضرر شدن سهامداران آنها نیز شده است.
زمستان سختی که قرار بود گریبان کشورهای وارد کننده گاز را بگیرد، حالا گریبان کشور صادرکننده را گرفته است. لایحه بودجه و مشکل تأمین انرژی در کشور انتقادات علیه دولت سیزدهم را افزایش داده است. خصوصا آن که عملکرد دولت در حوزه اقتصادی از سوی دیگر بخشهای حاکمیت نیز مورد نقد است. با این وصف به نظر میرسد بازار در هفته پیش رو با شوک بودجه مواجه باشد و انرژی صعودی آن فروکش کند.
منبع: اکوایران